Η συζήτηση για τις σχέσεις αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία αφορά περισσότερα από την αντισύλληψη.
Οι ενήλικες ας εμπνεύσουν στους εφήβους πως το σώμα και η καρδιά τους είναι συνδεδεμένα. Το συνολικό πακέτο θα πρέπει να διαφυλάσσεται ως θησαυρός, να περιφρουρείται για να αφιερωθεί στο μοναδικό άνθρωπο που θα αποτελέσει τον παντοτινό συνοδοιπόρο της ζωής τους.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), συνιστάται οι Μαιευτήρες–Γυναικολόγοι να συμπεριλαμβάνουν συμβουλές για αντισύλληψη σε κάθε επίσκεψη έφηβης στο ιατρείο τους, επειδή τα αντισυλληπτικά «δίνουν την ικανότητα στα κορίτσια να αναλάβουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας».
Ως νεογνολόγος (γιατρός για τα μωρά), φροντίζω τα πρόωρα και άρρωστα βρέφη των οποίων οι μητέρες είναι έφηβες. Το πρόβλημά τους δεν είναι η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τα αντισυλληπτικά. Η επιλογή τους να έχουν σχέσεις χωρίς να καταλαβαίνουν πλήρως τι έχουν «εξουσιοδοτηθεί» να κάνουν είναι το πρόβλημα. Οι έφηβοι γνωρίζουν τα πάντα για τα αντισυλληπτικά.
Στις πρόσφατα δημοσιευμένες συστάσεις της ACOG, η θεωρία είναι ότι αν οι γιατροί ενημερώνουν περισσότερα κορίτσια για τα αντισυλληπτικά, «προτού να γίνουν σεξουαλικά ενεργά ή νωρίς στη σεξουαλική τους ζωή», τότε θα επιλέξουν έναν αντισυλληπτικό τρόπο ζωής και θα είναι καλύτερα για εκείνα.
Στη Νεογνική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (NICU), έχω δει μια διαφορετική πραγματικότητα. Μία από τις μητέρες των ασθενών μου, που ήταν στο γυμνάσιο όταν γέννησε, ήταν η τελευταία από τις πολλές αδελφές της που περίμεναν να μείνει έγκυος πριν από την αποφοίτησή της. Γνωρίζει όλα τα σχετικά με την αντισύλληψη Δεν γνωρίζει όμως με βεβαιότητα ποιος είναι ο πατέρας του μωρού.
Μιά άλλη έφηβη ασθενής, η οποία γνώριζε επίσης τα πάντα για την αντισύλληψη, έκλαψε ήσυχα στον ώμο μου, λέγοντας απλά ότι ελπίζει πως αυτό το μωρό θα είναι κάποιος που θα την αγαπήσει.
Οι βιαστικές οδηγίες ενός γιατρού σχετικά με το πώς θα εμπλακεί ένα κορίτσι σε μιά ελεύθερη σεξουαλική συμπεριφορά, δεν «έδωσαν δύναμη» σε αυτές τις νέες γυναίκες. Η παροχή περισσότερων οδηγιών ακόμη νωρίτερα είναι επίσης απίθανο πως θα βοηθήσει.
Το πιο σημαντικό, είναι πως οι έφηβοι πρέπει να γνωρίσουν την αξία τους.
Να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για εκείνους.
Να πιστέψουν πως η εγκράτεια πριν το γάμο, η απόκτηση μόρφωσης, πρακτικών δεξιοτήτων, η διάπλαση ώριμου χαρακτήρα με αρχές, αυτά και μόνο είναι τα εφόδια που θα τους κάνουν ικανούς να έχουν μια δυνατή, διαρκή και πλούσια σχέση με τον άνθρωπο που θα κερδίσει την καρδιά και το σώμα τους.
Κάποια φορά στη δική μου εφηβεία ένας νεαρός που γνώρισα στο σχολείο μού ζήτησε να πάμε μαζί σε μια ταινία. Προς έκπληξή μου, δεν ενδιαφερόταν καθόλου να την παρακολουθήσει. Φάνηκε επίσης να έχει περισσότερα χέρια από ένα χταπόδι, αλλά κι εγώ δεν υπήρχε κανένας τρόπος να τον αφήσω να με πιάνει.
Ακούγεται αφελές; Πιθανώς. Αλλά είναι το πώς ξεκινά ο καθένας. Εκείνη την εποχή θυμάμαι ένιωθα δυσαρεστημένη και αναστατωμένη. Τώρα καταλαβαίνω το γιατί: Δεν επιθυμούσα μια σωματική σχέση, και αυτός ο νεαρός δεν είχε καμία εκτίμηση σε μένα ως άτομο ή μια επιθυμία για ουσιαστικότερη γνωριμία. Απλά ήθελε σεξ.
