ΑΒΒΑΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΣ
Ο αββάς Μαρτύριος, ο οποίος έκανε μοναχό τον όσιο ηγούμενο μας [1], έμεινε μερικά χρόνια στον κόλπο του αγίου αββά Αντωνίου [2] πέρα από την Ερυθρά Θάλασσα.
Όταν έμενε αυτός εκεί έγινε μια επιδρομή από μερικούς άγριους ορεσίβιους βαρβάρους εκείνης της περιοχής, οι οποίοι φόνευσαν έξι πατέρες κι ανάμεσά τους τον αββά Κόνωνα τον Κίλικα, που είχε το χάρισμα της διορατικότητας και της προφητείας.
Αφού πήρε τα σώματα των νεκρών ο αββάς Μαρτύριος, τα απόθεσε σε μια σπηλιά, έφραξε την είσοδό της με μια μεγάλη πέτρα, την ασβέστωσε και έγραψε πάνω της τα άγια ονόματα των νεκρών.
Ξαναγύρισε αργότερα για να ιδεί τον τάφο, μήπως ανοίχτηκε από καμιά ύαινα ή άλλο θηρίο. Βρήκε όμως απείραχτη την επιγραφή και την είσοδο της σπηλιάς, Όταν άνοιξε τον τάφο βρήκε δύο σώματα να έχουν μετατεθεί από τον Θεό εκεί όπου αυτός μόνο γνωρίζει.
Αυτά, ήταν το ένα του αββά Κόνωνα και το άλλο ενός σεβαστού Γέροντα.
_______________________
[1] Ο αββάς Μαρτύριος ήταν ο Γέροντας του Ιωάννη της Κλίμακος.
[2] Ο κόλπος του Μεγάλου Αντωνίου βρίσκεται στη δυτική παραλία του κόλπου του Σουέζ κοντά στο όρος του Αντωνίου προς τη μεριά του Κλύσματος. Βλ. κωδ. Coislinianus 126, f. 110: «Γέρων τις ἐκάθητο ἐπὶ τὸν κολπὸν τοῦ μακαρίου Αντῶνίου ἐκεῖθεν τοῦ Κλύσματος». Πρβλ. Guy, Recherches, σ. 70.
[3]. Το κείμενο περιέχεται στον σιναϊτικό κώδικα 451 και το εξέδωσε ο Nau (Anastase, σελ. 80-81), από τον κώδικα Parisinus gr. 917.
Πηγή: (Απόσπασμα από το βιβλίο: Το Γεροντικό του Σινά. (Δημητρίου Γ. Τσάμη). Έκδοση 3η, επαυξημένη. Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία», Θεσσαλονίκη 2000.), Ελληνική Πατρολογία