Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Σύμφωνο Συμβίωσης

Από τη μια ο Δημήτρης Γκίκας, 34 χρόνων, καθηγητής Αγγλικών. Από την άλλη ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αργύρης, ιεροκήρυκας της Εκκλησίας. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, εκπροσωπούν όμως δύο διαφορετικές οπτικές. Δεν είναι ότι ζουν και σκέπτονται διαφορετικά, αλλά ο πρώτος μέσα από την καθημερινότητα δίνει μάχη και διεκδικεί αυτό που του αρνείται ουσιαστικά ο δεύτερος.

Ο Δημήτρης προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει για έναν ομοφυλόφιλο να είναι σε όλα ίσος όταν έχει υποχρεώσεις και να περιορίζονται τα δικαιώματά του, όταν διεκδικεί τις ελευθερίες που έχουν οι άλλοι. «Με προσβάλλει ο τρόπος με τον οποίο μερικοί αναφέρονται στους γκέι και τις λεσβίες. Είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια», λέει.

Ο Ιερόθεος μιλά με άλλους όρους. Περιγράφει το «αμάρτημα» της ομοφυλοφιλίας, θεωρεί ότι πρόκειται για «αναγκαστική διαστροφή που υπέστησαν κάποιοι όταν ήταν μικροί» και καλεί τους ομοφυλόφιλους «να μετανοήσουν». Και μιλά με το παράδειγμα του Χριστού που είπε στην πόρνη: «Πορεύου και μηκέτι αμάρτανε».


«Οι ομοφυλόφιλοι είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

«Με το φίλο μου προγραμματίζουμε, εκτός από έναν πολιτικό γάμο στην Αγγλία, να νομιμοποιήσουμε τη σχέση μας και στην Ελλάδα...». Ο καθηγητής Αγγλικών Δημήτρης Γκίκας, που είναι 34 ετών και ζει στην Αθήνα, σπάει με θάρρος και ψυχικό σθένος το φράγμα της σιωπής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης του...

Μέσα από την προσωπική του ιστορία σχολιάζει το γεγονός ότι σύντομα θα τελεστούν σε δήμους του λεκανοπεδίου πολιτικοί γάμοι ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου, ενώ συζητείται να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια...

Τα νέα είναι ευχάριστα για τα γκέι ζευγάρια... Υπάρχουν έντονες φήμες για βήματα στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των σχέσεών τους...

«Θεωρώ αυτά τα βήματα πολύ θετικά. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Γκέι και λεσβίες υπήρξαν πάντα στην Ελλάδα οι μεγάλοι αδικημένοι του συστήματος. Τώρα θα τους δοθεί η ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη σχέση τους, είτε μέσω του πολιτικού γάμου είτε μέσω του συμφώνου συμβίωσης».

Κάποιοι αντιδράνε ... Μιλούν για Σόδομα και Γόμορρα...

«Υπάρχει αντίδραση κυρίως από την Εκκλησία. Πιστεύω ότι η Εκκλησία αγνοεί την πραγματικότητα. Δεν επιθυμεί να χάσει τη δύναμή της. Θέλει να ασκήσει κάποια επιρροή. Τώρα, αν οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες παντρεύονται, η Εκκλησία θα αρχίσει να χάνει την επιρροή της... Η Εκκλησία αρνείται να παραδεχτεί τι συμβαίνει στις υπόλοιπες δυτικές χώρες και συμπεριφέρεται σαν να είμαστε θεοκρατικό κράτος...

Προσωπικά με προσβάλλει ο τρόπος με τον οποίο μερικοί αναφέρονται στους γκέι και τις λεσβίες. Είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και οντότητα. Οποιος μιλάει έτσι για μας δεν έχει καταλάβει πόσο πολύ έχουμε καταπιεστεί. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα κάποιοι από εμάς που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις με την πλάτη στην οθόνη λες και είναι τρομοκράτες η κλέφτες... Γι' αυτό αποφάσισα να μιλήσω για την εμπειρία μου... Να πάρω το ρίσκο».

Πόσο δύσκολη ήταν η απόφασή σας;

«Ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν στο χώρο της εργασίας τους την αλήθεια χωρίς να έχουν κάποια επίπτωση. Εμένα η δουλειά μου είναι στην κόψη του ξυραφιού. Παραδίδω ιδιαίτερα και έχω πολλούς μαθητές σε νεαρή ηλικία. Μέχρι τώρα που δεν γνώριζε κανείς για μένα, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η δουλειά μου πάει παρά πολύ καλά. Επειτα από αυτή τη συνέντευξη θα δείξει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα...».

