του Στέλιου Αραβαντινού
Καθηγητή Θεολογίας
Ο Ιησούς Χριστός καταδικάσθηκε σε θάνατο ενώ στη δίκη που έγινε – επί τη βάσει του περίφημου Ρωμαϊκού Δικαίου –απεδείχθη η αθωότητα του.Καταδικάσθηκε όμως «για λόγους σκοπιμότητας».
Η εικόνα του σε δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υψώνεται για να θυμίζει στους παράγοντες κάθε δίκης το μεγάλο έγκλημα των αποφάσεων «για λόγους σκοπιμότητας».
Στη Δικαιοσύνη –όταν αυτή σέβεται τον εαυτό της-δεν μπορεί να ισχύει το «ο σκοπός Αγιάζει τα μέσα».
Αυτές τις αλήθειες υπενθυμίζει η εικόνα του Χριστού στα δικαστήρια. Υπενθυμίζει επίσης το γιατί πρέπει να καταργηθεί η θανατική ποινή η οποία έστειλε πολλούς αθώους στο θάνατο για λόγους σκοπιμότητας.
Η γνωστή απόφαση του ΕΔΔΑ έχει σκεπτικό και διατακτικό. Στο διατακτικό επιδικάζει αποζημίωση στην ενάγουσα γιατί ο σταυρός σε κάποια σχολική αίθουσα προσέβαλε την συνείδηση της. Η απόφαση ούτε διέταξε, ούτε μπορεί να διατάξει αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά το σκεπτικό της, αυτό δεν υποχρεώνει κανένα, απλώς συζητείται.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ουδέποτε ο ελληνικός λαός εξέφρασε αίτημα αφαίρεσης των θρησκευτικών συμβόλων από τις αίθουσες των σχολείων και των δικαστηρίων. Αν κάποιος καταπιέζεται από τα θρησκευτικά σύμβολα οφείλει να το αποδείξει. Πάντως η ανάρτηση των θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους ανήκει στα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι αυταπόδεικτο. Δεν είναι δυνατόν με νομικές κατασκευές να καταργούμε τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού. Είναι λάθος. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύουμε όποιον αποδεδειγμένα και με συγκεκριμένα περιστατικά καταπιέζεται θρησκευτικά.
Υπενθυμίζουμε ότι διακεκριμένοι χριστιανοί θεολόγοι και άλλοι επιστήμονες έχουν δώσει διαλέξεις σε Ισλαμικά Πανεπιστήμια, στους τοίχους των οποίων υπάρχουν φράσεις του Κορανίου. Θα έπρεπε να μην δώσουν τη διάλεξη αν προηγουμένως δεν αφαιρούνταν από επιστημονικό χώρο τα θρησκευτικά σύμβολά;
πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=912