Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
16 Νοεμβρίου 2024

Διεθνές συνέδριο:Τρεις γενοκτονίες,μια Στρατηγική στην Οθωμανική Αυτοκρατορία : αποδεικνύει πολλά...

3genoktonies

Πρώτη συστηματική απόπειρα, στον ελληνικό χώρο, επιστημονικής καταγραφής και ανάλυσης της γενοκτονίας, που υπέστησαν αρχικά από τους Οθωμανούς και ακολούθως από τους Τούρκους, οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Ανατολής, αποτέλεσε το διήμερο διεθνές συνέδριο «Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Αφορμή για διεκδίκηση συλλογικής μνήμης προς τους σφαγιασθέντες Αρμένιους, Έλληνες του Πόντου, της Μ. Ασίας και τους Ασσύριους, υπήρξε η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών το Δεκέμβριο 2007, στο Σεράγεβο, οπότε αναγνωρίσθηκε ως «γενοκτονία» το έγκλημα που υπέστησαν οι τρεις λαοί της Ανατολής.

Λίγους μήνες αργότερα, στην Κομοτηνή έγινε η πρώτη απόπειρα ευρείας συζήτησης του θέματος στην Ελλάδα με τη διοργάνωση διεθνούς ημερίδας. Ακολούθησε την άνοιξη του 2010 η αναγνώριση των τριών γενοκτονιών από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, «μιας χώρας», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Αντώνης Παυλίδης, «που υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο την τελευταία, μην επιτρέποντάς της να μιλήσει για σκοπιμότητες, όπως συνηθίζει».

Πρωτεργάτης σε αυτόν τον αγώνα υπήρξε ο Σουηδός βουλευτής, ελληνικής καταγωγής Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο καταθέτοντας τις προτάσεις του για περαιτέρω δράση, ώστε να αναγνωρισθούν οι γενοκτονίες. Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε τη δημιουργία Διεθνούς Ελληνικής Επιτροπής για την Αναγνώριση των Τριών Γενοκτονιών «όχι αποκλειστικά με τη συμμετοχή επιγόνων, αλλά με τη συμμετοχή όλων, ώστε να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι το έγκλημα μας αφορά όλους». Επισήμανε την ανάγκη συγκρότησης ισχυρών λόμπι και τη διάδοση και ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών στοιχείων μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας με πανεπιστήμια, ινστιτούτα, φόρα, ομάδες. Όπως είπε «δεν μας διακατέχουν αισθήματα μίσους. Το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας είναι ζήτημα Δικαίου. Όταν ο Βίλυ Μπραντ έθεσε το μεγάλο ζήτημα του Ολοκαυτώματος, έδωσε νέα διάσταση στις σχέσεις των κρατών».

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Άνταμ Τζόουνς, που συμμετείχε στο συνέδριο, μέσω διαδικτύου, ανακοίνωσε ότι στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του για τη Γενοκτονία μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές αποτελεί η αντικατάσταση του κεφαλαίου για την Αρμενική Γενοκτονία με κεφάλαιο για τη Γενοκτονία των Χριστιανικών Μειονοτήτων από τους Οθωμανούς, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις γενοκτονίες των Ελλήνων και Ασσυρίων.

Στην ομιλία του ο διευθυντής του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, Ισραέλ Τσάρνι, σημείωσε πως «όπως στην περίπτωση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, για την οποία δώσαμε έναν μακρύ και σκληρό αγώνα, που πέτυχε, υπάρχουν αρνητές αυτών που είχαν την ίδια τύχη -των Ασσυρίων, Ελλήνων, Γεζιντίδων και μερικών Κούρδων. Στο Ολοκαύτωμα υπάρχουν οι αρνητές της αντίστοιχης τύχης των Ρομά, των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου, των ομοφυλόφιλων, των μαρτύρων του Ιεχωβά, της τύχης εκατομμυρίων άλλων αμάχων πολιτών στις χώρες, που κατελήφθησαν από τους Ναζί». Είπε ότι μελετητές αναφέρουν συνολικά 2,3 εκατ. ανθρώπους, θύματα γενοκτονίας από τους Τούρκους, μαζί με τους 1-1,5 εκατ. Αρμενίους. Εξίσου σε 14 εκατ. ανέρχονται τα θύματα των Γερμανών παράλληλα με τα 6 εκατ. θύματα Εβραίους.

