ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
Μέχρι σήμερα εμπνέει η προσωπικότητα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη της Δικαιοσύνης, μιας προσωπικότητας που επέλεξε να ασπασθεί το Χριστιανισμό και να ασπασθεί τις αξίες του. Χθες τιμήθηκε και στη Λάρισα η μνήμη του από το δικαστικό σώμα, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ όλες οι δικαστικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές.
Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία και μίλησε εντός του ναού για τον Αγιο και την προσωπικότητά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Φίλιππος Σαμαράς, ο οποίος τόνισε:
«Η συνεισφορά του στο σημερινό νομικό πολιτισμό είναι μεγάλη, καθώς με τρόπο σαφή και επίμονο προσπάθησε να εισαγάγει τις χριστικανικές αξίες στον ανθρώπινο νόμο. Ιδίως αρχές όπως η αρχή της επιείκειας και η αρχή in dubio pro libertate πηγάζουν από την εισαγωγή των αρχών του ανθρωπισμού στον ανθρώπινο νόμο. Η στάση αυτή του Αγίου Διονυσίου μπορεί να ενταχθεί στη διαχρονική προσπάθεια των στοχαστών της κλασικής ελληνικής σκέψης και των ευρωπαίων διαφωτιστών, όπως ο Μοντεσκιέ και ο Ρουσό.
Η Δικαιοσύνη αποτελεί διαρκή επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη. Δεν απορρέει αποκλειστικά από τη Νομική Επιστήμη και τους κανόνες του Δικαίου. Εκπηγάζει από δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τους φορείς της: την ηθική και τη συνείδηση. Πρόκειται για τις δύο βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να συνυπάρχουν με την ιδιότητα του δικαστή.
Σήμερα αδήριτη ανάγκη αποτελεί ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, η ποιοτική της αναβάθμιση, η επιτάχυνση της απονομής της, ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού μας συστήματος. Για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων αυτών, προσβλέπουμε στην ενεργό συμβολή των δικαστών και των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.
Μέλημά μας είναι μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, έγκυρη και σεβαστή, στελεχωμένη με Δικαστικούς Λειτουργούς ακέραιους, ανεπίληπτους και υψηλόφρονες. Ο ΔΣΛ καταβάλλει συνεπή προσπάθεια στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της απονομής δικαιοσύνης και της σύσφιγξης των σχέσεων και της αρμονικής συλλειτουργίας όλων των θεσμικών συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στο καθήκον και την ανθρωπότητα να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου. Ας είναι η σκέψη και το παράδειγμά του οδηγός όλων μας». Μετά τη λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο «Φρούριο».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, ο εκπρόσωπος του νομάρχη αντινομάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Χρ. Φράγγος, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ, ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος κ. Ευάγγελος Ανδρέου, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος κ. Λεωνίδας Ρίνης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Χαδούλης, εκπρόσωποι φορέων, η εκδότης – διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και άλλοι.
Από πλευράς του εορτάζοντος νομικού κόσμου παρέστησαν προϊστάμενοι δικαστικών υπηρεσιών, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, εκπρόσωποι του νομικού συμβουλίου του κράτους, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και άλλοι.
Ε. Ρ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η 3η Οκτωβρίου ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχει καθοριστεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τις δικαστικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια ολόκληρης της Χώρας με το άρθρο 25 του ν.1941/1991.
Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στην εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ στις εκδηλώσεις της 20ης επετείου του Πανελληνίου Εορτασμού, της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτη του Δικαστικού Σώματος. (Τρίτη 3-10-2006, Παλαιά Βουλή)
Κυρίες και Κύριοι,
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο επιφανής Αθηναίος δικαστικός, παρίστατο στην ομιλία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα. Η ομιλία αυτή τον οδήγησε να ενστερνισθεί το χριστιανικό λόγο, συνδυάζοντας, πρώτος αυτός, τον ανθρώπινο με τον εξ αποκαλύψεως νόμο.
