ΑΒΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ
1. Ο αββάς Στέφανος ο Καππαδόκης [1] μας διηγήθηκε τα εξής: «Πριν από πέντε χρόνια ήμουν στη Ραϊθού και την αγία Μεγάλη Πέμπτη, ενώ στεκόμουν στην εκκλησία και τελούνταν η αγία αναφορά, βλέπω δύο αναχωρητές να μπαίνουν στην εκκλησία. Ήταν γυμνοί [2], αλλά κανένας άλλος από τους πατέρες δεν είδε ότι ήταν γυμνοί εκτός από μένα.
2. Όταν λοιπόν μετέλαβαν το άχραντο σώμα και αίμα του Χριστού, του Θεού μας, βγήκαν από την εκκλησία και μαζί τους κι εγώ. Όταν βγήκαμε από το Κάστρο [3], κάνω μετάνοια μπροστά τους λέγοντας “Κάντε αγάπη και πάρτε με μαζί σας”.
Κατάλαβαν αυτοί ότι τους είδα γυμνούς και λένε “Καλά κάθεσαι, ησύχαζε στον τόπο σου”.
Και πάλι εγώ για δεύτερη φορά έκανα μετάνοια παρακαλώντας να με πάρουν μαζί τους και πάλι μου αποκρίθηκαν “Δεν μπορείς να ’ρθείς μαζί μας. Καλά κάθεσαι, ησύχαζε”.
Και αφού προσευχήθηκαν μπροστά μου, πέρασαν πάνω από τα νερά της θάλασσας και έφυγαν στο απέναντι μέρος της θάλασσας»*.
_______________
[1] Είναι δύσκολο χρονολογικά να ταυτιστεί ο Σιναΐτης μοναχός Στέφανος Καππαδόκης, που ως απεσταλμένος του ηγουμένου του Σινά Γεωργίου πήγε στα Ιεροσόλυμα το 551-552, με τον Στέφανο Καππαδόκη, μαθητή του Ιωάννη Σαββαΐτη. Βλ. πιο πάνω Ιωάννης Σαββαΐτης, κεφ. Δ΄, 1 και Γεώργιος ηγούμενος Σινά (α΄). Πρβλ. Chitty, Desert, σ. 178, σημ. 35.
[2] Για τους Γυμνίτες βλ. πιο πάνω Ανώνυμος ΛΑ΄, σημ. 4.
[3] Εννοεί τη Μονή της Ραϊθού, που είχε κτίσει και οχυρώσει ο Ιουστινιανός. Βλ. πιο πάνω Ανώνυμος Γ΄, σημ. 1.
* Το κείμενο περιέχεται στον Σιναϊτικό κώδικα 451. Στην έκδοση του έργου Λειμών του Ιωάννη Μόσχου στην PG υπάρχει μόνο σε λατινική μετάφραση (122, PG 87, 2984-2985).
Πηγή: (Απόσπασμα από το βιβλίο: Το Γεροντικό του Σινά. (Δημητρίου Γ. Τσάμη). Έκδοση 3η, επαυξημένη. Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία», Θεσσαλονίκη 2000.), Ελληνική Πατρολογία