Ο μηχανικός που συνέταξε το μανιφέστο των 10 σελίδων (υπό τον τίτλο «Google’s Ideological Echo Chamber») στο οποίο επικρίνει τις πολιτικές της Google για την «διαφορετικότητα» (persity) απολύθηκε.
Η είδηση από το Bloomberg:
Η Alphabet Inc. της Google απέλυσε έναν υπάλληλο ο οποίος έγραψε ένα εσωτερικό σημείωμα που ανατίναξε τις πολιτικές πολυμορφίας της εταιρίας, βάζοντας φωτιά σε όλη την Silicon Valley.
Ο James Damore , ο μηχανικός της Google που έγραψε το κείμενο, επιβεβαίωσε την απόλυσή του σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λέγοντας ότι είχε απολυθεί επειδή "διαιώνιζε τα στερεότυπα φύλου." Κανένας εκπρόσωπος της Google δεν έστειλε αμέσως αίτημα για σχολιασμό.
Το περιστατικό στην Google είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά συμβάντων που αφορούν την προκατάληψη σχετικά με το φύλο και την "διαφορετικότητα" στον τεχνολογικό θύλακα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Technologies Inc. Travis Kalanick έχασε τη δουλειά του τον Ιούνιο εν μέσω σκανδάλων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις και επιθετική κουλτούρα. Η δίκη της Ellen Pao για διακρίσεις λόγω φύλου κατά του Kleiner Perkins Caufield & Byers το 2015 έφερε στο φως το ζήτημα και περισσότερες γυναίκες μιλούν για να δηλώσουν ότι έχουν παραγκωνιστεί στον κλάδο που κυριαρχείται από άνδρες, ειδικά σε θέσεις μηχανικών.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ινδικής καταγωγής CEO της Google Sundar Pichai (Σουντάρ Πιτσάι) έστειλε σημείωμα στους υπαλλήλους ότι τα τμήματα του σημειώματος "παραβιάζουν τον Κώδικα Συμπεριφοράς μας και διασχίζουν τη γραμμή προωθώντας επιβλαβή στερεότυπα φύλου στον χώρο εργασίας μας." Αλλά δεν είπε αν η εταιρεία έλαβε μέτρα κατά του εργαζομένου.
Στο κείμενο 10 σελίδων ο Damore (Νταμόρ) κατηγορεί την Google ότι φιμώνει τις συντηρητικές πολιτικές απόψεις και υποστήριξε ότι οι βιολογικές διαφορές παίζουν ρόλο στην έλλειψη γυναικών σε θέσεις τεχνολογίας και ηγεσίας. Το κείμενο κυκλοφόρησε ευρέως εντός της εταιρείας και έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δημιουργώντας πίεση στα στελέχη της Google να πάρουν μια πιο οριστική στάση.
Το μανιφέστο που συνέταξε ο Damore και αμφισβητεί τα προγράμματα «διαφορετικότητας» της Google, αρχικά προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση, αλλά διέρρευσε και γρήγορα έγινε είδηση. Η δημοσιότητα που την περιβάλλει ώθησε την Google να τον απολύσει με τον ισχυρισμό ότι παραβίασε τον "κώδικα δεοντολογίας" της.
Η φοβερή πτυχή αυτής της ιστορίας είναι ότι τις απόψεις του Νταμόρ είναι μάλλον κεντρώες (όχι ακραίες) και δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις αμφιλεγόμενες. Αν και αναγνωρίζει ότι η «διάκριση» μπορεί να προκαλέσει ανισότητες μεταξύ των φύλων, ο Damore υποστηρίζει ότι η βιολογία παίζει επίσης ρόλο. Μεταξύ άλλων εμπειρικών συμπερασμάτων, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση και υψηλότερο νευρωτισμό από τους άνδρες και είναι επομένως καλύτερα προσαρμοσμένες σε ορισμένες σταδιοδρομίες. Στη συνέχεια συνεχίζει, στο υπόμνημά του, προτείνοντας μεθόδους για τη δημιουργία μιας ισότητας μεταξύ των φύλων, έχοντας υπόψη αυτά τα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Για αυτό του το «έγκλημα» τιμωρήθηκε από την αντιπρόεδρος της Διαφορετικότητας της Google, Danielle Brown, που δημιούργησε μια συναισθηματική διαμάχη εναντίον του Νταμόρ και ο Σουντάρ Πιτσάι δήλωσε στους υπαλλήλους ότι ο Νταμόρ είχε προωθήσει στον χώρο δουλειάς «βλαπτικά στερεότυπα για τα δύο φύλα». Αν μη τι άλλο, οι ενέργειες της Google επιβεβαιώνουν μόνο τους χειρότερους φόβους του Damore, ότι η "αριστερή προκατάληψη της Google έχει δημιουργήσει μια πολιτικά ορθή μονοκαλλιέργεια", στην οποία η ελεύθερη έκφραση τιμωρείται..
Στο παρακάτω βίντεο ο Καναδός YouTuber Stefan Molyneux πήρε συνέντευξη από τον Νταμόρ.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον στη συνέντευξη είναι το γεγονός ότι ο Damore φαίνεται σαν τον μέσο τύπο που θα βρεθεί στον τομέα της τεχνολογίας. Έχει ένα χαμηλό προφίλ και αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από μια πολύ λογική προοπτική. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις δεν φαίνονται ούτε καν ακραίες, ούτε φυσικά, εθνικιστικές.
Αυτό που πυροδότησε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση ήταν η δήλωσή του ότι άντρες και γυναίκες είναι βιολογικά διαφορετικοί. Αυτό δεν είναι αποτελεί γνώμη. Είναι απλώς μια δήλωση γεγονότων με την οποία κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει.
Στο μανιφέστο του δήλωσε επίσης ότι σκέφτηκε ότι η «διαφορετικότητα» είναι κάτι καλό. Απλώς τόνισε πως η διαφορετικότητα της σκέψης είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της διαφορετικότητας.
Το κύριο σημείο είναι ότι αυτές οι εταιρείες δεν κάνουν καμία διαφορά για κάποιον σαν τον Νταμόρ και κάποιον που κάνει έκκληση για φυλετικό πόλεμο. Αντιλαμβάνονται αμφότερους τους τύπους ανθρώπων ως εξίσου «κακούς» (ή "αιρετικούς") γιατί και οι δύο εκθέτουν τις πολλές λογικές πλάνες της πολιτικής ορθότητας και του Πολιτιστικού Μαρξισμού.
Αν η Google απέλυσε κάποιον σαν τον Νταμόρ, θα απολύσει τον καθένα. Αυτή η νοοτροπία της Google είναι παρούσα σε εταιρείες σε όλο τον δυτικό κόσμο. Πολλές εταιρείες χρησιμοποίησαν την Google ως παράδειγμα για να διαμορφώσουν την εταιρική τους κουλτούρα εν συνεχεία. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε από εσάς εκεί έξω θα μπορούσε να είναι επόμενος.
Πηγή: Κόκκινος Ουρανός