"..Η παρουσία του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες εγγυάται και δεν θέτει σε κίνδυνο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Οι μη χριστιανικές μειοψηφίες που ζουν στην Ευρώπη πρέπει να εύχονται να διατηρούνται ζωντανές οι Χριστιανικές ρίζες των Ευρωπαίων, γιατί μόνον έτσι θα επικρατεί ανεκτικότητα και θρησκευτική ελευθερία..."
Κωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός Επιστήμων
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), με την οποία ζητείται από την Ιταλική Κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 5000 ΕΥΡΩ, διότι έχει αναρτήσει την εικόνα του Εσταυρωμένου στα Σχολεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ολόκληρης της ιταλικής κοινωνίας και όλων των Χριστιανών ανά την Οικουμένη. Το Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή μιας μητέρας, της οποίας τα παιδιά φοιτούν σε δημόσιο ιταλικό σχολείο. Το σκεπτικό της άποφάσεως αναφέρει ότι ο Εσταυρωμένος είναι θρησκευτικό σύμβολο και η ανάρτησή του προσβάλλει τη θρησκευτική ουδετερότητα και τα δικαιώματα των μη Χριστιανών μαθητών. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Δικαστήριο δεν είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , η οποία έχει 27 κράτη –μέλη, αλλά του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει 48 κράτη –μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Τουρκία κ.α. Το Ε.Δ.Α.Δ. εδρεύει στο Στρασβούργο μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης και η αποστολή του είναι να κρίνει κατά πόσον εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάς και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμμία σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ούτε με τη Δημοκρατία.
Φυσικά κάθε Χριστιανός και κάθε καλοπροαίρετος πολίτης δέχεται την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Και εμείς ως Ορθόδοξοι Έλληνες θέλουμε να έχουν τη θρησκευτική και εκπαιδευτική ελευθερία τους οι Έλληνες που ζουν στη Τουρκία, στα Σκόπια, στην Αλβανία και αλλού. Ακριβώς γι’αύτό θέλουμε να υπάρχει στα σχολεία ο Χριστός και η Παναγία. Διότι στην Χριστιανική διδασκαλία βασίσθηκαν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η αγριότητα των ειδωλολατρικών ανθρωποθυσιών, μαρτυρίων και βασανιστηρίων κάμφθηκε όταν άρχισε η Ευρώπη να γίνεται Χριστιανική. Σήμερα στις χώρες της Ευρ. Ενώσεως έχει καταργηθεί η θανατική ποινή και τούτο το οφείλουμε στις Χριστιανικές ρίζες της Γηραιάς Ηπείρου. Και στη Δυτική Ευρώπη και στην Ορθόδοξη Ανατολή -όπου εδραιώθηκε η Ρωμηοσύνη- η πρόοδος των Ανθρωπίνων Δικαωμάτων βαδίζει παραλλήλως προς τον εκχριστιανισμό των ηθών και των νόμων. Ο Ιουστινιανός και άλλοι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραλαμβάνουν το Ρωμαϊκό Δίκιαο και το καθιστούν πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο επιεικές λόγω ακριβώς της Χριστιανικής τους πίστης. Ο Διαφωτισμός του 18ου αιώνος ναι μεν μίλησε για τα Δικαιώμ,ατα του Ανθρώπου και του Πολίτη, όχι όμως με την πληρότητα της Χριστιανικής διδασκαλίας. Ο Ρήγας Φερραίος επηρεάζεται από τα κείμενα του γαλλικού Διαφωτισμού και προτείνει δωρεάν δημόσια παιδεία. Όμως οι προκηρύξεις των Διαφωτιστών μιλούσαν μόνο για παιδεία των αρρένων. Ο Ρήγας έχοντας ανατραφεί μέσα στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση προσθέτει: Δωρεάν δημόσια παιδεία και των θηλέων.
Αντιθέτως οπουδήποτε εδιώχθη και κατεπιέσθη η Χριστιανική διδασκαλία εκεί ευδοκίμησε η απανθρωπιά, η αντιδημοκρατικότητα, η εξόντωση των αντιπάλων. Η Τρομοκρατία της Γαλλικής Επαναστάσεως υλοποιήθηκε από ανθρώπους που ήθελαν να καταργήσουν κάθε αναφορά στον Χριστό και κήρυτταν τη θρησκεία του Ορθού Λόγου! Η φρίκη του Χιτλερισμού προκλήθηκε από ανθρώπους, οι οποίοι δίδασκαν την επιστροφή στην ειδωλολατρία και στους αρχαίους γερμανικούς «θεούς». Η εξόντωση εκατομμυρίων αντιφρονούντων από τον Λένιν και τον Στάλιν έγινε αφού προηγουμένως είχε κηρυχθεί ως «αντιλαϊκή» και «αντεπαναστατική» η Εκκλησία, γι’ αυτό και χιλάδες Ορθόδοξοι κληρικοί υπήρξαν θύματα του απηνούς διωγμού. Το πιο απάνθρωπο κομμουνιστικό καθεστώς του 20ου αιώνος, εκείνο του Πολ Ποτ στη Καμπότζη, σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αφού πρώτα είχε «καταργήσει » επαναστατικώ δικαίω τη θρησκεία!
