ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Κατά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (1828), αλλά και μετέπειτα, κανέναν δεν απασχόλησε η καθιέρωση «Εθνικού Ύμνου» (άλλωστε και η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετήθηκε επίσημα ως «Εθνικός Ύμνος» της Γαλλίας μόλις το 1946, ο δε αμερικανικός «Εθνικός Ύμνος» επισημοποιήθηκε μόλις το 1931!). Την «εθνική» μουσική ανάγκη κάλυπταν γαλλικά εμβατήρια, που παίζονταν από τη Μουσική του Στρατού στις σπάνιες επίσημες περιστάσεις (1828-΄31).
Από την εγκατάσταση του Όθωνα, ως «Βασιλικός» και «Εθνικός Ύμνος» παίζονταν ο αντίστοιχος βαυαρικός, που του είχαν προσαρμόσει «ασορτί» ελληνικούς πατριωτικούς στίχους, παρότι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού (1798 - 1857) δεν ήταν άγνωστος, όντας ήδη μελοποιημένος από τον Νικόλαο Μάντζαρο (1828-1830) στην Κέρκυρα (για 4φωνη ανδρική χορωδία και με χρήση λαϊκών σκοπών/μοτίβων).
Ο Μάντζαρος επιχείρησε και άλλες μελοποιήσεις (2η το 1837 και 3η το 1839-΄40), υποβάλλοντας το έργο στον Όθωνα και ευελπιστώντας να γίνει δεκτό ως «Εθνικός Ύμνος» (4η μελοποίηση, Δεκέμβριος 1844). Όμως το έργο (στίχοι και μελωδία) έγινε δεκτό μόνο ως «επιτυχής σύνθεσις» και ο Μάντζαρος τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος (Ιούνιος 1845), ενώ ο Σολωμός πήρε τον Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος 4 χρόνια αργότερα (1849). Ο Μάντζαρος το 1861 επιχείρησε και 5η μελοποίηση (μετά από ενδιαφέρον του Υπουργείου Στρατιωτικών, που ήθελε να εξασφαλίσει εθνικά θούρια ως εμβατήρια).
Στο μεταξύ, στην Επτάνησο είχε ήδη επικρατήσει η 1η μελοποίηση, που παίζονταν συχνότατα και πάντα ενθουσίαζε τους ακροατές της. Αυτή τη μελοποίηση χρησιμοποίησε η «Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας», όταν ο νέος βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ επισκέφθηκε το 1865 το νησί. Το έργο προκάλεσε τόση εντύπωση, ώστε ακολούθησε Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών (υπουργός Δ. Στ. Μπουντούρης) που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να παίζεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον βασιλέα των Ελλήνων ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε θεωρείται ως «Εθνικός Ύμνος» της Ελλάδος.
Η 1η έκδοση του «Εθνικού Ύμνου» (τονισμένου κατά την αρχική μελοποίηση του ποιήματος του Δ. Σολωμού από τον Ν. Μάντζαρο) έγινε το 1873 στο Λονδίνο, έναν χρόνο μετά το θάνατο του συνθέτη του. Αναφέρεται επίσης ότι και ο ίδιος ο Σολωμός είχε μελοποιήσει το ποίημά του, σύνθεση που όμως επισκιάστηκε από την αντίστοιχη του Μάντζαρου. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σολωμός πέθανε χωρίς να δει τον «Ύμνο» του επισημοποιημένο ως «Εθνικό Ύμνο» της πατρίδας του.
Ο Ανχης ε.α. Μαργαρίτης Καστέλλης (Λαϊστα Ζαγορίων Ιωαννίνων 1907) τέως Δντής Μουσικού Σώματος εναρμόνισε τον «Εθνικό Ύμνο» για μπάντα κι αυτή του η μεταγραφή παίζεται από τις Στρατιωτικές Μουσικές ως σήμερα.
- Ο Εθνικός Ύμνος σε τύπο αρχείου mp3 (751 Kb). (Εμφάνιση στίχων)
ΠΙΝΔΟΣ
Εμβατήριο σε μουσική του Τχου ε.α. Ελευθερίου Μαυρομμάτη (Χανιά 1895) τέως Δντού Μουσικού Σώματος και ποίηση Τχου Κ. Γκικόπουλου.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,74 Mb). (Εμφάνιση στίχων εμβατηρίου)
ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
Εμβατήριο σε μουσική του Τχου ε.α. Διονυσίου Βισβάρδη (Ζάκυνθος 1910 - Αθήνα 1999) και ποίηση Τχου Κ. Γκικόπουλου. Η μουσική του εμβατηρίου γράφτηκε το 1935, εποχή που υπηρετούσε ο συνθέτης στη Μουσική Φρουρά Θεσ/νίκης. Είναι από τα πρώτα έργα του συνθέτη, γράφτηκε αρχικά για μπάντα και κατόπιν για τραγούδι και πιάνο, κυκλοφόρησε δε και σε δίσκους. Μορφολογικώς αποτελείται από δύο μουσικές περιόδους, στροφικής μορφής, που καταλήγουν σε μια επωδό. Εγκρίθηκε με έπαινο από το Γ΄ Σώμα Στρατού (αριθμ. πρωτ. 3383/1410/27-7-1935/Γ΄ΣΣ/ΙΙΙο Γραφ.) « ίνα παιανίζεται υπό των στρατιωτικών μουσικών κατά τας εκάστοτε παρελάσεις του στρατεύματος».
