Την πάγια θέση του πως μια κατάργηση του μετρητού χρήματος θα ήταν "παράλογη", επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΄Εβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας πως "αυτό σίγουρα δεν θα έλθει".
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο θέμα των μετρητών προβάλλεται πάντα το επιχείρημα της δυνατότητας για εγκληματική κατάχρηση, ωστόσο πρόκειται όμως και για μία στάθμιση του κόστους και των ωφελημάτων και, "όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα ποτέ δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως μία κατάχρηση, και δεν είναι επίσης σκόπιμος ένας γενικός περιορισμός της χρήσης μετρητών".
Ο ίδιος θεωρεί ως σημαντικό να αποφασίσουν στο θέμα αυτό οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς "τίθεται το ερώτημα, εάν θα πρέπει να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση ή το θέμα πρέπει να αφεθεί στα επί μέρους κράτη και η δική μας γνώμη είναι πως θα πρέπει να αφεθεί στα επί μέρους κράτη".
Ηδη σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Έβαλντ Νοβότνι είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς έχουμε στα Μέσα Ενημέρωσης μία συζήτηση για την κατάργηση του μετρητού χρήματος και αυτό αποτελεί εντελώς ανοησία".
Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ είχε παρατηρήσει με έμφαση πως το μετρητό χρήμα είναι φυσικά ένα κεντρικό τμήμα των μέσων πληρωμής και πρόκειται επίσης να παραμείνει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς, ως νομισματική τράπεζα, δηλώνουμε πως το μετρητό χρήμα είναι κεντρικό και αναπόσπαστο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος".
Παλαιότερα, ο Εβαλντ Νοβότνι υπήρξε ο πρώτος ο οποίος είχε τοποθετηθεί κατηγορηματικά εναντίον της θέσπισης ενός ορίου για πληρωμές σε μετρητά κατά τις χρηματικές συναλλαγές.
Σε πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ίδια η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα σε παναυστριακό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι το 80% του συνόλου των συναλλαγών στην Αυστρία γίνεται με μετρητά, ενώ άλλη δημοσκόπηση κατέγραφε πως στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 69%, οι Αυστριακοί δηλώνουν σαφώς ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κυρίως μετρητά για τις συναλλαγές τους.
Πηγή: Capital.gr