ΕΠΚΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ12
ΤΗΛ& ΦΑΞ23210-22518
ΣΕΡΡΕΣ
www.epkas.gr
e-mail: epkas@mail.gr
Σέρρες, 14 /03/2007
Αρ. πρωτ. 40
Προςτον Συνήγορο του Καταναλωτή
Τηλ. 210 6460814, φαξ. 210-6460414
Λεωφ. Αλεξάνδρας144
11471 Αθήνα
θέμα: Αθέμιτες διαφημίσεις /αθέμιτη εμπορική πρακτική
Επειδή σύμφωναμε το Άρθρο 3 του Ν. 3297/2004 το οποίο ορίζει: «Ο Συνήγορος του Καταναλωτήείναι αρμόδιος για την εξώδικη επίλυση διαφορών μεταξύ προμηθευτών καικαταναλωτών ή ενώσεων καταναλωτών, όπως οι έννοιες των προμηθευτών και των καταναλωτώνή των ενώσεών τους ορίζονται κάθε φορά στο Νόμο. Στο πλαίσιο αυτής τηςαρμοδιότητας ο Συνήγορος του Καταναλωτή μπορεί να προβαίνει σε συστάσεις καιυποδείξεις προς τους προμηθευτές, ιδίως όταν από την επιχειρηματική συμπεριφοράτους θίγεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών», υποβάλουμε ενώπιόν σας τηνακόλουθη καταγγελία, για παράβαση του Ν. 2251/1994 που αφορά μεγάλο αριθμό καταναλωτών καιζητούμε από εσάς να προβείτεσε συστάσεις και υποδείξεις προς τους παραβατούντεςπρομηθευτές.
1ονΕφημερίδεςδιακινούν πορνογραφικό υλικό (DVD)προσφέροντας τα, δωρεάν με τα φύλλα τους και μάλιστα διαφημίζουνεντατικά (με τα ίδια τα έντυπά τους και μέσω τηλεοπτικών διαφημίσεων) τα ‘δώρα’ τους προς τους καταναλωτές.
2ονΕφημερίδες, έντυπα, ένθετα εφημερίδων έχουν κατακλυστεί από διαφημίσεις ‘καυτών βίντεο’προς κινητά. Πρόκειται για διαφήμιση υπηρεσιών παροχής βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο.
Ειδικότερα:
Η εφημερίδα ‘ΒΡΑΔΥΝΗ’ που κυκλοφόρησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006, αρ. φύλλου 469, με εκδότη τον Κων/νο Μήτση, Διευθυντή τον Γιάννη Λοβέρδο και έδρα στη Λ. Ιωνίας 166, Κάτω Πατήσια 11144 Αθήνα , τηλ. 210-2113600-29, διακινούσε ένθετα και δωρεάν με την εφημερίδα δύο ταινίες σε σύμπακτους πολυμορφικούς ψηφιακούς δίσκους (DVD) με τίτλο «ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ» και «1 ΓΥΝΑΙΚΑ 2 ΑΝΤΡΕΣ» με υπόμνηση στη θήκη τους, αμφότερα «αυστηρώς ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ετών».
Διαπιστώθηκε ότι όλο το περιεχόμενό τους είναι σκληρό πορνό.
Ηεφημερίδα «PRESSTIME» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006, αρ. φύλλου 24, με εκδότη-διευθυντή τον Παύλο Δημητριάδη και δ/νουσα σύμβουλοτην Έβελιν Μπαμπαή και έδρα στην οδό Επικούρου 31 και Πειραιώς 41105 53 Αθήνα, τηλ. 212-7003 200, φαξ 212 7003 240, email: info@press-time.gr, διακινούσε ένθετα και δωρεάν με την εφημερίδα δύο ταινίες σε σύμπακτους δίσκους(DVD-CD) με τίτλο «ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ» και «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ» με υπόμνηση στη θήκη τους, αμφότερα «αυστηρώς ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ετών».
Διαπιστώθηκε ότι όλο το περιεχόμενότους είναι σκληρό πορνό.
Ηεφημερίδα «ESPRESSO της Κυριακής», που κυκλοφόρησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006, με αρ. φύλλου 290, ιδιοκτησίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.» με εκδότη τον Ιωάννη Ν. Φιλλιπάκη, με γενικό Διευθυντή τον Χρίστο Μουλίνο, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γιώργο Ροκόφυλλο και με έδρα στην οδό Γ. Αβέρωφ 26-28, 142 32 Περισσός, τηλ. 210-2503000, φαξ 210-2583480, διακινούσε ένθετα και δωρεάν με την εφημερίδα δύο ταινίες σε σύμπακτους δίσκους (DVD-CD) με τίτλο «HOTELEROTICA – Στην υπηρεσία της Κυρίας» και «ΣΕΞΟΥΛΑΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ» .Στην πρώτη ταινία φέρεται στη θήκη της σήμα καταλληλότητας ‘Χ’ και υπόμνηση «κατάλληλο μόνο για ενηλίκους» και στην άλλη μόνο στην θήκη της το σήμα καταλληλότητας‘Χ’.
Διαπιστώθηκε ότι όλο το περιεχόμενότους είναι πορνογραφικό.
Ηεφημερίδα«ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006, με αρ. φύλλου 1256, ιδιοκτησίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΑ.Ε.», με εκδότη τον Γιώργο Μπόμπολα και Διευθυντήτον Γιώργο Α. Χαρβαλιά και έδρα στην οδό Μπενάκη– Μεταμόρφωση Χαλανδρίου ΤΚ152 38, τηλ. 210-6061000, φαξ 210-6061281, διέθετε ένθετο περιοδικό με την επωνυμία «ΤV ΕΘΝΟΣ» που περιέχει πληροφορίες για τα τηλεοπτικά προγράμματα και συναφή ειδησεογραφία. Στη σελίδα 75 του ένθετου αυτού είχεκαταχωρημένη διαφήμιση αγνώστου προμηθευτή παροχής βίντεο και παιχνίδια προς τα κινητά με ένδειξη «HOTVIDEOS» και συνοδευότανμε φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές σκληρού πορνό με καλυμμένα τα επίμαχα σημεία και με σήμα καταλληλότητας‘Χ’. Η διαφήμιση παραπέμπει επίσης στην ιστοσελίδα www.ringtones.gr απ’ όπου μπορούν οι καταναλωτές - χρήστες των υπηρεσιών αυτών να βρουν τις εν λόγω απεικονίσεις και βίντεο, πέραν από το να τις κατεβάσουν στο κινητό τους.
Επίσης, στις σελ. 85, 87, 94 και 99 του ιδιου ένθετου υπάρχουν ολοσέλιδες διαφημίσεις αγνώστων προμηθευτών παροχής υπηρεσιών προς κινητά παρόμοιων βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο, με καλυμμένα τα επίμαχα σημεία με την ένδειξη καταλληλότητας ‘Χ’, πλην όμως είναι σαφής η παράσταση και το περιεχόμενο των βίντεο.
Όπως γνωρίζετε, η διακίνηση και διαφήμιση κάθε πορνογραφικού υλικού απαγορεύεται, σύμφωναμε το άρθρ. 29 του Ν. 5060/1931, το οποίο ορίζει ότι:
1. Οστις προς τον σκοπόν εμπορίας, ή διανομής, ή δημοσία εκθέσεως, παρασκευάζει, αποκτά, κατέχει, μεταφέρει, εισάγει εις το Κράτος ή εξάγει, ή καθ' οιονδήποτε τρόπον τίθησιν εις κυκλοφορίαν έγγραφα, έντυπα, συγγράμματα, σχέδια εικόνας, ζωγραφίας, εμβλήματα, φωτογραφίας, κινηματογραφικάς ταινίας, ή άλλα αντικείμενα άσεμνα, οιουδήποτε είδους, όστις μεταχειρίζεται, οιονδήποτε μέσον δημοσιότητος προς διευκόλυνσιν της κυκλοφορίας ή τού εμπορίου των αυτών ασέμνων αντικειμένων, "τιμωρείται δια φυλακίσεως τουλάχιστον ενός μηνός και δια χρηματικής ποινής τουλάχιστον 30.000 μεταλλικών δραχμών. Εν υποτροπή δε δια φυλακίσεως τουλάχιστον 6 μηνών και δια χρηματικής ποινής τουλάχιστον 50.000 μεταλλικών δραχμών. Εάν όμωςη καθ' υποτροπήν πράξις ετελέσθη δια δημοσιεύματος εν εφημερίδι ή περιοδικώ, η χρηματική ποινή δεν δύναται να είναι ελάσσων των 200.000 μεταλλικών δραχμών. Εν προκειμένω εφαρμόζονται κατ' αναλογίαν αι διατάξεις του άρθρ. 82 παρ. 4 του Ποινικού Κώδικος".
