σ.σ. Απόσπασμα ομιλίας του Ιερομονάχου π. Σεραφείμ Ρόουζ που έγινε στο συνέδριο των Γυναικών του Αγίου Χέρμαν (Γερμανός της Αλάσκας) στο Redding της Καλιφόρνιας, το καλοκαίρι του 1980.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ – Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Έχουμε μια συγκεκριμένη ιδέα τώρα η οποία καταλαμβάνει τους ανθρώπους: τη λεγόμενη ιδέα της απελευθέρωσης των γυναικών. Αυτή η ιδέα υλοποιείται με τις γυναίκες ιέρειες στην Αγγλικανική εκκλησία αλλά και στην Καθολική εκκλησία, η οποία τώρα προετοιμάζεται για αυτό.
Βέβαια, εάν το κοιτάξετε σοβαρά, εάν καθίσετε και το σκεφθείτε και διαβάσετε αυτά που λέει ο Απόστολος Παύλος για τις γυναίκες και ούτω καθεξής, δεν θα έχετε πρόβλημα. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια ανόητη καινοφανή ιδέα. Είναι όμως εξίσου πολύ ενδιαφέρον να εξετάσετε το θέμα πιο βαθειά και να δείτε από που προέρχεται -γιατί υπάρχει μια τέτοια ιδέα; τι ιδέα είναι; τι βρίσκεται από πίσω;- διότι εάν κατανοήσετε την στρατηγική του διαβόλου θα είστε λίγο καλύτερα εξοπλισμένοι να την πολεμήσετε.
Αυτή η συγκεκριμένη ιδέα της απελευθέρωσης των γυναικών μπορεί να ανιχνευθεί τουλάχιστον διακόσια χρόνια πίσω. Φυσικά μπορείτε να πάτε ακόμη πιο πίσω αλλά με την παρούσα της μορφή πάει τουλάχιστον διακόσια χρόνια πίσω στους προδρόμους του Καρλ Μαρξ, τους πρώιμους Σοσιαλιστές. Αυτοί οι Σοσιαλιστές μιλούσαν για μια λαμπρή, νέα, ουτοπική εποχή που πρόκειται να έρθει όταν καταργηθούν όλες οι ταξικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Θα υπάρξει μια λαμπρή νέα κοινωνία, είπαν, όταν όλοι θα είναι ίσοι. Η ιδέα αυτή φυσικά βασίστηκε αρχικά στον Χριστιανισμό, αλλά διαστρέβλωσε τον Χριστιανισμό και κατέληξε στο αντίθετό του.
Υπήρχε ένας συγκεκριμένος φιλόσοφος στην Κίνα στα τέλη του 19ου αιώνα, ο οποίος ‘κατέβασε’ αυτήν τη φιλοσοφία στο, όσο περισσότερο γινότανε, λογικό της συμπέρασμα. Το όνομά του είναι K’ang Yu-Wei (1858-1927). Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ο φιλόσοφος αυτός, εκτός από το ότι ενσαρκώνει αυτήν τη φιλοσοφία της εποχής, αυτό το πνεύμα των καιρών. Ήταν στην πραγματικότητα ένας από τους προδρόμους του Μάο Τσε-Τουνγκ και της κατάληψης της Κίνας από τους κομμουνιστές. Θεμελίωσε τις ιδέες του όχι μόνο στον στρεβλωμένο Χριστιανισμό, τον οποίο πήρε από τους φιλελεύθερους και τους Προτεστάντες στη Δύση, αλλά και σε Βουδιστικές ιδέες. Εφηύρε την ιδέα μιας ουτοπίας η οποία θα εμφανιζόταν, νομίζω, στον 21ο αιώνα σύμφωνα με τις προφητείες του. Σε αυτήν την ουτοπία, όλες οι κοινωνικές τάξεις, όλες οι θρησκευτικές διαφορές και όλες οι άλλες διαφορές που επηρεάζουν τις κοινωνικές επαφές θα καταργηθούν. Όλοι θα κοιμούνται σε κοιτώνες και θα τρώνε σε κοινόχρηστους χώρους. Κατόπιν, με τις Βουδιστικές του ιδέες, άρχισε να προχωράει πιο πέρα. Είπε ότι όλες οι διαφορές μεταξύ των φύλων θα καταργηθούν. Από την στιγμή που θα ενωθεί η ανθρωπότητα δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε εκεί – αυτό το κίνημα πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να υπάρξει κατάργηση [της διακρίσεως] μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Τα ζώα θα εισέλθουν επίσης σε αυτό το βασίλειο και από την στιγμή που θα έχεις τα ζώα … Οι Βουδιστές τρέφουν επίσης πολύ σεβασμό στα φυτά. Επομένως, ολόκληρο το φυτικό βασίλειο πρέπει να εισέλθει σε αυτόν τον παράδεισο, και στο τέλος μαζί και ο άψυχος κόσμος. Έτσι, στον τελικό κόσμο, θα υπάρχει μία απόλυτη ουτοπία όλων των υπάρξεων που έχουν αναμειχθεί κάπως μεταξύ τους και όλοι θα είναι απολύτως ίσοι.
