Ευαγγελία Κ. Λάππα, μαθήτρια Β’ Λυκείου
Όλοι ξέρουμε πως η Ελλάδα έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ανθρωπότητα. Κάποια μέρη της, κάποιες από τις πόλεις της, έχουν μείνει στην ιστορία και έχουν γραφτεί πολλά γι αυτές, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα κτλ. Άλλες πάλι βρίσκονται στην αφάνεια. Δεν τιμούνται για κανένα λόγο, μόλις και μετά βίας υπάρχουν στα χωρία των βιβλίων. Δεν γίνεται αναφορά γι’ αυτές στις ιστορικές ομιλίες και αγνοούνται στις ιστορικές εκδηλώσεις. Και ποια η δικαιολογία για όλα αυτά; «Δεν είναι μέσα στα σύνορα της Ελλάδας, ανήκουν στην τάδε χώρα, δεν ξέρουμε τίποτε για αυτές, άρα δεν έχουν καμία αξία, δεν πρόσφεραν τίποτα!» Πόσο μας απατούν όμως τα φαινόμενα! Αυτές οι πόλεις, που λέμε ότι δεν έχουν αξία, όχι μόνο πρόσφεραν τόσα ανεκτίμητα αγαθά κι τόσο σημαντικές υπηρεσίες στους αγώνες του Έθνους, ήταν και οι ίδιες ΜΑΝΕΣ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!
Ανάμεσα σ’ αυτές, τις λησμονημένες πόλεις, είναι και η πόλη Μοναστήρι. Είναι μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται βόρεια της Φλώρινας, κοντά στους πρόποδες του όρους Βαρνούντα, ανατολικά της λίμνης Πρέσπας και την κατέχει το σημερινό κράτος των Σκοπίων.
Στο βιβλίο «Το Ημερολόγιο του Μοναστηρίου» εξιστορείται η ιστορία του Μοναστηρίου, το οποίο ενσαρκώνει ένα νεαρό κορίτσι, που γράφει το ημερολόγιό του, γράφοντας τα σημαντικότερα από τα γεγονότα που γίνονται γύρω του. Τα συναισθήματα που προκαλούν τα γεγονότα, τι βλέπει, τι της συνέβη μέσα κι έξω της.
Ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, περιγράφει τους αγώνες εναντίον των διεκδικητών της και φτάνει ως τους Βαλκανικούς πολέμους, όπου, χωρίς να το υποψιάζεται η ίδια καν, σβήνονται σε μια μέρα όλα τα όνειρά της.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
(Το Μοναστήρι παρακολουθεί τη μάχη της Ρωμανίας με τους Οστρογότθους – 473 μ.Χ.)
Το βιβλίο αυτό, το έγραψα όταν ήμουνα στην Γ’ Γυμνασίου και βραβεύθηκε την επόμενη χρονιά στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στην κατηγορία «Ειδική Κατηγορία Βιβλία Γνώσεων». Είναι αφιερωμένο:
· Στην ένδοξη πόλη του Μοναστηρίου Πελαγονίας, που προσωποποιημένη πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την ιστορία και αγωνίζεται ακόμα στην αφάνεια.
· Στο σύνδεσμο Μοναστηριωτών και των Πέριξ «Η Καρτερία» της Θεσσαλονίκης, που το στηρίζει, και ιδιαίτερα στην ψυχούλα της κυρίας Βιολέτας Σμυρνιού – Παπαθανασίου, που βοηθάει το Μοναστήρι από εκεί ψηλά στον ουρανό.
· Στον Συνταγματάρχη (ΜΧ) Παναγιώτη Σπυρόπουλο, υπερπολύτεκνο, πατέρα 11 παιδιών, Στρατιωτικό – Ιστορικό, τότε της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ) και σήμερα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, που σαν αληθινός πατριώτης μου μετάδωσε το πνεύμα των Μακεδονομάχων και με βοήθησε να βρω κατάλληλες και αξιόπιστες πηγές.
· Στην Ιστορικό- Φιλόλογο μου, στο Γυμνάσιο, κα. Μαρία Τσακίρη, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «Παύλος Μελάς – Γράμματα από τη Μακεδονία» που με ενέπνευσε.
Ακολουθεί ένα ποίημα, που έγραψα για το αγαπημένο μου Μοναστήρι:
Μοναστήρι
Αρχαία πόλη του Ηρακλή
Μοναστήρι, γη ελληνική
που σε σκλαβώσανε Αγαρηνοί
μα τους έδωσες μάχη σκληρή
***
Έλα και πες μας τώρα
για των ηρώων σου τη δόξα
μα και τη μοιραία ώρα
που σε μάτωσαν τα σέρβικα τα τόξα
***
Από τότε οι Έλληνες ποθούνε
για σε σφοδρά ν’ αγωνιστούνε
Μοναστήρι, κάνε λίγη υπομονή
κι ας σε πνίγει η σλάβικη βροχή
***
Κι αν όλοι οι ξένοι προσπαθήσουν
καθετί ελληνικό να σβήσουν
Μοναστήρι, μην απελπιστείς
έχε ελπίδα, θα λευτερωθείς
***
Τη γαλανόλευκη, θα βλέπεις, υψωμένη
και τους εχθρούς να φεύγουν ηττημένοι
Γι’ αυτό μην λυγίσεις στη ψευτιά
Ζυγώνει η μέρα που θα μοσχοβολήσεις λευτεριά
(Απρίλιος 2019)
(Το Μοναστήρι κλαίει στην αγκαλιά του Ίωνα Δραγούμη για τη σύλληψη του καπετάν Κώττα – 21 Ιουνίου 1904)
Με τη Χάρη του Θεού έγραψα αυτό το βιβλίο για να πω…
Να φωνάξω…
Να φωνάξουμε όλοι οι Έλληνες μαζί…
Από άκρη σ’ άκρη της γης:
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Όπως ξεκίνησα με την εισαγωγή του βιβλίου, έτσι και θα κλείσω, με μέρος του επιλόγου που μιλάει προσωποποιημένη η Πατρίδα μας, η Ελλάδα:
«Υποσχέθηκα, πως όταν θα μου δοθεί ξανά ευκαιρία για να το ελευθερώσω (εννοεί το Μοναστήρι), δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη. Ναι, θα έρθει αυτή η μέρα. Το ξέρω. Πάλι με χρόνια με καιρούς.
Η Ελλάς.»
Το βιβλίο «Το Ημερολόγιο του Μοναστηρίου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Νάμα» και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο:
(https://namabooks.gr/product/to-imerologio-toy-monastirioy/)
Πηγή: averoph.wordpress.com