Φοβάσαι τις επιπτώσεις;

«Δεν μπορώ να πω, άνθρωπος είμαι. Πιστεύω όμως ότι κάποιος σαν και εμένα έπρεπε επιτέλους να γυρίσει την πλάτη και να δείξει το πρόσωπό του».

Θες να μας μιλήσεις για την εμπειρία σου;

«Εγώ αισθάνθηκα έτσι από την παιδική μου ηλικία. Για εμένα ήταν φυσικό. Αργότερα κατάλαβα τι είμαι και συμφιλιώθηκα με αυτό που είμαι.

Στα χρόνια του σχολείου δυσκολεύτηκα πολύ. Ενιωθα ότι υπήρχε μια διαχωριστική γραμμή, ότι διέφερα από τα άλλα παιδιά, τα ενδιαφέροντά μου δεν ήταν τα ίδια, είχα άλλες αναζητήσεις. Ετσι αποτραβήχτηκα για να μπορέσω να καταλάβω τι μου συμβαίνει. Είναι δύσκολο να καταλάβεις, να ορθοποδήσεις σε τέτοιες τρυφερές ηλικίες όταν η οικογένεια, το σχολείο, η Εκκλησία μιλούν μόνο για άνδρα και γυναίκα, αγνοώντας την πραγματικότητα, ότι υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που γεννιούνται γκέι και λεσβίες».

Πώς σε αντιμετώπισε η οικογένειά σου;

«Μεγάλωσα σε μια μονογονεϊκή οικογένεια. Εχασα τον πατέρα μου σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησα για το πώς ένιωθα ήταν ο μεγαλύτερος κατά δύο χρόνια αδελφός μου. Το αντιμετώπισε σαν κάτι το φυσικό. Μου είπε: "Εγώ μπορεί να πηγαίνω με μια γυναίκα, εσένα σου αρέσει ένας άνδρας". Την ίδια κατανόηση έδειξε και η μητέρα μου. Της μίλησα στα δεκαέξι μου, λίγο πριν φύγω για σπουδές στην Κέρκυρα. Μου είπε: "Με ενδιαφέρουν για σένα τρία πράγματα: Να είσαι ασφαλής, αξιοπρεπής και ευτυχισμένος"... Σκεφτείτε ότι η μητέρα μου είναι απόφοιτος του Δημοτικού σχολείου...».

Αργότερα, βγαίνοντας στην κοινωνία, αντιμετώπισες προβλήματα;

«Κουβάλησα για χρόνια τη φοβία του σχολείου που με σημάδεψε. Με ακολουθούσαν παντού τα υβριστικά μηνύματα που λάμβανα από τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Ετσι στο πανεπιστήμιο ήμουν πολύ κλειστός, δύσκολα έκανα παρέες... Αισθανόμουν συνέχεια απολογούμενος. Μου πήρε καιρό για να καταλάβω ότι δεν πρέπει, ότι δεν φταίμε εμείς αν δεν γίνεται σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Ελλάδα, αν μας παρουσιάζουν σαν παιδόφιλους... Εδωσα έτσι το προσωπικό μου στίγμα, έμεινα σταθερός σε αυτό που ήμουν, ήμουν ειλικρινής με αυτό που ήμουν. Και δικαιώθηκα... Με αντιμετώπισαν στο πανεπιστήμιο όπως τους άλλους... Ηταν βέβαια ένας δύσκολος προσωπικός αγώνας, να σταθώ στα πόδια μου να αποδείξω ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είμαστε άνθρωποι κρυμμένοι σε ένα σκοτεινό υπόγειο. Είμαστε άνθρωποι που σπουδάζουμε, δουλεύουμε, πληρώνουμε. Εχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα. Εχουμε το δικαίωμα να ανταγωνιστούμε, να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε μια σχέση και να μπορέσει ο δικός μας περίγυρος να την αγκαλιάσει».

Εσύ έχεις μια μόνιμη σχέση;

«Εχω μια σχέση με κάποιον που ζει στην Αγγλία. Είναι Ιρλανδός. Είμαστε ένα χρόνο μαζί και είμαστε ευτυχισμένοι. Σκέφτομαι μάλιστα κάποια στιγμή να μετακομίσω εκεί...».

Σκέφτεστε να νομιμοποιήσετε τη σχέση σας;

«Με τον φίλο μου προγραμματίζουμε, εκτός από έναν πολιτικό γάμο στην Αγγλία, να συνάψουμε και έναν αντίστοιχο γάμο στην Ελλάδα... Εδώ υπάρχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και θα ήθελα σαν ζευγάρι που είμαστε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο νόμιμα παντρεμένο ζευγάρι...

