Διαμαρτυρίες προς ΝΕΤ για ιστορικό ατόπημα
στη "Μηχανή του Χρόνου"
Εντονα διαμαρτύρεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Εμμανουήλ Παπάς", για ιστορικό ατόπημα στην εκπομπή της ΝΕΤ "Μηχανή του χρόνου", αναφορικά με το βίο του Εμμανουήλ Παπά και ανακρίβεια που θίγει την ηρωική πορεία και προσφορά του στην πατρίδα.
Η επιστολή
Προς
Τον κ. Χρήστο Βασιλόπουλο
Παρουσιαστή Εκπομπής
«ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»
----------------------------------------------
Κύριε Βασιλόπουλε,
Στις 25.03.2011 ημέρα Παρασκευή, στην εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», η οποία επαναλήφθηκε στις 26.03.2011 ημέρα Σάββατο και ώρα 14,οο μ.μ. από το Τηλεοπτικό Κανάλι της ΝΕΤ και με τίτλο «Η ΠΑΤΡΙΣ ΑΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ», ασχολήθηκε μεταξύ των άλλων μορφών της Επανάστασης του 1821 και με τον Εθνικό ‘Ηρωα ΝΙΚΗΤΑΡΑ.
Κατά τη διάρκεια της έκφρασης των απόψεων των προσκεκλημένων σας για τα κατορθώματα του Νικηταρά και τις αδικίες που έγιναν σε βάρος του, ο Δημοσιογράφος-Ιστορικός Συγγραφέας κ.Γεώργιος Πραχαλιάς είπε, ότι ο Ρενιέρης μαζί με τον Παπά και επανέλαβε, τον Εμμανουήλ Παπά, πρόδωσαν τον Νικηταρά στους Βαβαρούς με αποτέλεσμα να φυλακισθεί το 1835.
Ρωτάμε εσάς και τον προσκεκλημένο σας κ.Πραχαλιά (Ιστορικό), αναφερόταν στον Εμμανουήλ Παπά, τον Αντιστράτηγο των Μακεδονικών Δυνάμεων του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το έτος 1814 ή σε κάποιον άλλο που έφερε το όνομα αυτό;
Αν πράγματι αναφερόταν στον, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ τον Εθνεγέρτη της Επανάστασης των Μακεδόνων στη Χαλκιδική, διέπραξε βαρύτατο ιστορικό ατόπημα, αφού ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων, μετά από εξάμηνο, αδυσώπητο αγώνα στη Χαλκιδική με τα αναρίθμητα στίφη των Τούρκων και την ατυχή έκβαση του αγώνα, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή, στις 5 Δεκεμβρίου 1821 πάνω στο πλοίο που τον μετέφερε από τη Χαλκιδική στην ‘Υδρα, στην αγκαλιά του γιού του Γιαννάκη.
Για το ιστορικό αυτό ατόπημα, η Εταιρεία μας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, μεταφέροντας και την δυσαρέσκεια και των άλλων, ομωνύμων και μή, Πολιτιστικών Συλλόγων της Μακεδονίας, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας.
Η προσπάθειά σας για να παρουσιάσετε τους ‘Ηρωες της Επανάστασης του 1821, που αποφασιστικά συνέβαλαν, για να μας χαρίσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είναι αξιόλογη και για λόγους αποκατάστασης της Ιστορικής Αλήθειας, είμαστε βέβαιοι ότι στη συνέχεια των εκπομπών σας, θα επανορθώσετε αυτή τη φοβερή, για τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ, κατηγορία του ‘’προδότη’’, που αναφέρθηκε στην εκπομπή σας, από τον ως άνω Ιστορικό κ.Γεώργιο Πραχαλιά.
Σας στέλνουμε ένα σύντομο ιστορικό της Ζωής και της Δράσης του Εμμανουήλ Παπά και είμαστε σε θέση να σας παράσχουμε όλα τα στοιχεία που τυχόν θα χρειαστείτε για την ενημέρωσή σας.
Είμαστε βέβαιοι ότι, θα υπάρξει ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων από την πλευρά σας, ως Παρουσιαστή αντικειμενικού και αμερόληπτου Δημοσιογράφου.