«Με άλλα λόγια, ό,τι και να σημαίνει αυτό, μπορεί ο αριθμός των θυμάτων από λαούς και ομάδες με ταυτότητα να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θυμάτων Αρμενίων στην Αρμενική Γενοκτονία και Εβραίων στο Ολοκαύτωμα», κατέληξε και πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς Οργανισμού για το Δικαίωμα στη Ζωή όλων των λαών (Right to Life), στον οποίο θα συμμετέχουν λαοί – θύματα γενοκτονίας και όλοι όσοι μεριμνούν για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή. Επίσης, πρότεινε την ίδρυση και διατήρηση αίθουσας γενοκτονιών στα μουσεία όλου του κόσμου που είναι αφιερωμένα σε επιμέρους γενοκτονίες και τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης γενοκτονίας στον κόσμο. Τέλος, πρότεινε μια παγκόσμια εκστρατεία για το δικαίωμα στη ζωή όλων των λαών.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Παρισίων, Ιωάννης Αντωνόπουλος, κατέγραψε την πορεία προς την εξόντωση του Ελληνισμού από τη Χίο το 1822 μέχρι τη Σαμσούντα (1894-1896). Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Τζόζεφ Γιάβα παρέθεσε τα ιστορικά στοιχεία που πιστοποιούν τις εκκαθαρίσεις των Ασσυρίων (από 17 εκατ. έχουν απομείνει μόλις 3 εκατ. άνθρωποι) και άλλων χριστιανικών πληθυσμών από τα τέλη του 19ου αι. έως τις αρχές του 20ου αι.. Ο ερευνητής και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, Σαϊτ Τσετίνογλου, ανέλυσε την ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η νομικός και εγκληματολόγος, Χαρά Γαλανού, ανέλυσε τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου.

Ο συγγραφέας, εκδότης και διεθνώς γνωστός για τη δράση του, επίσης μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, Ρατζίπ Ζαράκογλου, ξετύλιξε τους τρόπους με τους οποίους το τουρκικό κράτος οικειοποιήθηκε τις περιουσίες των χριστιανών της Ανατολής.

Ο συγγραφέας, νομικός και ιστορικός, Χάρης Τσιρνικίδης, τεκμηρίωσε νομικά το έγκλημα της γενοκτονίας κατά των Ελλήνων της Ανατολής.

Ο δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης, ανέλυσε τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Σε ό,τι αφορά το σήμερα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Μάριος Ευρυβιάδης, ανέλυσε την κατασκευή της μεταπολεμικής εικόνας της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής ανέλυσε τους μηχανισμούς με τους οποίους «το σύγχρονο τουρκικό κράτος εμμένει στην άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών και έχει πείσει».

Η γνωστή συγγραφέας και ιστορικός, Τέα Χάλο, ανέλυσε το ρόλο της Γερμανίας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και την παντελή αδιαφορία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου για ό,τι συνέβαινε στους Έλληνες της Ανατολής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων κ. Χίλντα Τσομπόϊαν κατέγραψε την στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της αναγνώρισης των γενοκτονιών και τα εμπόδια, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μιχάλης Χαραμπίδης μίλησε για τη ζωή μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης» των λαών της Ανατολής και τόνισε ότι το «νέο Ανατολικό Ζήτημα είναι το τουρκικό πρόβλημα».