Η μητέρα μου και ο σύντροφός της που είναι 63 ετών μού δήλωσαν ότι με πολλή χαρά θα παρευρίσκονταν σε μια τέτοια τελετή».

Πόσο δύσκολο είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί κάτι τέτοιο;

«Πιστεύω ότι οι Ελληνες έχουμε μια δυσκολία να συνάψουμε σχέσεις. Προσέχουμε μη μαθευτεί, στην οικογένεια, στους φίλους, στη δουλειά. Δυσκολευόμαστε να κάνουμε μια κανονική σχέση που να περιλαμβάνει και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Στα γενέθλιά του, για παράδειγμα, καθένας θα ήθελε να καλέσει τους δικούς του, τους φίλους του, τους συνεργάτες, αλλά και τον άνθρωπό του, χωρίς να κρύβεται. Κάτι τόσο απλό τις περισσότερες φορές γίνεται δύσκολο... απλώς συστήνουμε τον άνθρωπό μας ως φίλο...».


ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

«Είναι έξω από τη φύση όπως ο καρκίνος»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ tsath@enet.gr

Η πρόθεση κάποιων δημάρχων να τελέσουν γάμους ομοφυλοφίλων, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, προκάλεσε την αντίδραση μελών της Ιεραρχίας.

Τους τόνους ύψωσε περισσότερο απ' όλους ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ όταν δήλωσε: «Με τη δηλωθείσα πρόθεση μικράς μερίδος πολιτειακών παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως να αυθαιρετήσουν στα υπό του νομοθέτου, του κοινού νου και της ηθικής τάξεως προβλεπόμενα με τη σύναψη ομοφυλοφιλικών γάμων, αποτελούν εκδήλωση εγκληματικής προσβολής, αποϊεροποιήσεως και απομειώσεως του ανθρωπίνου βίου, αφού ονομάζουν δήθεν προοδευτισμό την παράνοια των παρά την ανθρώπινη φύση και τον ανθρώπινο οργανισμό ψυχοπαθολογικών εκτροπών του γενετήσιου χώρου». Ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αργύρης απαντάει σε μια σειρά από ερωτήματα για τις θέσεις της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αργύρης: «Και για να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση: όλοι οι ομοφυλόφιλοι έχουν μόνο πατρικά ή μητρικά κύτταρα»
Δεν είναι σκληρή η συμπεριφορά της Εκκλησίας προς τους ομοφυλόφιλους;

«Οχι, διότι ο Χριστός αγαπά τον αμαρτωλό αλλά πολεμά την αμαρτία, όπως ο γιατρός αγαπά τον ασθενή αλλά πολεμά την ασθένεια. Ο γιατρός ποτέ δεν θα συμβουλεύσει τον διαβητικό να φάει μια τούρτα, γιατί θα πεθάνει. Επομένως, η Εκκλησία κατονομάζει τα σαρκικά αμαρτήματα για να αφυπνίσει, να θεραπεύσει και να σώσει τους ανθρώπους και στην παρούσα ζωή και στη μέλλουσα».

Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια;

«Οχι, δεν ισχύει αυτό που λέτε. Στο προηγούμενο παράδειγμα έκανα απλώς μια αναλογία μεταξύ αμαρτωλού και αμαρτίας, γιατρού και ασθενείας. Αντίθετα, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, γι' αυτό και δεν υπάρχει ιατρική εξέταση που να την εντοπίζει. Ούτε στα γονίδια ούτε στις ορμόνες. Και δεν υπάρχει ούτε ψυχολογική ή ψυχιατρική εξέταση που να βρίσκει αυτό το αμάρτημα».

Τότε γιατί θεωρείται αμαρτία;

«Είναι μια πρόσθετη κατάσταση στον άνθρωπο έξω από τη φύση, όπως είναι η γρίπη και ο καρκίνος. Κανείς δεν γεννήθηκε με γρίπη ή καρκίνο. Κανείς δεν γεννήθηκε με ομοφυλοφιλία. Αυτή προήλθε πάντοτε από σεξουαλική παρενόχληση στην παιδική ηλικία. Εν προκειμένω ευθύνονται κάποιοι "παιδεραστές" ή ανάλογες καταστάσεις. "Περίπτωση διαμαρτίας περί την κατασκευήν", δηλαδή πρόβλημα στη λειτουργία της γενετησίου ορμής είναι σπάνιο ή απίθανο και εν πάση περιπτώσει όσοι θα γεννηθούν με μια σωματική αναπηρία δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Και για να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση: όλοι οι ομοφυλόφιλοι έχουν μόνο πατρικά ή μητρικά κύτταρα».

