ΑΒΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΓΑΔΗΜΗΤΗΣ
Την ιστορία μάς την αφηγήθηκε ο αββάς Γεώργιος ο Γαδημήτης, ένας όσιος άνδρας από τους γεροντότερους πατέρες του αγίου Όρους [του Σινά], ότι όταν ήταν νέος,
«Έφτασε», λέει, «εδώ κάποιος αδελφός για να μονάσει. Δεν αποκάλυψε σε κανέναν, ούτε τον τόπο της καταγωγής του ούτε το όνομά του. Απέκτησε όμως ευλάβεια και τόση σιωπή, ώστε αν δεν ήταν ανάγκη, εύκολα δεν μιλούσε σε κανέναν άνθρωπο, ούτε λίγο, ούτε πολύ.
Αφού διακόνησε περίπου δύο χρόνια, αμέσως έφυγε προς τον Κύριο. Τον θάψαμε στο κοιμητήριο των πατέρων. Μετά από μια μέρα πέθανε ένας άλλος μοναχός, μα όταν ανοίξαμε το μνήμα για να τον θάψουμε, δεν βρήκαμε το σώμα τού προηγούμενου αδελφού. Τον είχε μεταφέρει ο Θεός στη χώρα των ζώντων.
2. Έτσι ύστερα απ’ αυτά κάναμε», λέει, εξονυχιστική έρευνα. Τότε μερικοί ισχυρίστηκαν ότι ετούτος ήταν ο γιος του βασιλιά Μαυρικίου [1], που τον έσωσε η παραμάνα του, όταν ο τύραννος Φωκάς [2] άρχισε να σφάζει στο ιπποδρόμιο τα παιδιά του Μαυρικίου. Μέσα στη μεγάλη σύγχυση κατόρθωσε να μη γίνει αντιληπτό ότι άλλαξε το παιδί και έδωσε το δικό της να σφαγεί στη θέση του βασιλόπουλου.
Όταν ενηλικιώθηκε, η παραμάνα του διηγήθηκε το γεγονός και εξαιτίας του», λέει, «επέλεξε να προσφέρει τον εαυτό του στον Θεό, ως λύτρο (πρβλ. Ματθ. 20,28 και Μαρκ. 10,45) για κείνον που είχε σφαγεί στη θέση του».
_________________________
[1] Ο Μαυρίκιος (582-602) είχε έξι γιούς και τρεις θυγατέρες. Με διαταγή τού στασιαστή Φωκά εκτελέστηκαν στις 27 Νοεμβρίου του 602 ο Μαυρίκιος και τα παιδιά του και λίγο αργότερα η βασίλισσα Κωνσταντίνα, Ο μικρότερος γιος τους, που φέρεται ότι διέφυγε τη σφαγή και έγινε μοναχός στο Σινά, λεγόταν Ιουστινιανός ή Θεοδόσιος, Βλ. PLRE (The Prosopography of the Later Roman Empire], τόμ. 3. σ. 855-860 και 3A,747.
[2] Ο Φωκάς έμεινε γνωστός για τη θηριωδία του. Βασίλεψε από το 603 μέχρι τo 610, οπότε τον ανέτρεψε ο Ηράκλειος (610-641).
Πηγή: (Απόσπασμα από το βιβλίο: Το Γεροντικό του Σινά. (Δημητρίου Γ. Τσάμη). Έκδοση 3η, επαυξημένη. Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία», Θεσσαλονίκη 2000.), Ελληνική Πατρολογία