Τουλάχιστον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί τα σόσιαλ μίντια. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δείχνει σημάδια εξάρτησης, τα οποία και αποτυπώνονται στον εγκέφαλό του, επηρεάζοντας την λειτουργία του. Ως αποτέλεσμα, στα εγκεφαλογραφήματα παρουσιάζονται παρόμοιες αλλοιώσεις με όσους είναι εθισμένοι στο αλκοόλ, στην κοκαΐνη και στην κάνναβη.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει περίτρανα ότι το χακάρισμα του εγκεφάλου μέσω ψηφιακής τεχνολογίας όχι μόνο είναι πιθανό, αλλά για την ακρίβεια αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του προσεχούς μέλλοντος. Τότε, που σύμφωνα με τους ειδικούς για ένα ευτελές ποσό, όπως 29 δολάρια, εταιρείες ένδυσης, υπηρεσιών, προϊόντων ομορφιάς και άλλες θα διεισδύουν στο μυαλό των χρηστών του Διαδικτύου με στόχο την καταναλωτική τους χειραγώγηση.
Ο τζίρος των διαφημίσεων που απευθύνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένους ανθρώπους βάσει του εντοπισμού τους σήμερα αγγίζει τα 21 δισ. δολάρια τον χρόνο. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευτεί, καθώς ο χρήστης θα καθίσταται κατά μία έννοια υποχείριο. Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα YouTube, την πιο δημοφιλή και αχανή βιντεοθήκη στον πλανήτη, προτείνονται βίντεο με παραπλήσιο περιεχόμενο αυτών που επιλέγει ο θεατής.
Μέχρι εδώ, όλα καλά! Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια των αλγόριθμων. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι που ανοίγει το δρόμο και στο μέλλον θα υπάρχουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι. Θα υπάρχουν ειδικές κάμερες, οι οποίες θα εστιάζουν στο πρόσωπο και στα μάτια των χρηστών. Κάτι σαν μικροσκόπιο. Μέσω αυτού, όμως, θα αποκωδικοποιούνται οι κόρες, οι παλμοί του αίματος που κυκλοφορούν στα αγγεία του προσώπου, η διάθεση, το στρες και άλλα.
Θα προδίδονται τα γούστα
Είναι μία τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται πειραματικά στα τεστ ανίχνευσης ψεύδους. Τα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο προσιτή, αλλά κυρίως πολύ πιο εξελιγμένη. Και μόνο η συστολή-διαστολή της κόρης των οφθαλμών τους θα προδίδει τα γούστα, την πρόθεση να αγοράσει κάτι και πολλά ακόμα για τον χρήστη και δυνάμει καταναλωτή.
Τα τρωτά σημεία των χρηστών θα αποκαλύπτονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι πειραματικοί ψυχολόγοι που έχουν στρατολογηθεί ήδη από τεχνολογικούς κολοσσούς ειδικεύονται σε αυτό που αποκαλούν κατ’ ευφημισμό το «σχέδιο συμπεριφοράς», αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό την ηθική. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή ενδέχεται να έχει δημιουργήσει μέχρι και εμφυτεύματα μνήμης για να κλέψουν, να παρακολουθήσουν, να αλλάξουν ή να ελέγξουν τις ανθρώπινες αναμνήσεις.
Απέχουμε πολύ από αυτό, αλλά η απαραίτητη τεχνολογία υπάρχει ήδη με τη μορφή συσκευών βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης. Ένας χρήστης θα χαζεύει για μισή ώρα στα σόσιαλ μίντια και κάποιος θα συγκεντρώνει στοιχεία για το αν επιθυμεί να αγοράσει ρούχα, επίσημα ή κάζουαλ, αν νιώθει καλά με την φυσική υγεία του ή χρειάζεται βιταμίνες, αν τέλος επιθυμεί να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών του. Και όλα αυτά θα μεταφέρονται σε εταιρείες που προωθούν όλα τα παραπάνω προϊόντα. Με λίγα λόγια ο χρήστης του Διαδικτύου θα είναι αιχμάλωτος, χωρίς καν να το γνωρίζει.
Πηγή: slpress.gr