Η παρουσία του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες εγγυάται και δεν θέτει σε κίνδυνο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Οι μη χριστιανικές μειοψηφίες που ζουν στη Ευρώπη πρέπει να εύχονται να διατηρούνται ζωντανές οι Χριστιανικές ρίζες των Ευρωπαίων γιατί μόνον έτσι θα επικρατεί ανεκτικότητα και θρησκευτική ελευθερία. Όσο τα παιδιά μας διδάσκονται κείμενα όπως η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα ρατσισμού στην κοινωνία μας. Αν, όμως διώξουμε τον Χριστό και το Ευαγγέλιο από τους τοίχους και από την ύλη των Σχολείων, τότε θα έχουμε στροφή των νέων σε άλλα πρότυπα. Απάνθρωπα και αντικοινωνικά. Στη διάρκεια της Κατοχής του 1941-44 η Εκκλησία μας και η κοινωνία μας προστάτευσαν τους Εβραίους συμπολίτες μας ακριβώς επειδή είχαν γαλουχηθεί με τη διδασκαλία και τη θυσία του Εσταυρωμένου.
Αυτή είναι και η πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ιταλικού λαού, γι’ αυτό και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλιου αντέδρασαν στην ακραία απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Ιταλίας τόνισαν ότι η διδασκαλία του Εσταυρωμένου είναι η ρίζα του ιταλικού πολιτισμού. Η Κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση διότι θεωρεί υποχρέωσή της να προστατεύσει την ιταλική ταυτότητα. Σε δημοσκόπηση της 8-11-2009 το 84% των Ιταλών δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή του Εσταυρωμένου στα σχολεία. Χρήσιμα παραδείγματα και για εμάς τους Έλληνες. Μας δείχνουν ότι όταν ένας λαός επιθυμεί συνειδητά να προστατεύσει την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα, μπορεί να το επιτύχει. Η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε έφεση κατά της αποφάσεως στηριζομένη και στην απόφαση του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας του Φεβρουαρίου 2006 που έλεγε ότι οι αξίες, τις οποίες ενσαρκώνει ο Εσταυρωμένος Ιησούς αποτελούν τη βάση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαίου της χώρας.
Η πολυπολιτισμικότητα οδηγεί σε ακρότητες. Το Ε.Δ.Α.Δ. χάνει το κύρος του με τέτοιες αποφάσεις. Οι μειοψηφίες είναι σεβαστές , αλλά οφείλουν και αυτές να σέβονται τη θρησκεία, την ιστορία και τη νομοθεσία των χωρών που τις φιλοξενούν. Αλλοίμονο αν ο κάθε επισκέπτης, τον οποίο φιλοξενούμε στο σπίτι μας, αρχίζει να απαιτεί να αλλάξουμε τα ήθη και τις συνήθειές μας για να τον ευχαριστήσουμε! Ας μην ανεχθούμε άλλη διαστροφή των εννοιών και των αξιών. Ας εμμείνουμε σταθερά στη Χριστιανική μας πίστη και κληρονομιά για να εδραιώσουμε μία πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, όπου δεν θα καταπιέζονται οι μειονότητες, αλλά και όπου δεν θα περιθωριοποιείται η πλειονότητα. Με τη βοήθεια του Εσταυρωμένου θα το επιτύχουμε!
ΣΗΜ. Την απόφαση έλαβε ένα Τμήμα του Δικαστηρίου, δηλαδή 7 μόνον δικαστές -εκ των οποίων ο ένας ήταν Τούρκος άρα αδιάφορος για τα χριστιανικά σύμβολα- επί συνόλου 46 δικαστών. Κατόπιν της εφέσεως που άσκησε η Ιταλία αναμένεται η απόφαση της Ολομελείας του Ε.Δ.Α.Δ. Θυμίζω επίσης ότι το ίδιο Δικαστήριο κατεδίκασε την ελληνική κυβέρνηση σε μεγάλη αποζημίωση όταν προσέφυγαν 7 Ορθόδοξα Μοναστήρια κατά του «Νόμου Τρίτση» του 1987 περί εκκλησιαστικής περιουσίας. Το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη ΔΕΝ έχει καταβάλει την αποζημίωση.
Κ.Χ.