Νέα ευρήματα ανατρέπουν την θεωρία της εξέλιξης;
Guardian
Μαρία Λιβανού - News Time
Ίχνη από απολιθώματα σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο ανατρέπουν τις μέχρι τώρα θεωρίες εξέλιξης των ζώων με τέσσερα πόδια. Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, τα απολιθώματα βρέθηκαν στην Πολωνία και σύμφωνα με τα ευρήματα η ιστορία των τετράποδων είναι 18 εκατομμύρια χρόνια πιο παλιά από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα!
Η σημαντικότατη αυτή εξέλιξη ανατρέπει τις μέχρι τώρα θεωρίες για την ιστορία των τετράποδων, των προγόνων δηλαδή των ανθρώπων. Μεταθέτει δηλαδή κατά 18 εκατομμύρια χρόνια πίσω τη στιγμή που τα ψάρια άφησαν το υγρό στοιχείο και βγήκαν στη στεριά και έγιναν ερπετά, στη συνέχεια θηλαστικά και τελικά άνθρωποι.
Τα ευρήματα «χεριού» και «ποδιού» που βρέθηκαν είναι 18 εκατομμύρια χρόνια παλιότερα από τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα απολιθώματα «τετραπόδων» ή αλλιώς και τετράποδα σπονδυλωτά. Ανήκαν σε πλάσματα τα οποία είχαν το σχήμα σαύρας μήκους 2.5 μέτρων.
Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί αύριο στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έγινε σε ένα παλιό λατομείο στην νοτιοανατολική Πολωνία. Τα ευρήματα τοποθετούνται γύρω στα 395 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τον Φιλίπ Ζανβιέ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού τα ευρήματα είναι εξίσου σημαντικά όσο και «τα πρώτα βήματα του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι». Οι επιπτώσεις δε των ευρημάτων πέφτουν σαν «οβίδα» στη μέχρι σήμερα πίστη για την χρονική στιγμή που τα ψάρια βγήκαν από το νερό και περπάτησαν στη γη. Μέχρι σήμερα συνεχίζει το δημοσίευμα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η στιγμή είχε συμβεί πριν 375 εκατομμύρια χρόνια.
«Αυτά τα σημάδια μεταφέρουν τη χρονική αυτή στιγμή σχεδόν 20 εκατομμύρια χρόνια πίσω» δηλώνει ο Ζανβιέ. «Το γενεαλογικό δέντρο των ανθρώπων παραμένει το ίδιο αλλά αλλάζει η εκκίνηση!»
Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, τα τετράποδα ήταν εξέλιξη μιας οικογενείας ψαριών που είχαν σώμα και κεφάλι όπως τα τετράποδα αλλά είχαν πτερύγια αντί για τέσσερα πόδια. Άρα σύμφωνα με την ανακάλυψη των επιστημόνων, τα πλάσματα αυτά είναι μάλλον κατάλοιπο του παρελθόντος και όχι μεταβατικά πλάσματα.
Ο Ζανβιέ συμπληρώνει «στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη απόδειξη που έχουμε ζώων με πόδια και δάχτυλα στη γη εκείνη την εποχή».
Ο καθηγητής Περ Άλμπεργκ του πανεπιστημίου της Ουψάλα, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, περιγράφει διάφορα ίχνη διαφορετικών σχημάτων και χαρακτηριστικών καθώς και διάφορα μεμονωμένα ίχνη πλάτους περίπου15 εκατοστών. Πρόκειται για ξεκάθαρα ίχνη «χεριού» και «ποδιού», χωρίς ενδείξεις ότι έσερναν ουρά και σώμα αφού το σώμα του ζώου μάλλον θα έπλεε στο νερό.
Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν την άγνοια την οποία έχουμε για την πρώιμη ιστορία των σπονδυλωτών πλασμάτων που πρωτοπερπάτησαν στη γη. Συγκεκριμένα τα ίχνη «μας αναγκάζουν να επαναεπεξεργαστούμε το χρόνο, την οικολογία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της μετάβασης του ψαριού σε τετράποδο καθώς και την πληρότητα των μέχρι στιγμής ευρημάτων αναφορικά με τον κορμό τους».
Τα ευρήματα όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ζανβιέ, «ανατρέπουν» την επιστημονική σκέψη για την προέλευση των ανθρώπων. Η ανακάλυψη στο λατομείο της Πολωνίας δείχνει ότι τα τετράποδα ζούσαν σε τοποθεσίες αλμυρού νερού. Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι κοίτες των ποταμών και οι λίμνες ήταν το απαραίτητο περιβάλλον για την μετάβαση από το νερό στη γη.
«Θα πρέπει τώρα να βρούμε τον κοινό πρόγονο μεταξύ των τετράποδων και των ψαριών με κεφάλι και κορμό τετράποδου» συνεχίζει.
Η Τζένι Κλαρκ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, συμφώνησε με τον Ζανβιέ. Για την ίδια επίσης σημαίνει ότι θα οι επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν ως προς τους λόγους για τους οποίους τα ψάρια άφησαν το νερό για τη στεριά. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα τετράποδα αρχικά κατέληξαν στη στεριά για να προστατέψουν τα αυγά τους από τους ενδεχόμενους κινδύνους που λίμναζαν στο νερό. Άλλοι πιστεύουν ότι έβγαλαν πόδια για να τρέχουν από μια λιμνούλα στην άλλη. Η ίδια πίστευε ότι τα ψάρια εξήλθαν από το νερό, που δεν τους παρείχε οξυγόνο, για να αναπνεύσουν. Καταλήγει όμως ότι αυτές οι θεωρίες δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της Πολωνίας.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.guardian.co.uk/science/2010/jan/06/footprints-tetrapods-walked
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8443879.stm
http://www.independent.co.uk/news/science/when-fish-took-their-first-steps-on-land-1860145.html
πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com