Επιπλέον, η εκτεταμένη αυτή πρακτική, εκτιμούμε ότι παραβιάζεικατάφωρα τον Κώδικα Διαφήμισης, που κυρώθηκε με Π.Δ. και ορίζει ότι :
ηλέξη «διαφήμιση» λαμβάνεταιστο ευρύτερο νόημα της και περιλαμβάνει κάθε μορφή διαφήμισης και επικοινωνίαςγια προϊόντα και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το μέσον που χρησιμοποιείται, καθώς και διαφημιστικά μηνύματα σε συσκευασίες προϊόντων, σε ετικέτεςκαι σε υλικό των σημείων πώλησης.
η λέξη «προϊόν» σημαίνεικαι υπηρεσίες.
η λέξη «καταναλωτής» προσδιορίζει κάθε πολίτη, στον οποίο απευθύνεται η διαφήμιση, ή ο οποίος ενδέχεταινα τη δει ή να την ακούσει, είτε ως τελικός καταναλωτής, είτε ως εμπορικός πελάτης ή ως χρήστης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Όλεςοι διαφημίσεις πρέπει να είναι νόμιμες, ευπρεπείς, έντιμες και να λένε την αλήθεια.
Συμπερασματικάκρίνουμε ότι:
Πρώτον, η διαφήμιση είτε των πορνοταινιών μέσα από τις εφημερίδες που τις διακινούν, είτε τωνπορνοβίντεο, που διαφημίζονται μέσω των ένθετων περιοδικώντων εφημερίδων μπορείνα θεωρείται ‘νόμιμη’, όταν αυτό καθε αυτό το πορνογραφικό υλικό και η διαφήμισή του είναι παράνομη κι αξιόποινη πράξη, δηλ. ποινικό αδίκημα;
Κατά ανάλογο τρόπο εάν κάποιεςεφημερίδες διακινούσαν δωρεάν με κάθε φύλλο τους δύο τσιγαριλίκια χασίς, για αποκλειστική χρήση των καταναλωτών, θα ήταν νόμιμηη διαφήμιση αυτής της πρακτικής;
Δεύτερον, ηπρακτική αυτή των εν λόγω προμηθευτών συνιστά και παράβαση του Ν.2251/94. Σύμφωναμε το άρθρ. 9 § 5 του νόμου αυτού «Απαγορεύεταικάθε διαφήμιση που προσβάλλει τα χρηστά ήθη (αθέμιτη διαφήμιση).
Σταχρηστάήθη περιλαμβάνεται και η έννοια της δημόσιας αιδούς, η οποία προσβάλλεται απότη διακίνηση του κάθε λογής πορνογραφικού υλικού, το οποίο πληροίτηνποινική έννοια του ‘άσεμνου δημοσιεύματος’.
Ωςάσεμνοδημοσίευμα η πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου ορίζει:
Αντικείμενο που κατά το κοινό αίσθημα, ήτοι το αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, προσβάλλει την αιδώ, με την έννοια του δυσάρεστου συναισθήματος και της αποστροφής που προκαλούν τέτοια αντικείμενα, όπως είναι και η δια των εφημερίδων, με τη μορφή διαφημίσεων και αγγελιών, δημόσια έκθεση και περιγραφή γενετήσιων αποκαλύψεων και κατά φύση και παρά φύση ερωτικών πράξεων προς ερωτική διερέθιση, χωρίς να είναι αναγκαίο να προσβληθεί η αιδώς ενός ή περισσοτέρων προσώπων, καθορισμένων ή όχι, αφού πρόκειται για έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης και αρκεί ότι η εκάστοτε παράσταση και περιγραφή που αποτελεί το άσεμνο αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει ντροπή σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, έτσι ώστε ο καθένας να ντρέπεται τον άλλο και όλοι μαζί να θέλουν να απαλλαγούν από αυτό.