Για πολλούς είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Γιατί η Εκκλησία αρνείται το γάμο σε κάποιους ανθρώπους;

«Οπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι προσωπική τους επιλογή αλλά αναγκαστική διαστροφή που υπέστησαν ακουσίως στην παιδική ηλικία. Τώρα μπορεί να τους αρέσει αυτό που κάνουν αλλά είναι έξω από τη φύση τους και δεν τους προσφέρει ούτε ευτυχία ούτε προοπτική, αλλά μόνιμο άγχος και δυστυχία. Οι ετεροφυλόφιλοι έχουν την ευλογία από την Εκκλησία να παντρευτούν γιατί αυτό είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η άλλη ομάδα κινείται έξω από τον φυσικό εαυτό της και αυτό καταστρέφει τον άνθρωπο κατ' αναλογία, όπως η Εκκλησία δεν ευλογεί τα ναρκωτικά έστω και αν σε μερικούς αυτό αρέσει και αποτελεί επιλογή τους».

Αν κάτι αρέσει στους ανθρώπους, τους κάνει ευτυχισμένους. Τα ναρκωτικά είναι εξάρτηση, δεν είναι επιλογή, οπότε είναι άστοχη η σύγκριση.

«Και τα ναρκωτικά στην πρώτη φάση ήταν επιλογή, στην επόμενη φάση είναι εξάρτηση. Η ομοφυλοφιλία στην πρώτη φάση, την παιδική, που έγινε "επέμβαση", ήταν αναγκαστική, στη δεύτερη φάση αποτελεί αμαρτωλή επιλογή και στην τρίτη εξάρτηση καταστρεπτική».

Γιατί να θεωρείται καταστρεπτική εφόσον αφορά ένα ζευγάρι ανθρώπων που είναι πιστός ο ένας στον άλλον;

«Στην πράξη δεν υπάρχει τέτοια πίστη. Με βάση πολλές στατιστικές, ένας μέσος ομοφυλόφιλος έχει αλλάξει στη ζωή του 100 συντρόφους. Για μερικούς τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα και απ' αυτήν την πραγματικότητα προκύπτει και η αύξηση των αφροδισίων νοσημάτων με γεωμετρική πρόοδο (AIDS, ηπατίτιδα)».

Μήπως η Εκκλησία με όσα ισχυρίζεται δεν είναι παρά μόνον αντιδραστική;

«Η προώθησις της ομοφυλοφιλίας αποτελεί επιστροφή στο 3000 π.Χ. και στις ειδωλολατρικές εποχές. Βέβαια, στην αρχαία Ελλάδα, στη Σπάρτη απαγορευόταν αυστηρά, στον Πύργο και στη Θήβα ήταν σχεδόν νόμιμα, στην Αθήνα επικρατούσε μια ενδιάμεση κατάσταση. Οταν ήρθε ο Χριστός, έφερε την αληθινή αγάπη και αγκάλιασε και τους αμαρτωλούς. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Εχουμε αγίες πρώην πόρνες. Εχουμε αγίους πρώην ληστές, δηλαδή μετανοημένους. Ο Χριστός μας προσκαλεί να απαλλαγούμε από τα πάθη. Και μια λεπτομέρεια: Οταν έφεραν την πόρνη μπροστά στον Χριστό και ζήτησαν να λιθοβοληθεί, εκείνος τη συγχώρεσε αλλά πρόσθεσε και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

"Πορεύου και μηκέτι αμάρτανε", δηλαδή πήγαινε και να μην ξαναμαρτήσεις».

Και τι είναι αμαρτία με λίγα λόγια;

«Αμαρτία αποτελεί ό,τι είναι αντίθετο στο θέλημα του Θεού ή οτιδήποτε είναι πραγματικά αντίθετο στο πνευματικό συμφέρον του ανθρώπου. Το θέλημα του Θεού καταγράφεται με πλήρη σαφήνεια στην Αγία Γραφή, κωδικοποιείται στους Ιερούς Κανόνες και διευκρινίζεται πλήρως απ' όλους τους πατέρες που ζούσαν εν Πνεύματι Αγίω την ενάρετη ζωή».

Τι θα συμβουλεύατε αυτούς τους ανθρώπους;

«Να μετανοήσουν. Να μην κάνουν το πάθος τους σημαία. Να μη μεταβάλουν το αμάρτημά τους σε δόγμα και ν' ακούσουν την πρόσκληση του Χριστού που θέλει "πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν"».
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/04/2008

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...