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,54 Mb). (Εμφάνιση στίχων εμβατηρίου)
ΜΑΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ
Διασκευή Βαυαρικού εμβατηρίου στο οποίο προσαρμόστηκαν ελληνικοί στίχοι. Μουσική - στίχοι - διασκευή αγνώστων.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,22 Mb).
ΓΥΡΝΟΥΜ' ΑΠ' ΤΗ ΜΑΧΗ
Εμβατήριο διασκευασμένο από τον Ανχη ε.α. Αριστοτέλη Καζαντζή (Νάουσα Ημαθίας 1910 - Αθήνα 1980) τέως Δντού Μουσικού Σώματος αγνώστου συνθέτη μη διαθέτον στίχους.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
Διασκευή του παραδοσιακού «Μακεδονικού Χορού» σε εμβατήριο από τον Ανχη (ΜΣ) Φίλιππο Γκίτσα. Ο «Μακεδονικός Χορός» είναι ένα από Ελληνικά παραδοσιακά άσματα που η ρίζα τους ξεκινάει από τους Ακρίτες υπερασπιστές του Βυζαντίου. Ο στίχος του είναι γραμμένος σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, η μουσική στηρίζεται στη Δωρική κλίμακα των Αρχαίων Ελληνικών τρόπων όπου και είναι γραμμένο, ο δε ρυθμός του είναι 2 τετάρτων και χορεύεται σε ρυθμό χασάπικο. Πολλοί συνθέτες έχουν διασκευάσει το τραγούδι αυτό και το έχουν κάνει Σουϊτα όπως: ο Τχης ε.α. Διονύσιος Βισβάρδης,ο Τχης (ΜΣ) Ιπποκράτης Αθανασιάδης και ο Ανθστής ε.α. και νυν μουσουργός Βασίλειος Δέλλιος.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,03 Mb). (Εμφάνιση στίχων εμβατηρίου)
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
Εμβατήριο σε μουσική και ποίηση του Υποπλοιάρχου ε.α. Γεράσιμου Φρεν, τέως Αρχιμουσικού της Μουσικής του Βασιλικού Ναυτικού.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (1,30 Mb).
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εμβατήριο σε μουσική του Ανχου ε. α. Μαργαρίτη Καστέλλη (Λαϊστα Ζαγορίων Ιωαννίνων 1907) τέως Δντού Μουσικού Σώματος μη διαθέτον στίχους. Αποτελεί το «εντεχνότερο ελληνικό εμβατήριο» (κατά τον Νικηφόρο Νευράκη).
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,94 Mb).
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ
Εμβατήριο σε μουσική του Τχου ε.α. Σπυρίδωνος Καίσαρη (Κέρκυρα 1857 - Αθήνα 1946) τέως Γενικού Επιθεωρητού Στρατιωτικών Μουσικών και ποίηση Α. Παράσχου.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (1,73 Mb).
ΙΠΠΙΚΟ
Εμβατήριο αγνώστου συνθέτη μη διαθέτον στίχους.
Ο ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εμβατήριο σε μουσική και ποίηση του Α. Αλκαίου.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (1,58 Mb).
ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ
Εμβατήριο σε μουσική του Τχου ε.α. Σπυρίδωνος Καίσαρη (Κέρκυρα 1857 - Αθήνα 1946) τέως Γενικού Επιθεωρητού Στρατιωτικών Μουσικών και ποίηση Aντγου ε.α. Φραντζή Α. Γράφτηκε πριν το 1937.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (1,69 Mb).
ΕΥΖΩΝΑΚΙ
Εμβατήριο διασκευασμένο από τον Ανχη ε.α. Αναστάσιο Ρεμούνδο (Νύμφιο Μ. Ασίας 1919), αγνώστου συνθέτη. Από τα παλαιότερα ελληνικά εμβατήρια που τραγουδιόταν κατά τους αγώνες του στρατού μας στην Μικρά Ασία.
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,21 Mb). (Εμφάνιση στίχων εμβατηρίου)
ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (1,24 Mb).
25η ΜΑΡΤΙΟΥ
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,29 Mb).
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ
- Το εμβατήριο σε τύπο αρχείου mp3 (2,46 Mb).
ΣΤΙΧΟΙ
- Στίχοι εμβατηρίου - βιογραφικά δημιουργών.
Πηγη ΓΕΕΘΑ