Ο Εκατονταετής Πόλεμος υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια όλων των εποχών. Για την ακρίβεια διήρκεσε 116 έτη, από το 1337, έως το 1453, με διαλείμματα όμως.
Βασική αιτία του πολέμου ήταν η επιδίωξη της αγγλικής δυναστείας των Πλανταγενετών να κυριαρχήσουν σε γαλλικά εδάφη τα οποία διεκδικούσαν κληρονομικώ δικαίω.
Το 1328 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Δ πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο. Έτσι τον θρόνο διεκδίκησαν ο εξάδελφός του Φίλιππος των Βαλουά, ο οποίος και ανακηρύχθηκε βασιλιάς, ως Φίλιππος ΣΤ, αλλά και ο Εδουάρδος Γ της Αγγλίας, ανεψιός του θανόντος Γάλλου βασιλιά.
Ο πόλεμος διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη εκτείνεται στην περίοδο 1337-1360 και έκλεισε με την πλήρη επικράτηση των Άγγλων, οι οποίοι υπό τον περίφημο Μαύρο Πρίγκιπα Εδουάρδο, κατάλαβαν τεράστιες εκτάσεις στη Γαλλία και σύντριψαν τον Γαλλικό Στρατό στις περίφημες μάχες του Κρεσύ, το 1346 και του Πουατιέ, το 1356.
Η δεύτερη φάση του πολέμου διεξήχθη κατά τα έτη 1364-80. Στην περίοδο αυτή, υπό τη φωτισμένη ηγεσία του Καρόλου Ε, οι Γάλλοι, με επικεφαλής τον κοντόσταβλο ντε Γκεσλέν, ανέκτησαν όλες σχεδόν τις αγγλικές κτήσεις, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι Άγγλοι κράτησαν μόνο τις κτήσεις τους στο Καλαί και στις νορμανδικές ακτές της Μάγχης.
Η τρίτη φάση ξεκίνησε το 1381 και διήρκεσε μέχρι το 1428. Και πάλι οι Άγγλοι, υπό Ερρίκο Ε κυριάρχησαν και πάλι στη Γαλλία, συντρίβοντας τους Γάλλους στη μάχη του Αζινκούρτ, το 1415. Η τέταρτη και τελευταία φάση ξεκίνησε το 1429 και έληξε το 1453 με τους Γάλλους να αντεπιτίθενται και πάλι, εμπνευσμένοι από την περίφημη Ιωάννα της Λωρραίνης, και να συντρίβουν τελικά, και οριστικά, τους Άγγλους, οι οποίοι κράτησαν, για περίπου 100 ακόμα χρόνια, το Καλαί.
Ο Εκατονταετής Πόλεμος δεν απασχόλησε μόνο την Αγγλία και τη Γαλλία. Σταδιακά ενεπλάκησαν σε αυτόν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλες οι δυτικοευρωπαϊκες δυνάμεις, από την Σκωτία, μέχρι τη Γένουα, την Πορτογαλία, τα ισπανικά βασίλεια της Καστίλλης και της Αραγωνίας, το βασίλειο της Ναβάρρας, αλλά και τα δουκάτα της Φλάνδρας και της Βουργουνδίας και το βασίλειο της Βοημίας, ακόμα – ακόμα.
Ο πόλεμος αυτός συνέπεσε με την εξάπλωση του «Μαύρου Θανάτου», της μεγάλης επιδημίας βουβωνικής πανώλης στη δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιηθούν οι καταστροφικές του συνέπειες. Παράλληλα όμως υπήρξε και ένας πόλεμος όπου εμφανίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν πολύ τα πυροβόλα όπλα στα πεδία των μαχών και στις πολιορκητικές επιχειρήσεις.
Επίσης ήταν ο πόλεμος όπου το αγγλικό μακρύ τόξο, κατ’ αρχήν θριάμβευσε, αλλά στην συνέχεια υποτάχθηκε στην υπεροχή των πυροβόλων όπλων, που κατά κόρον χρησιμοποίησαν οι Γάλοι στην τελική φάση του.
Σημαντική επίπτωση επίσης του πολέμου ήταν η δημιουργία της γαλλικής εθνικής συνείδησης. Ο Εκατονταετής Πόλεμος ξεκίνησε ως μια σύγκρουση φεουδαρχών βασιλέων και κατέληξε σε μια σύγκρουση εθνών και υπήρξε η γενεσιουργός αιτία δημιουργίας των εθνικών κρατών της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Πηγή: history-point.gr