Με εκτίμηση
Για την Διαχειριστική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΡΑΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΙΑΛΑΣ
Συνταξιούχος Συμβολαιογράφος Συντ/χος Πυρινικός - Φυσικός
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ»
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 11-ΑΘΗΝΑ
Τ.Κ.106 77 –ΤΗΛ:210 33 02 721
ΤΗΛ ΕΠΙΚ/ΝΑΣ 210 3825914-15
FAX: 210 3810577 Αρ. πρωτ. 118
Αθήνα 26.03.2011
H απάντηση Γεωργίου Παρχαλιά: Επ ουδενί δεν αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο ήρωα
Σε απάντηση της επιστολής διαμαρτυρίας, επιτρέψτε μου κατ'αρχήν να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να υπερασπιστείτε το όνομα του μακεδόνα ήρωα του 1821 Εμμανουήλ Παπά, του οποίου το όνομα προφανώς φέρει ο Σύλλογός σας. Σας διαβεβαιώ όμως ότι δεν υφίσταται λόγος, καθόσον επ'ουδενί δεν αναφέρθηκα στον συγκεκριμένο ήρωα.
Στην εκπομπή για τον Νικηταρά της 25ης Μαρτίου 2011 αναφέρθηκα στο νεαρό αντιπρόεδρο της Φιλορθοδόξου Εταιρείας Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος το έτος 1839 ήρθε σε σύγκρουση με τον Τζωρτζέτο Καποδίστρια, από τον οποίο ζητούσε χρήματα καθώς και να μην αντικατασταθεί από την αντιπροεδρία της εταιρείας. Ο Καποδίστριας δεν δέχτηκε τον εκβιασμό και έτσι ο Εμμανουήλ Παπάς κατέδωσε τον Καποδίστρια και τον Νικηταρά, καθώς και τη δράση της εταιρείας. Η δράση του συγκεκριμένου Εμμανουήλ ΄Παπά και ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε σε βάρος του Καποδίστρια και του Νικηταρά περιγράφεται με τρόπο κατατοπιστικό και λεπτομερειακό σε σχετικό υπόμνημα που φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αθήνα, στο Αρχείο Μαυροκορδάτου, έχει δε αναλυθεί και παρουσιασθεί λεπτομερώς στο βιβλίο του John A. Petropoulos "Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο Ελληνικό Βασίλειο 1833-1843" (Αθήνα 1986, τόμος Β' σελίδα 727-737).
Από τη χρονολογία των συγκεκριμένων γεγονότων, γίνεται προφανές ότι ο αντιπρόεδρος της Φιλορθοδόξου Εταιρείας το έτος 1839 Εμμανουήλ Παπάς στον οποίο αναφέρθηκα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παπάς (1772-1821) από τη Δοβίστα Σερρών και ο οποίος πέθανε το έτος 1821.
Από τα παραπάνω, εκτιμώ ότι γίνεται προδήλως κατανοητό το γεγονός ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία φέρουν το ίδιο όνομα.
Για το ίδιο θέμα, επικοινώνησε μαζί μου και τοπικό τηλεοπτικό κανάλι από τις Σέρρες, στο οποίο μίλησα σε ζωντανή σύνδεση και στο οποίο διευκρίνισα ρητώς και δημοσίως ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα, καθώς και ότι τα όσα είπα τεκμηριώνονται από τις πρωτογενείς αρχειακές ιστορικές πηγές. Επιπλέον δήλωσα ότι για το ίδιο θέμα έλαβα και το ηλεκτρονικό μήνυμα στελέχους του Συλλόγου "Εμμανουήλ Παπάς" κα Καλοκύρη,στην οποία ήδη απάντησα, καθώς και ότι είμαι στη διάθεση του οποιουδήποτε για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.
Από τα λεγόμενα τόσο της δημοσιογράφου όσο και του ιστορικού με τον οποίο συνομίλησα δημοσίως (και του οποίου το όνομα δυστυχώς δεν συγκράτησα), εκτιμώ ότι διευκρινίστηκε το όλο ζήτημα, τηλεοπτικώς και δημοσίως ενώπιον του κοινού των Σερρών, μέσα σε πνεύμα καλής πίστης και αμοιβαίας κατανόησης.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.
Μετά τιμής
Γεώργιος Πραχαλιάς