Ο ΛΟΓΟΣ του ΜΕΤΑΞΑ, Αρχηγού της Ε.Ο.Ν, κατά το κόψιμο της ΠΙΤΤΑΣ, 31.12.1940 Εις την Κεντρικήν Διοίκησιν της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας
Έρχομαι σήμερα με εξαιρετικήν συγκίνησιν μαζί σας.
Ένεκα του πολέμου τον οποίον διεξάγομεν, συνέστησα να ελαττώσωμεν τας εορτάς μας εις το ελάχιστον.
Αλλά εδώ σήμερον δεν είναι εορτή.
Είναι συνάντησις μεταξύ εμού και υμών όλων, ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσίων, δια να σας είπω πόσον είμαι ενθουσιασμένος, πόσον αυτό το δημιούργημα, το οποίον εβγήκε από την 4ηνΑυγούστου, η Εθνική Οργάνωσις της Νεολαίας, μου ικανοποιεί την ψυχήν, διότι παντού όπου και αν ευρέθησσαν οι σχηματισμοί της Ε.Ο.Ν είτε άρρενα είτε θήλεα έκαμαν μετά ζήλου και ενθουσιασμού το καθήκον τους ώστε να προκαλέσουν όχι μόνον την εκτίμησιν αλλά πολλάκις και τον θαυμασμόν της κοινωνίας.
Δεν έχω παρά να αναφέρω το γεγονός το οποίον μου εδιηγήθη προσωπικώς ο Υπουργός Προνοίας, παρευρεθείς εις τον τελευταίον βομβαρδισμόν της Κερκύρας όπου εσκοτώθη και επληγώθη τόσος κόσμος και όπου η Νεολαία επρωτοστάτησε, προσφέρουσα όλην την βοήθειαν της εις τους τραυματίας και δια την ταφήν των νεκρών.
Και όλα αυτά όχι με θρήνους, όχι με μούτρα κατεβασμένα, αλλά διαρκώς με το τραγούδι της Νεολαίας εις τα χείλη….
Αι γυναίκες άλλαι είναι νοσοκόμοι, άλλαι περιφέρονται δια να μπορέσουν να συναθροίσουν όλα εκείνα τα δώρα τα οποία πολλές φορές είναι τόσον αναγκαία για τους στρατιώτας του μετώπου και τα συνοδεύουν πολλές φορές οι ίδιες έως το μέτωπο.
Ούτε σκαπανείς ούτε σκαπάνισσαι έλειψαν από την πρόσκλησιν αυτήν.
Και οι μικροί σκαπανείς προσέφεραν και αυτοί την βοηθειάν τους παντού και πάντοτε, ώσπου τελευταία επροκάλεσαν τα συγχαρητήρια Άγγλου στρατηγού, τον οποίον εβοήθησαν εις την εγκατάστασιν της βασεώς του.
…Σας εύχομαι ο νέος χρόνος να εύρη την Ελλάδα νικήτρια παντού.
Σας εύχομαι όχι ειρήνην για τον νεόν χρόνο αλλά αγώνας και δόξαν και σας προσθέτω ότι είμαι βέβαιος ότι τόσον εσείς όσο και ολόκληρον το Έθνος θα είναι έτοιμον όχι μόνο δια θυσίας εις τον ερχόμενον χρόνον, αλλά και δια τας μεγαλύτερας στρερήσεις, και τα μεγαλύτερα δεινοπαθήματα, αρκεί μόνο η τιμή και η δόξα όχι μόνον να έχουν σωθεί αλλά και να στέκουν παντού ψηλά για την Ελλάδα.
Ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ζητωκραυγαί εκάλυψαν τον λόγον του Πρωθυπουργού, ο οποίος προσέφερεν εις την Ε.Ο.Ν, ως Αγιοβασιλιάτικο πολεμικόν δώρον, ένα αντιαεροπορικόν πυροβόλον εν σμικρογραφία και έκοψεν εν συνεχεία τη πίττα.
Όταν εδόθησαν από ένα κομμάτι πίττας εις κάθε περιφέρεια, μεταξύ των οποίων αι Π.Υ.Α.Μ, (Πολιτική Υπερεσία Αμύνης Μετώπου) της Κορυτσάς και του Αργυρόκαστρου, ο κος.
Πρωθυπουργός προσέθεσεν:
Πρέπει να προστεθεί τώρα και για πάντα πιά και η Περιφερειακή Διοίκησις Δωδεκανήσου.
Ας σηκωθούμε όλοι μας!
Και ο καθένας και η καθεμία ας στρέψουν τα μάτια της ψυχής των στα αγαπημένα τους πρόσωπα, που με κίνδυνον της ζωής των στα χιονισμένα βουνά, στις κρύες θάλασες, στον παγωμένο αέρα, υπερασπίζονται την τιμή και την ύπαρξιν του Έθνους μας Και τώρα που μπαίνουμε στον Νέον Χρόνον, ας παρακαλέσουμε τον ύψιστον να μας δίνει πάντα την βοήθειάν του και ας τον εύχαριστήσουμε με όλην μας την ψυχήν γιατί μας εδιάλεξε υπερασπιστάς των πολυτιμωτέρων αγαθών που έχει η ανθρωπότης, που μας ύψωσεν έτσι, από την ταπεινότητά μας εις σκεύος εκλογής.
