Ένας άνδρας περιπλανιέται σε μια πόλη σφάζοντας όποιον βρει μπροστά του. Όσο πιο άγρια η δολοφονία τόσο πιο πολλοί οι πόντοι... Το παιχνίδι «μεταφέρθηκε» πρόσφατα από τον υπολογιστή στην πραγματικότητα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι γονείς του 14χρονου Στέφαν Πάκερα. Εξαιτίας του «Manhunt» έχασαν τον γιο τους, λένε, και καταφεύγουν σε μηνύσεις.
Βία στην οθόνη. Εικόνα από το Manhunt, το παιχνίδι που φέρεται να ενέπνευσε τη δολοφονία ενός Βρετανού εφήβου
Εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που σκοπεύουν να διεκδικήσουν οι Πάκερα ως αποζημίωση από τη Rockstar Games, δημιουργό του Manhunt (Ανθρωποκυνηγητό) καθώς και τη Sony Computer Entertainment, κατασκευάστρια της κονσόλας παιχνιδιών Playstation 2. Ο 14χρονος γιος τους, Στέφαν, δολοφονήθηκε πρόσφατα στο Λέστερ της Βρετανίας από έναν 17χρονο φίλο του στα πρότυπα του Manhunt. Ο Γουόρεν Λεμπλάν παρέσυρε τον Στέφαν σε ένα πάρκο κι εκεί τον χτύπησε μέχρι θανάτου με ένα διχαλωτό σφυρί. Κατόπιν, του κατάφερε απανωτές μαχαιριές. Ήταν, λέει, τρελός και παλαβός με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το Manhunt βρέθηκε, πράγματι, στο δωμάτιό του παρότι με βάση τους αυστηρούς βρετανικούς κανονισμούς πωλείται εξαιτίας της ωμότητάς του μόνο σε ενηλίκους.
Φλέγον ζήτημα
Με το μαχαίρι. Όσο πιο άγρια η δολοφονία τόσο πιο πολλοί οι πόντοι...
H υπόθεση επανέφερε στην επικαιρότητα ένα φλέγον ερώτημα: μπορούν να σκοτώσουν πραγματικά τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους; Πριν από λίγο καιρό, δύο έφηβοι στο Τενεσί των ΗΠΑ δολοφόνησαν δύο άτομα· στη συνέχεια, είπαν στην αστυνομία πως εμπνεύστηκαν από το Grand Theft Auto. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, οι παίκτες κερδίζουν πόντους με το να κλέβουν αυτοκίνητα και να πυροβολούν αθώους πολίτες. Δημιουργός του είναι για άλλη μια φορά η Rockstar Games. Οι οικογένειες των δύο θυμάτων της ζητούν ως αποζημίωση 60 εκατομμύρια δολάρια. Και τώρα, η εταιρεία βρίσκεται υπόλογος για δεύτερη φορά.
Στη Βρετανία, μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων, η Dixons and the Game, απέσυρε «σε ένδειξη σεβασμού προς τους γονείς του Στέφαν» το Manhunt από τα ράφια. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ήδη απαγορευτεί στη Νέα Ζηλανδία. Προτού δολοφονηθεί ο Στέφαν, ο Τζακ Τόμσον, ο Αμερικανός δικηγόρος και ακτιβιστής εναντίον των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών, τον οποίο προσέλαβαν οι Πάκερα, είχε γράψει στη Rockstar προειδοποιώντας πως η βία στο Manhunt απειλούσε να βρει μιμητές. Στο δικαστήριο, ο Τόμσον σκοπεύει να κλητεύσει ως μάρτυρες Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που θα περιγράψουν πως τα ίδια βίαια παιχνίδια χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή στρατιωτών σε φονικές μηχανές.
Ο ψυχολόγος
Πάτρικ Πακέρα. Ο πατέρας του 14χρονου τώρα μηνύει τις εταιρείες που δημιούργησαν το βιντεοπαιχνίδι
Ο Γκι Κιούμπερμπατς, πάντως, ένας ψυχολόγος που ειδικεύεται στη βία και τα μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτόν τον συσχετισμό ανάμεσα στην «ηλεκτρονική» και την «πραγματική» βία. «Ο ισχυρισμός ότι το αγόρι που σκότωσε τον Στέφαν είχε εμμονή με το παιχνίδι προέρχεται από τη μητέρα του Στέφαν», λέει. «Δεν γνωρίζουμε αν είχε πράγματι εμμονή ή όχι». Ο Μαρκ Γκρίφιθς, από την άλλη πλευρά, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ Τρεντ, θεωρεί πως όλα είναι πιθανά - και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να ξεκαθαρίσουν. Ήδη, επισημαίνει, έχει διαπιστωθεί ένας συσχετισμός μεταξύ βίας και βιντεοπαιχνιδιών στα παιδιά κάτω των οκτώ ετών. Στους εφήβους, όμως;
Τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ. Κι αν οι Πάκερα κερδίσουν στα δικαστήρια; Κανείς δεν θέλει να δει τα βίαια βιντεοπαιχνίδια να χρησιμοποιούνται μια μέρα από δολοφόνους ως «ελαφρυντικά» - και οι δολοφόνοι να εμφανίζονται ως θύματά τους. Εν αναμονή της δικαστικής συνέχειας, πάντως, τόσο η Rockstar όσο και η Sony απλώς νίπτουν τας χείρας τους...
©The Times, 2003
LINKS:
* www.rockstargames.com/manhunt
* www.scei.co.jp
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη