ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ (ΠΕΘ)
Χαλκοκονδύλη 37 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 5224180 FAX 2105224420
Email: info@petheol.gr
Ιστοχώρος: www.petheol.gr
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού και αξέχαστου Γεωργίου Κρίππα
(+17 Σεπτεμβρίου 2020)
Σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2021, στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους του, θυμόμαστε και μνημονεύουμε, ένα χρόνο μετά την κοίμησή του, τον μακαριστό υπέροχο άνθρωπο και σπουδαίο επιστήμονα, τον δρ. του Συνταγματικού Δικαίου και άμισθο νομικό μας Σύμβουλο, Γεώργιο Κρίππα.
Ο Γεώργιος Κρίππας γεννήθηκε και ανατράφηκε στο Ναύπλιο, σπούδασε νομικά στην Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία και υπηρέτησε, επί 30 χρόνια, στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, ως διευθυντής της νομικής υπηρεσίας.
Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, με βαθμό άριστα και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, δύο φορές, για τα επιστημονικά του έργα.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εξωτερικό σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια περί τις 200 φορές και δίδαξε νομικά θέματα σε διάφορες Σχολές και Πανεπιστήμια.
Υπήρξε μέλος Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, μάλιστα, του έχει απονείμει τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, για τις υπηρεσίες του προς την Εκκλησία.
Υπήρξε, επίσης, άριστος ερευνητής και νομικός καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μελετών και άρθρων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, τα περισσότερα των οποίων αναφέρονται στη νομική προστασία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ συμμετείχε σε πάμπολλα Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είχε υποστηρίξει τα δίκαια της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε πολλές δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει, στον ελληνικό νομικό τύπο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες αναφέρονται στην προστασία της Εκκλησίας.
Γνώριζε άριστα, όσο ελάχιστοι, τον χώρο της επιστήμης του και χρησιμοποιούσε άψογη και απόλυτα πειστική επιστημονική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό λόγο, με υπέροχη στρατηγική στην ανάπτυξη των θέσεών του, που οδηγούσε τους άλλους σε βαθύ προβληματισμό.
Ήταν υπερασπιστής της Ορθόδοξης Παραδόσεώς μας, μαχητικός και ασυμβίβαστος σε θέματα πίστεως.
Υποστήριξε τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ορθόδοξης σχολικής χριστιανικής αγωγής και αγωνίστηκε, αμυντικά, στην πολεμική που ασκήθηκε, τα τελευταία χρόνια, σε βάρος του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Ο Κρίππας ήταν ο άνθρωπος που στήριξε, μεθοδικά και αποτελεσματικά, με απόλυτη πίστη στην ορθόδοξη θεολογία, σε συνδυασμό με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία, τον ορθόδοξο θεολογικό χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, στο πλαίσιο της αγιοπνευματικής παραδόσεως.
Αποτέλεσε για όλους μας πρότυπο καρτερικότητας, ευγένειας, ήθους και προσήλωσης στην πραγμάτωση των στόχων που έθετε, επιδιώκοντας πάντοτε τη δέουσα λύση.
Βοηθούσε όλους τους Θεολόγους, που ζητούσαν τη νομική του στήριξη, με απόλυτη ανιδιοτέλεια.
Πίστευε ακράδαντα στις αρετές και τα πρότυπα που προσφέρει το Μάθημα των Θρησκευτικών στους νέους μας. Για παράδειγμα, αναφέρουμε άρθρο του, στο οποίο υποστηρίζει, με ισχυρή επιστημονική επιχειρηματολογία, ότι το ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών «πέραν τῶν γνώσεων καὶ τῶν στοιχείων τῆς θρησκείας, ποὺ μεταδίδει εἰς τὸν μαθητήν, παρέχει εἰς αὐτὸν καὶ ἠθικὴ διδασκαλία καὶ ἠθικὲς ἀρχές, ὁπότε τὸ μάθημα αὐτὸ, ἐκτὸς τῶν ἄλλων, διαπλάθει καὶ, τὸν αὐριανὸ, ὑπεύθυνο, ἔντιμο καὶ ἠθικὸ πολίτη».
Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, αναφέρει ακόμη τη θέση γνωστού Γερμανού Εγκληματολόγου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ἡ ἔλλειψις θρησκευτικῆς και ἠθικῆς παιδείας ἀποτελεῖ ἐξέχον αἴτιον τῆς ἐγκληματικότητος».
Ο μακαριστός Κρίππας, συνεπώς, μαζί με άλλους έλληνες και ξένους νομικούς, συνηγόρησαν και συνηγορούν στο ότι η χριστιανική διδασκαλία και ηθική, πέραν της αναπτύξεως της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως, συμβάλλει, επίσης, τόσο στην πρόληψη της εγκληματικότητας όσο και στη θεραπεία και αποκατάσταση των εγκληματιών.
Ως προς τα νέα πολυθρησκειακά Θρησκευτικά, ο Γεώργιος Κρίππας, αγωνιζόταν δίπλα στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, εναντίον των θέσεων κάποιων «θεολόγων» και πολιτικών, που από το 2011 έως και το 2019 μεθόδευαν, να περάσουν στο Μάθημα των Θρησκευτικών αντορθόδοξες ιδεοληπτικές αντιλήψεις, που ήταν αντίθετες στην ορθόδοξη παράδοση και επικίνδυνες για τη χριστιανική αγωγή των ελληνοπαίδων.
Σε ένα από τα άρθρα του αναφέρει για τα νέα αυτά θρησκευτικά: «Με τη νέα ύλη του μαθήματος των Θρησκευτικών επιδιώκεται «η άσκηση αξιόποινου προσηλυτισμού. Σε άλλες χώρες διδάσκεται μάθημα αντίστοιχο προς την επικρατούσα εκεί θρησκεία. Όσο για τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοιου είδους μάθημα πολυθρησκευτικό σε άλλη χώρα της Ε.Ε.».
Μετά από προσφυγή θεσμών και προσώπων, αλλά και της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2016, εναντίον των Προγραμμάτων αυτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις του για το Μάθημα των Θρησκευτικών (κατά το 2018 και 2019), δικαίωσε πλήρως τον Γεώργιο Κρίππα και τους νομικούς, τους Θεολόγους και τους κληρικούς που αγωνίστηκαν υπέρ των θέσεων της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων και ακύρωσε, ως μη ορθόδοξα και αντισυνταγματικά, αυτά τα ακατάλληλα για την ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών/τριών Προγράμματα.
Είμαστε βέβαιοι και ελπίζουμε, μετά ευχών και προσευχών, ότι ο Ιησούς Χριστός, που κρίνει δικαίως και αποδίδει σε κάθε άνθρωπο πνευματικά και αιώνια αγαθά, αντάξια των έργων αυτού, θα δικαιώσει και θα κατατάξει, εν χώρα ζώντων και δικαίων, τον δούλον του Θεού Γεώργιον Κρίππα. -Αιωνία του η μνήμη.
Το Δ.Σ. της ΠΕΘ