Λίγες απλές μέθοδοι προστασίας είναι αρκετές προκειμένου να μπλοκαριστούν οι... χάι τεκ «πορτοφολάδες», που αλωνίζουν στα σταθμούς ΜΜM και πολυσύχναστα μέρη με συστήματα ανέπαφων συναλλαγών (POS), αναζητώντας χρεωστικές κάρτες.
Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο Γιώργος Καβαλλιεράτος, σύμβουλος πληροφορικής και ΓΓ της Ελληνικής Ενωσης Επαγελλματιών Internet (ΕΕΕΙ), υποστήριξε ότι όταν κινούμαστε σε δημόσιους χώρους «δεν θα πρέπει να έχουμε την κάρτα σε προφανές σημείο».
Επιπλέον, τόνισε, ότι η κάρτα ανέπαφων συναλλαγών θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πορτοφολιού, ή άλλης θήκης, και μέσα στα ρούχα ή και σε τσάντα, καθώς έτσι οι επιτήδειοι δεν θα καταφέρουν να συνδεθούν και να πραγματοποιήσουν την κακόβουλη συναλλαγή.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καβαλλιεράτο «είναι πιο πιθανό κάποιος να μας κλέψει το πορτοφόλι, αντί να προβεί στην απάτη με τις ανέπαφες συναλλαγές».
Οπως εξήγησε, αυτή η απάτη ουσιαστικά μαρτυρά τα στοιχεία του δράστη, καθώς η συναλλαγή καταγράφεται στο τραπεζικό δίκτυο.
«Είναι σαν ο πορτοφολάς να δίνει τον λογαριασμό του» τόνισε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ο απατεώνας θα πρέπει να έχει δώσει στοιχεία εταιρείας ή έστω τραπεζικού λογαριασμού (στην Ελλάδα) για να μπορέσει να πάρει ένα POS.
«Είναι μικρό το κέρδος, με μεγάλο ρίσκο» υποστήριξε στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι οι ανέπαφες συναλλαγές περιορίζονται στα 25 ευρώ, και σε τρεις συναλλαγές την ημέρα.
Τι κάνουμε αν έχουμε πέσει θύματα απάτης
Ο ΓΓ της ΕΕΕΙ είπε στη συνέχεια ότι δεν θα πρέπει να αποχωριζόμαστε την κάρτα μας -για παράδειγμα να τη δίνουμε σε υπάλληλο για να κάνει τη συναλλαγή σε άλλο σημείο του καταστήματος- καθώς και να ελέγχουμε τον λογαριασμό μας μέσω των υπηρεσιών e-banking.
Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ότι καταγράφηκε συναλλαγή εν αγνοία του «τότε θα πρέπει να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας και να προσβάλλει τη συναλλαγή. Οι τράπεζες έχουν μηχανισμό αμφισβήτησης και για τις ανέπαφες συναλλαγές, όπως συμβαίνει με τις πιστωτικές» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Καβαλλιεράτος.
Πηγή: iefimerida.gr