Πώς θα διαμορφώνονταν τα εφηβικά μου χρόνια αν οι ενήλικοι γύρω μου δεν μου είχαν μάθει ότι είχα αξία και τιμή και αντί για αυτό μου εξηγούσαν πως θα μπορούσα να έχω «ασφαλές» σεξ με ένα έφηβο αγόρι που δεν με γνώριζε κάν και του οποίου οι ορμόνες είχαν αντικαταστήσει τη λογική του εγκεφάλου του;
Αυτό που οι ενήλικες πρέπει να ενισχύσουν είναι ότι τα σώματά μας και οι καρδιές μας είναι συνδεδεμένα. Ολόκληρο το πακέτο πρέπει να θεωρείτε πολύτιμο, να ασφαλίζεται και να μη παραχωρείται στον πρώτο υποψήφιο.
Αντί για μια σύντομη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές αντισύλληψης, οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς απαιτούμε είναι μια ουσιαστική, σταθερή σχέση, που πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την αγάπη και τη σωματική έλξη.
Στη πραγματικότητα μάλιστα η πρόληψη της εγκυμοσύνης είναι πνευματική άσκηση.
Η υγεία που αφορά τις σχέσεις των εφήβων τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο όταν οι ενήλικες και γενικά οι υπεύθυνοι, εισάγουν ακατάλληλες πληροφορίες με το πρόσχημα της προσφοράς βοήθειας. Αυτό ισχύει με τον κόσμο των γυναικολόγων που πιέζει για χρήση αντισυλληπτικών όλο και νωρίτερα, καθώς και για πολλά προγράμματα πρόληψης εγκυμοσύνης εφήβων.
Οι έφηβοι είναι έξυπνοι. Προγράμματα πρόληψης που περιλαμβάνουν στην αρχή συζητήσεις για αποχή και στη συνέχεια προτείνουν προφυλακτικά, χάπι ή άλλες μεθόδους αντισύλληψης είναι υποκριτικά. Εάν οι δάσκαλοι και οι ερευνητές αυτών των μελετών πίστευαν πραγματικά στην αξία της αποχής (που αποτρέπει την εγκυμοσύνη, τους ψυχικούς τραυματισμούς και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες εκατό τοις εκατό και χωρίς παρενέργειες), τότε η επίτευξη αποχής, η αγνότητα των νέων και η διαμόρφωση αξιόλογων σχέσεων κατάλληλων για την κάθε ηλικία θα έπαιρνε το μεγαλύτερο μέρος στην ενημέρωσή τους.
Η αντισύλληψη όμως έχει σε πολλές περιπτώσεις σοβαρές επιπλοκές στη σωματική υγεία των εφήβων. Μελέτες έχουν δείξει υψηλά ποσοστά προβλημάτων με θρομβώσεις αίματος μεταξύ των εφήβων που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη, ελάττωση στην οστική μάζα και αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης.
Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να συνδέεται με αντικειμενικές δομικές τροποποιήσεις στους εγκεφάλους των εφήβων μετά τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών.
Μου προκαλεί ως ιατρό, γυναίκα και μητέρα εφήβων ανησυχία το ότι περισσότερο από 40 χρόνια μετά την εισαγωγή του χαπιού, η ACOG καλλιεργεί την ιδέα ότι η ζωή θα είναι καλύτερη εάν περισσότερες και νεότερες γυναίκες ζουν με αντισυλληπτικά. Οι έφηβοι αξίζουν πολύ περισσότερο από αυτό. Οι γιατροί, καθώς και τα προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης, πρέπει να δώσουν στους έφηβους την πλήρη εικόνα για την αντισύλληψη και πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο οικοδόμησης υγειών, κατάλληλων για την ηλικία ιδιαίτερων σχέσεων, με όρια που τους προστατεύουν.
* Η Δρ Robin Pierucci είναι σύζυγος, μητέρα τριών παιδιών και εξειδικευμένη Νεογνολόγος. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιοηθική, το οποίο συνδυάζει με την έρευνά της, τις δημοσιεύσεις της και τη συνεχιζόμενη δραστηριότητά της στην Νεογνική και Περιγεννητική παρηγορική φροντίδα, καθώς και το ρόλο της για τη φροντίδα των παιδιών που έχουν εκτεθεί σε ναρκωτικά.
Πηγή: thefederalist.com, Αφήστε με να ζήσω!