Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, όλοι μπορούν να επιβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει privacy για κανέναν που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι ειδικοί ασφαλείας λένε πως αν κάποιος επιθυμεί να προστατευτεί πλήρως, ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να απέχει εντελώς από το internet. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, είδαμε πολλές γνωστές εταιρείες να κυκλοφορούν καινούριες αναβαθμίσεις για σφάλματα και παραβιάσεις δεδομένων που παρατηρήθηκαν.
Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple έπρεπε να κυκλοφορήσει μία αναβάθμιση λογισμικού, καθώς ένας έφηβος ανακάλυψε ένα σφάλμα στο Group FaceTime, το οποίο επέτρεπε στα άτομα που καλούσαν να ακούσουν τον ήχο και τις ομιλίες του παραλήπτη για το χρονικό διάστημα που οι κλήσεις δεν απαντήθηκαν. Με μια πρώτη ματιά, αυτό φάνηκε σαν να μην πρόκειται για το χειρότερο πρόβλημα στον κόσμο του privacy, καθώς οι χρήστες που επικοινωνούν μέσω Facetime συνήθως είναι φίλοι και στη χειρότερη περίπτωση αυτό που έγινε ήταν πως κάποιος άκουσε κάτι που δεν έπρεπε να είχε ακούσει. Αλλά όλοι το ξεπέρασαν σύντομα.
Εκτός από αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά, από ότι φαίνεται οι εταιρείες λογισμικού ακούνε και βλέπουν τα πάντα. Για παράδειγμα, σε όλους συμβαίνουν συνέχεια περιστατικά τύπου «retargeting», καθώς όταν κάποιος αναζητεί έναν όρο στο διαδίκτυο, όπως αεροπορικά εισιτήρια για έναν προορισμό, τις επόμενες ώρες και ημέρες παρουσιάζονται διαφημίσεις σχετικές με οτιδήποτε που είχε αναζητήσει. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει, ακόμα και όταν κάποιος αλλάζει τοποθεσία και έχει συσκευές μαζί του. Βάσει τοποθεσίας λοιπόν έρχονται νέες προτάσεις και διαφημίσεις στους χρήστες, ακόμα και όταν δεν έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στις εφαρμογές των smartphones. Για αυτή την κατάσταση, κάποια άτομα έχουν δηλώσει πως οι τεχνικές retargeting αποτελούν μία διευκόλυνση για αυτά που επιθυμεί κανείς, καθώς ο διαδικτυακός κόσμος προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός.
Όσο εύχρηστα και αν φαίνονται σε κάποιον τα παραπάνω, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι συσκευές δεν καταγράφουν τις ομιλίες μας και σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας η λέξη privacy δεν καλύπτει κανέναν χρήστη. Αν το σκεφτεί κάποιος πιο καθαρά, θα συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ εύκολο για έναν τρίτο να μάθει προσωπικές πληροφορίες μέσω των social media, των συσκευών και άλλων sites που χρησιμοποιούμε. Φυσικά, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που αν χρησιμοποιηθούν, δυσκολεύουν τους hackers στην παραβίαση δεδομένων. Για παράδειγμα, τεχνικές που βοηθούν στο να προστατευθεί το privacy του καθενός είναι οι ισχυροί και δύσκολοι κωδικοί και η χρήση της ανώνυμης περιήγησης, ώστε να μην αποθηκεύεται καμία πληροφορία. Στην ενίσχυση του privacy έχουν συνεισφέρει νομοθεσίες όπως εκείνη του GDPR στην Ευρώπη και όλες οι εταιρείες υπηρεσιών και μάρκετινγκ είναι υποχρεωμένες να τις ακολουθούν, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις και ποινές.
Παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα προστασίας των χρηστών, πολλές φορές η τεχνολογία μοιράζεται πληροφορίες που εμείς δεν θέλουμε και δεν έχουμε παραχωρήσει καμία άδεια. Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους καθώς όσο περνούν τα χρόνια, ο κίνδυνος αυξάνεται όλο και πιο πολύ. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τα μικρότερα παιδιά να είναι πολύ προσεκτικά με τις δημοσιεύσεις τους και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, καθώς όταν δημοσιεύονται πληροφορίες και άλλα στοιχεία στο internet, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν εντελώς.