Η λαϊκή συνείδηση και η Εκκλησία τον ανεκήρυξαν Άγιο υπό τη διπλή του πλέον ιδιότητα, ως Αρεοπαγίτου και ως Επισκόπου της πόλης των Αθηνών. Και υπό τη διπλή αυτή ιδιότητα τιμάται και ως προστάτης του Δικαστικού Σώματος.
Στην ελληνική μας παράδοση, όλο το σύστημα αξιών και θεσμών ανάγεται σε κανόνες, που κληρονομήθηκαν από ένα μακρινό παρελθόν, συνδυάζοντας τις κατηγορηματικές εντολές των θρησκειών με τον θετό Νόμο.
Η Δικαιοσύνη, αγαθό θεμελιακό και ακρογωνιαίος λίθος για το βίο των ανθρώπων και των κοινωνιών, ήδη σύμφωνα με το μύθο από τα χρόνια του Κέκροπα και του Θησέα, βρήκε σε ένα βραχώδη αθηναϊκό λόφο δίπλα στην Ακρόπολη το χώρο για το πρώτο δικαστήριο "ανδροφονιών", όπου οι 12 Θεοί του Ολύμπου δίκασαν παραδειγματικά τον Άρη.
Στους ιστορικούς χρόνους, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης εισήγαγε τη χριστιανική συνέχεια, τη χριστιανική απάντηση στην αρχαιοελληνική θεόπνευστη δικαιϊκή σκέψη και πρακτική.
Είναι η συνάφεια της θρησκευτικής ηθικής με τον πολιτειακό λειτουργικό νόμο που επιβάλλει να παρεμβάλλεται η θεία επιείκεια, ο ανθρωπισμός τον οποίο εδίδαξε ο Χριστιανισμός στην εφαρμογή των άτεγκτων, ανελαστικών κανόνων της Πολιτείας.
Κυρίες και κύριοι,
Η Δικαιοσύνη αποτελεί διαρκή επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη. Δεν απορρέει αποκλειστικά από τη Νομική Επιστήμη και τους κανόνες του Δικαίου. Εκπηγάζει από δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τους φορείς της: την ηθική και τη συνείδηση. Πρόκειται για τις δύο βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να συνυπάρχουν με την ιδιότητα του Δικαστή.
Ο Δικαστής, ο εγγυητής της αδέκαστης απόδοσης της Δικαιοσύνης, είναι, σε τελευταία ανάλυση, ο εγγυητής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των δικαιωμάτων του πολίτη.
Η Πολιτεία έχει προφανώς σημαντικό ρόλο και ευθύνη στην προσπάθεια αυτή, στην επιταγή αυτή. Σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει ως πρωταρχικούς, θεμελιώδεις στόχους τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, την ποιοτική της αναβάθμιση, την επιτάχυνση της απονομής της, τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος. Για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων αυτών, προσβλέπουμε στην ενεργό συμβολή των Δικαστών και όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.
Οι νομοθετικές και διοικητικές μας πρωτοβουλίες υπηρετούν τις προτεραιότητες αυτές. Αποσκοπούν στον εξοπλισμό της Δικαιοσύνης, ώστε να ολοκληρώσει το έργο της κάθαρσης και να διασφαλισθεί η αποκατάσταση του κύρους του Νόμου. Και, τέλος, αποσκοπούν στην αναβάθμιση του Δικαστή.
Μέλημά μας είναι μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, έγκυρη και σεβαστή, στελεχωμένη με Δικαστικούς Λειτουργούς ακέραιους, ανεπίληπτους και υψηλόφρονες.
Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση τιμής προς τον προστάτη Άγιο των Δικαστικών Λειτουργών, όχι για τον επετειακό – αλλά για τον ουσιαστικό της χαρακτήρα: την ανάδειξη της συνειδησιακής ανεξαρτησίας και της ηθικής ακεραιότητας του Δικαστή ως το διαχρονικό υπόβαθρο του Δικαίου…