Άραγε ποιόν διάλογο για την παιδεία σεβάστηκε ; Ποιους εκπαιδευτικούς άκουσε;
Διάλεξη στο London School of Economics έδωσε την Πέμπτη (03/02) η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ουσιαστικά υπέδειξε ανοικτό δρόμο ρήξης με την Ελλαδική Εκκλησία.
Η Διαμαντοπουλου τάχθηκε ανοικτά υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας – πολιτείας, αν και εξέφρασε τον προβληματισμό, για το πως μπορεί να γίνει πρακτικά αυτό, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει και δεν θα αφορά αποκλειστικά την ορθόδοξη θρησκεία.
Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν νεα ρήξη με τους ιεράρχες που αντιδρούν τόσο στον χωρισμό όσο και στην αλλαγή περιεχόμενου του μαθήματος των θρησκευτικών, όπως και να καταστεί αυτό προαιρετικό στο νέο λύκειο.
Η Υπουργός σε ερώτηση που δέχθηκε όσο αφορά τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, σχολίασε ότι η σωστή απάντηση στο δίλημμα είναι “ναι”, ότι δηλαδή πρέπει να επέλθει διαχωρισμός, αλλά όπως είπε, το πρόβλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο διαχωρισμός.
Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στο μάθημα των θρησκευτικών επισημαίνοντας, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσεται από εκκλησιαστικές επιρροές και θα αναφέρεται πλέον σε όλες τις θρησκείες.
Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η Υπουργός απέκλεισε κάθε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης στα ελληνικά Πανεπιστήμια και υπογράμμισε ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας τους.
Επιπλέον, δήλωσε ότι θα υπάρξουν νέοι εσωτερικοί κανονισμοί που θα ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καθηγητών.
Όπως εξήγησε η υπουργός, χρειάζονται υπηρεσίες φύλαξης των πανεπιστημίων και κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τους κανόνες, που θα καθορίζονται από τα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα όσα προωθεί το υπουργείο.
Η Διαμαντοπούλου τόνισε επίσης ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επιβολή πανεπιστημιακών διδάκτρων και ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβεί το Σύνταγμα.
Κατά την αποχώρηση της από το αμφιθέατρο της διάλεξης, ομάδα Ελλήνων και ξένων φοιτητών ξεδίπλωσε πανό που ανέγραφε τη λέξη “Αντίσταση” στα ελληνικά και στα αγγλικά, φωνάζοντας το αγγλικό σύνθημα των Βρετανών φοιτητών κατά των περικοπών και της αύξησης των διδάκτρων από την κυβέρνηση Κάμερον.
Νωρίτερα, η υπουργός είχε ζητήσει από ορισμένους φοιτητές του ακροατηρίου που γελούσαν ειρωνικά σε τοποθετήσεις της να τις σχολιάσουν με επιχειρήματα και όχι να “παίζουν” με θέματα σημαντικά για την Ελλάδα.
Πηγή: http://nationalpride.wordpress.com