Μάλιστα με την ΑΠ 1055/1998 (ΠοινΧρ 1999. 584) καταδικάστηκε μια από τις ανωτέρω εφημερίδες για διαφημιστικές αγγελίες ‘ροζ τηλεφώνων’, που αμετάκλητα κρίθηκαν άσεμνα δημοσιεύματα, και μάλιστα αμετάκλητα καταρρίφθηκε ο γνωστός ισχυρισμός των διακινητών της πορνογραφίας, περί νομικής πλάνης των κατηγορουμένων, λόγω της γενικότερης ανοχής και ατιμωρισίας κλπ, καθώς κρίθηκε ότι οι κατηγορούμενοι (η διαφημίστρια και ο δ/ντης της εφημερίδας) «όφειλαν και μπορούσαν να γνωρίζουν την αντίθεση της πράξης τους στη γενική και κρατούσα στην Ελληνική κοινωνία αντίληψη για το ουσιαστικό άδικο αυτής και την αντικοινωνικότητά της».
Επιπλέον, δενσυνιστάκαι αθέμιτη εμπορική πρακτική η πρόσκληση για αγορά με το δόλωμα της πορνοταινίας, που στόχο έχει την εκμετάλλευση κυρίως τουνέου καταναλωτή;
Επομένως, τα συναλλακτικά χρηστά ήθη, δενπροσβάλλονταιόταν κάποιοι προμηθευτές, προκειμένου να πουλήσουν διακινούν, διαφημίζουνκαι προσφέρουν ανήθικα, άσεμνα και ποινικώς κολάσιμα προϊόντα;
Επ’αυτού, κρίνουμε εύστοχες τις παρατηρήσεις σας, για τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση τουνόμου 2251/94 στο άρθρ. 9 : ‘Θα ήταν κατά την κρίση μας χρήσιμο να προστεθεί στο σημαντικό αυτό άρθρο φράση στην παρ. γ) του εδαφίου 2 για τα επικίνδυνα προϊόντα για τους ανηλίκους «προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη γενετήσια ορμή, εμπεριέχουν άμεση ή έμμεση παρότρυνση για τέλεση βίαιων, αντικοινωνικών ή ακόλαστων πράξεων» ώστε το άρθρο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο καταπολέμησης της πώλησης και διάδοσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών με βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους’
Τέλος, δεν αποτελεί «αθέμιτη διαφήμιση» κατά την έννοια του Ν. 2251/94 οι έντυπες αγγελίες χαρτομαντών, μελλοντολόγων, αριθμολόγων, μέντιουμ κλπ., οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα αισθημάτα φόβου, προλήψεων ή δεισιδαιμονιών; (αρθρ. 9 § 6 εδ. α΄ Ν. 2251/94).
Εφόσον, επομένως, η διακίνηση και διαφήμιση της πορνογραφίας, όπως και η διαφήμιση μέντιουμ κλπ, αποτελούν αθέμιτη διαφήμιση, δεν θα ήταν πρόσφορο και αποτελεσματικό αφ’ ενός μεν η υποβολή συστάσεων εκ μέρους σας, αφ΄ετέρου η επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών προστίμων από τον αρμόδιο Υπουργό, λόγω παράβασης του Ν. 2251/94;
Για όλους αυτούς τους λόγους
Ζητούμε
Να εκτιμήσετε εάν συντρέχει αθέμιτη διαφήμιση ή αθέμιτη εμπορική πρακτική και να προβείτεσε συστάσεις, που εσείς κρίνετε προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα.
Για το Δ.Σ. της Ε.Π.ΚΑ.Σ.
Ο Πρόεδρος ο Γ. Γραμματέας
Φώτιος Βαγενάς Κώστας Δάγκος