H μάχη της Αλμπουλένα ήταν μια από τις σημαντικότερες στον αγώνα των Βαλκανικών λαών κατά των Τούρκων που δυστυχώς έμεινε χωρίς αντίκρισμα. Ο Γεώργιος Καστριώτης πολεμούσε για χρόνια τους Οθωμανούς. Ωστόσο το 1457 είχε πιεστεί πολύ και είχε εγκαταλειφθεί ακόμα και από τον στρατηγό του και ανεψιό του Χαμτζά Καστριώτη.
Στα τέλη Μαΐου του 1457 μια ισχυρή τουρκική στρατιά διοικούμενη από τον Ιζάκ Εβρενός μπέη και τον Χαμτζά Καστριώτη. Η τουρκική στρατιά, αναλόγως των πηγών, αριθμούσε μεταξύ 50 και 80.000 ανδρών και είχε αποστολή να τσακίσει οριστικά κάθε αντίσταση του Καστριώτη ο οποίος δεν μπορούσε να παρατάξει περισσότερους από 10.000 άνδρες – άλλες πηγές κάνουν λόγο για 7-8.000 άνδρες.
Η οθωμανική στρατιά προέλασε από τα σημερινά Σκόπια κινούμενη σε πολλές φάλαγγες. Ο Καστριώτης χώρισε επίσης τον στρατό του σε ανάλογα τμήματα επιχειρώντας να καθυστερήσει τους εχθρούς, εκμεταλλευόμενος το έδαφος και τα δάση της περιοχής.
Κατόπιν όμως υποχώρησε και «εξαφανίστηκε». Η τουρκική στρατιά κινήθηκε διστακτικά αναζητώντας τον «αόρατο» αντίπαλό της και σφάζοντας και λεηλατώντας παράλληλα, κατά το έθος των πολεμιστών της. Ο Καστριώτης και οι άνδρες του παρέμειναν ασφαλείς στα βουνά όλον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Άφησε μάλιστα να κυκλοφορήσουν φήμες ότι οι άνδρες του τον εγκατέλειψαν και ότι ο ίδιος κατέφυγε στους Βενετούς.
Όλα αυτά εντάσσονταν στο σχέδιο παραπλάνησης που εφάρμοζε ο Καστριώτης καθώς αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την τεράστια τουρκική στρατιά σε εκ παρατάξεως μάχη. Οι Τούρκοι στο μεταξύ στρατοπέδευσαν στην περιοχή της Αλμπουλένα όντας βέβαιοι ότι είχαν εξουδετερώσει τον επικίνδυνο αντίπαλό τους.
Έφοδος
Ο Καστριώτης όμως αγρυπνούσε. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1457 πλησίασε στο τουρκικό στρατόπεδο. Με τους φρουρούς του εξουδετέρωσε τουρκική προφυλακή. Ένας όμως Τούρκος επέζησε και έδωσε το σύνθημα του συναγερμού στο στρατόπεδο. Ο Καστριώτης δεν είχε άλλη επιλογή από το να διατάξει την εκτέλεση άμεσης επίθεσης κατά του τουρκικού στρατοπέδου.
Και πράγματι αυτό έπραξε, διατάσσοντας τους άνδρες του να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερο θόρυβο. Οι Τούρκοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Αιφνιδιασμένοι πίστεψαν ότι δέχονται επίθεση από πολύ ισχυρότερες δυνάμεις. Μάταια ο Εβρενός και ο Χαμτζά προσπάθησε να ανασυγκροτήσει τους άνδρες τους.
Πιεζόμενοι οι πανικόβλητοι Τούρκοι υποχώρησαν στο μέσο του στρατοπέδου τους καταδιωκόμενοι από το ελαφρύ ιππικό του Καστριώτη. Σύντομα η τουρκική στρατιά είχε μετατραπεί σε μια μάζα ανίκανη να ελιχθεί. Το μόνο που απέμενε στους Τούρκους ήταν να τραπούν σε άτακτη φυγή, όπως και έπραξαν. Ο Εβρενός κατάφερε να ξεφύγει. Ο προδότης όμως Χαμτζά αιχμαλωτίστηκε από τον θείο του αλλά δεν έπαθε αυτό που θα του άξιζε.
Οι απώλειες των Τούρκων ήταν πάντως τρομακτικές. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για 30.000 νεκρούς, οι περισσότεροι συνεπεία του πανικού. Άλλες αναφέρουν 15.000 νεκρούς. Επίσης πολλές χιλιάδες Τούρκοι αιχμαλωτίσθηκαν. Επίσης κυριεύθηκαν 24 τουρκικά λάβαρα και πολλά λάφυρα. Οι απώλειες του στρατού του Καστριώτη δεν είναι γνωστές, αλλά βάσει του τρόπου που εξελίχθηκε η μάχη δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα σοβαρές.
Πηγή: history-point.gr