Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Αυγούστου 2008
Σημαντικό βήμα η απαλλαγή από τα θρησκευτικά χωρίς τη δήλωση θρησκεύματος
Αν και δεν αναφέρεται ποια είναι η απόφαση, το ΕΠΣΕ πιστεύει πως πρόκειται για την απόφαση στην υπόθεση του ΕΠΣΕ Αλεξανδρίδης κατά Ελλάδας της 21 Φεβρουαρίου 2008 με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα γιατί ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θεόδωρος Αλεξανδρίδης χρειάστηκε να γνωστοποιήσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις κατά τη διαδικασία ορκωμοσίας του προκειμένου να γίνει δικηγόρος. Σχετικά δελτία τύπου του ΕΠΣΕ για την απόφαση: Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για κατάργηση θρησκευτικού όρκου http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3308 και Ευρωκαταδίκη Ελλάδας για το θρησκευτικό όρκο μετά από προσφυγή στελέχους του ΕΠΣΕ http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3245.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
http://www.synigoros.gr/pdf_01/religpr.pdf
Αθήνα, 31-07-2008
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπ’ αρ. πρωτ. 91109/Γ2/10.7.2008 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία «για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών … απαιτείται υπεύθυνη δήλωση … στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».
Για το θέμα αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε παρέμβει ήδη από το 2002, μετά από αναφορές γονέων. Σχολιάζοντας τόσο την παλαιότερη εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία χρειαζόταν δήλωση για το ακριβές θρήσκευμα του μαθητή, όσο και τη μεταγενέστερη, σύμφωνα με την οποία αρκούσε η δήλωση «ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι:
· η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αποχής, ακόμη και ενός ορθοδόξου μαθητή, από τη σχολική θρησκευτική εκπαίδευση.
· η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να συνοδεύεται από αξίωση αποκάλυψης, έστω και αρνητικής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Αρχικά το Υπουργείο, επικαλούμενο «γενικότερες επιπτώσεις», δεν δέχθηκε την πρόταση να αρκεί η δήλωση επιθυμίας απαλλαγής, επέμεινε δε ακόμη και μετά την ταυτόσημη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Μετά από νεώτερη σχετική αναφορά, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επανέλθει επικαλούμενος, επί πλέον, πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έκρινε αθέμιτη την αξίωση γνωστοποίησης πεποιθήσεων ως προϋπόθεση άσκησης δικαιώματος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
31-7-2008
Εύκολη απαλλαγή από Θρησκευτικά
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_31/07/2008_279600
Απ. Λακασας
Πιο εύκολη γίνεται η απαλλαγή των μαθητών από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων, που κάνουν λόγο για προαιρετική διδασκαλία των Θρησκευτικών.
Ειδικότερα, σε εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ίδιου του μαθητή εάν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής». Τι αλλάζει από το προηγούμενο καθεστώς; Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να δηλώσουν τον λόγο για τον οποίο ζητούν την απαλλαγή. Εκπαιδευτικοί που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι έως τώρα οι Έλληνες μαθητές και οι κηδεμόνες τους ανέφεραν ως λόγο του αιτήματος ότι δεν ήταν χριστιανοί. Όμως, ακριβώς η υποχρεωτικότητα της δημόσιας δήλωσης του λόγου αποθάρρυνε πολλούς γονείς να λάβουν τη σχετική απόφαση. Τώρα, καθώς δεν χρειάζεται η επίκληση του λόγου, η απόφαση διευκολύνεται. Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι η εγκύκλιος εναρμονίζεται με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς η υποχρεωτική αναφορά του λόγου για τον οποίο ο κάθε γονιός ή μαθητής ζητεί την απαλλαγή προσκρούει στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ήδη από χθες ορισμένοι, όπως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, φέρεται να εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους στην εγκύκλιο.