Ο καθηγητής Ασούρ Γκιβαργκίς, τέλος, ξετύλιξε το κουβάρι των εκκαθαρίσεων Ασσυρίων από τη λήξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι το σημερινό βόρειο Ιράκ, όπου «οι εναπομείναντες Ασσύριοι υφίστανται μια νέα γενοκτονία, λόγω του θρησκεύματός τους».

 Αθήνα,  20.09.2010

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.sae.gr

 

 

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ :

 

Διεθνές συνέδριο «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» στην Οθωμανική αυτοκρατορία

18 - 19 Σεπτεμβρίου 2010

Με θέμα «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» πραγματοποιείται το δεύτερο διεθνές συνέδριο, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2007 για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά επίσης των Ποντίων, των Ελλήνων της Μ. Ασίας και των Ασσυρίων στην αυγή του 20ου αι.

Το Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ενωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) με ψήφισμά της αναγνώρισε ως γενοκτονίες όσα συνέβησαν εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ποντίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Παρόλα αυτά, μόνο η γενοκτονία των Αρμενίων έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από σειρά κρατών διεθνώς.

Η σειρά των διεθνών συνεδρίων με τον τίτλο «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» έχει ως στόχο τη χάραξη και υλοποίηση κοινής στρατηγικής για την αναγνώριση των εγκλημάτων κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας. Οσο για την επίμονη ενασχόληση με το θέμα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνης Παυλίδης δεν αφορά μόνο τη διεθνή αναγνώριση των συγκεκριμένων εγκλημάτων, αλλά την κινητοποίηση και την εγρήγορση των κοινωνιών απέναντι στο μέγιστο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη γενοκτονία.

Την πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή το βράδι στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής θα πραγματοποιήσει μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού, ο τέως Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου Βάσος Λυσσαρίδης.

Στο συνέδριο, που θα ξεκινήσει στις 9:00 του Σαββάτου και είναι ανοικτό στο κοινό, συμμετέχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Χίλντα Τσομποϊάν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ευρώπης Αταμάν Σάμπρι, οι σημαντικοί Τούρκοι διανοητές Ραγκίπ Ζαράκογλου και Σαϊτ Τσετινόγλου, η ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής Αμερικανίδα συγγραφέας Τέα Χάλο (γνωστή διεθνώς και στην Ελλάδα για το βιβλίο της «Ούτε το όνομά μου»), ο πρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαίων βουλευτών ελληνικής καταγωγής, Σουηδός βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ισράελ Τσάρνι.

Το διήμερο συνέδριο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: ιστορική διάσταση, νομικό ζήτημα και πολιτικές για την αναγνώριση των τριών γενοκτονιών. Στόχος, όπως εξήγησε η υπεύθυνη Τύπου Λιάνα Μυστακίδου, δεν είναι καθεαυτό το συνέδριο αλλά ό,τι θα ακολουθήσει το συνέδριο. Οχι τυχαία, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Κασπάρ Καραμπετιάν αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα προκειμένου να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Αρμενίων. Μίλησε για τη στενή συνεργασία ελληνικών και αρμενικών λόμπι στις ΗΠΑ μέσα στο Κογκρέσο και τις αμερικανικές Πολιτείες και κατέληξε: «Πρέπει να αναγνωρισθεί ευρέως από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η γενοκτονία των Αρμενίων και να συμπεριληφθεί αυτή των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μ. Ασία. Οι οργανώσεις πρέπει να δουλέψουν με επιμονή για να πάρει έκταση και να γίνει γνωστό ό,τι έχει συμβεί».

Επιπλέον πρότεινε να αποσταλούν άμεσα στα αγγλικά τα πρακτικά του συνεδρίου στους δυο εισηγητές της Εκθεσης Προόδου της Τουρκίας και στα κόμματα των Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει η ανάλογη πίεση προς την Τουρκία που αρνείται επιμόνως να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο παρελθόν.

16/9/2010 11:24:39 πμ

http://www.lawnet.gr/synedria.asp?label=2&memId=21990

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...