Όσοι και όσες με ακούτε ας ευχηθούμε τον Νέο Χρόνο δοξασμένο για την Ελλάδα μας, νικηφόρο για τους Στρατούς μας και ευτυχισμένο για τον Λαό μας.
Λόγοι & Σκέψεις τόμος 2ος σελίδες 389,390,391
• Ο ΛΟΓΟΣ του Ι.ΜΕΤΑΞΑ, Αρχηγού της Ε.Ο.Ν, κατά το κόψιμο της ΠΙΤΤΑΣ, 31.12.1940 Εις την Κεντρικήν Διοίκησιν της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας
• Ραδιοφωνική Ομιλία προς τους Έλληνας και τας Ελληνίδας, 31 Δεκεμβρίου 1940
και στο "Ιωάννης Μεταξάς
(Πηγή: Επίλεκτα)
Η Βασιλόπιτα του 1941
O Κυβερνητικός Επίτροπος, Αλέκος Κανελλόπουλος δίπλα στον Ι.Μεταξά. Δεξιά του Α.Κ. η Λέλα Μεταξά.
Συνεχίζοντας την ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση, που αφορά την κοπή της πήτας της Ε.Ο.Ν του 1941, την 31η Δεκεμβρίου του 1940, επαναλάμβάνω την τελευταία πρόταση του Μεταξά που ήταν:
"Πρέπει να προστεθή τώρα και για πάντα πιά η Περιφεριακή Διοίκησις Δωδεκανήσου" έκοψε και έδωσε σε κάποια κοπέλλα το κομάτι αυτό. γιατί στρατηγικός στόχος της Ελλάδας στον Πόλεμο ήταν με λόγια του Μεταξά τα Δωδεκάνησα.
Έτυχε λοιπόν ανάμεσα στα ελάχιστα γράμματα που σώθηκαν στο σπίτι του Πρωθυπουργού μετά την συμφορά και λεηλασία των Δεκεμβριανών του 1944 να έχει σωθεί η επιστολή που αναφέρει ποιά κοπέλλα πήρε το κομμάτι της πήτας που προορίζετο και αναλογούσε στα Δωδεκάνησα.
Η επιστολή της Καλλιόπης Κοντοπούλου, βρέθηκε στο αρχείο επιστολών της Λέλας Ιωάννου Μεταξά μόλις προχθές όταν αναρτούσα την αναφορά αυτή.
Εν Αθήναις τη 6/1/1941 Σεβαστή μου κυρία Προέδρου, Στην πήτα που χαρίσατε την ημέρα της πρωτοχρονιάς στο επιτελείον της Υποδιοικήσεως Βορρά εγώ βρέθηκα και πάλιν τυχερή και κέρδισα το ωραίον συμβολικό φλουράκι.
Λέγω και πάλιν γιατί στάθηκα μίαν φοράν ακόμη πειό ευτυχής να δεχθώ από τα χέρια του Μεγάλου Αρχηγού και πατέρα μας την παραμονήν της Πρωτοχρονιάς το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής Βασιλόπητας της μαρτυρικής πατρίδος μου Δωδεκανήσου.
Είμαι υπερήφανη και ευτυχής για το Δώρο αυτό που είναι το μεγαλύτερο και ιερότερο που δέχθηκα ποτέ στη ζωή μου.
Είμαι πεπεισμένη ότι το φλουράκι που επάνω του είναι χαραγμένη η μεγάλη νίκη του 1941 με σύμβολο το τσαρούχι του ηρωικού τσολιά θα μου φέρει ευτυχία και σε λίγες μέρες πειά, ντυμένη με την στολή της φαλαγγιτίσης που αποτελεί για μένα το ιεροπρεπέστερο σύμβολο του θριάμβου του κράτους της 4ης Αυγούστου, θ’ αναρτήσω πρώτη εγώ στο Διοικητήριον της πατρίδας μου Καρπαθου την δοξασμένη μας Γαλανόλευκη κουρελιάζοντας προηγουμένως το βρωμερό ράκος, την σημαία του άναδρουεχθρού, που με καταδίκασε να ζήσω επί 12 χρόνια μακρυά από το ηλιόλουστο και λατρεμένο μου νησάκι .
Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να κόψετε το ερχόμενον σε όλα τα ελεύθερα πλέον νησιάμας Σείς και ο Μεγάλος μας Αρχηγός όλες τις Βασιλόπητές των.
Δεν υπάρχουν αδριάντες στο νησί μας, μα ο πρώτος που θα στηθή έξω από την Μητρόπολιν και το αγαπημένο σχολειό μας, που δέκα χρόνια τώκλεισαν οι άνανδροι για να μας επιβάλουν την πρόστυχη γλώσσα, θα είναι του Μεγάλου Ιωάννου Μεταξά του λυτρωτού των Δωδεκανησίων.
Μετά μεγάλου σεβασμού
Καλλιόπη Κοντοπούλου
Διευθυντής τύπου της Υ.Θ.Β
(Πηγή: Επίλεκτα)