Φυσικά, το διαβάζεις αυτό και λες ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι τρελός. Εάν όμως εξετάσεις εις βάθος, βλέπεις ότι αυτό προέρχεται από μια εσώτερη επιθυμία να έχουμε κάποια ευτυχία στη γη. Ωστόσο, καμμία παγανιστική φιλοσοφία δεν φέρνει ευτυχία, καμμία ανθρώπινη φιλοσοφία δεν φέρνει ευτυχία. Μόνο ο Χριστιανισμός δίνει ελπίδα για μια βασιλεία που δεν είναι του κόσμου τούτου. Η ιδέα να έχουμε ένα τέλειο βασίλειο προέρχεται από τον Χριστιανισμό, αλλά από τότε που οι πρώιμοι Σοσιαλιστές δεν πίστευαν στον άλλο κόσμο ή στον Θεό, ονειρεύτηκαν να φτιάξουν το βασίλειο αυτό σε τούτον τον κόσμο. Αυτό είναι ο κομμουνισμός.
Βλέπουμε τι συμβαίνει, βέβαια, όταν αυτή η ιδέα τεθεί σε εφαρμογή. Έχουμε το πείραμα της Γαλλικής Επανάστασης, που είχε προφανώς καλές ιδέες -ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη- ή την Μπολσεβίκικη Επανάσταση, ή πιο πρόσφατα τις διάφορες άλλες κομμουνιστικές επαναστάσεις. Τελευταία έχουμε την Καμπότζη, μια μικρή φτωχή χώρα που για τρία χρόνια δεινοπάθησε στον απόλυτο κομμουνισμό και διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού της εξοντώθηκε επειδή δεν προσαρμόστηκε. Όλοι όσοι διέθεταν μόρφωση πάνω από το λύκειο έπρεπε να εξοντωθούν, όλοι όσοι διέθεταν αυτόνομη σκέψη και ούτω καθεξής. Το καθεστώς τώρα έχει ανατραπεί από ανθρώπους που είναι λίγο λιγότερο αδίστακτοι, τίποτα το ιδιαίτερο για να χαρεί κανείς.
Αυτό δείχνει ότι από τη στιγμή που προσπαθήσεις να θέσεις αυτές τις ιδέες σε εφαρμογή, καταλήγεις, όχι με τον παράδεισο στη γη, αλλά μάλλον με την κόλαση στη γη. Στην πραγματικότητα, όλο το πείραμα των τελευταίων εξήντα ετών στη Ρωσσία ήταν μία απόδειξη αυτού, ότι δεν υπάρχει παράδεισος στη γη έξω από την Εκκλησία του Χριστού, με θλίψεις.* Ο Κύριός μας προφήτευσε ότι ήδη στην παρούσα ζωή θα λάβουμε εκατονταπλάσια αυτά που δίνουμε, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με διωγμούς και θλίψεις. Όσοι επιθυμούν να έχουν αυτήν την ευτυχία στη γη χωρίς πόνο και διωγμούς, και ακόμη χωρίς να πιστεύουν στον Θεό, φτιάχνουν την κόλαση στη γη.
***
* Κατά Μάρκον 10,30
Πηγή: Orthodox Advices, Αβέρωφ