Τράπεζα Ἰδεῶν
Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
info@tideon.org
Το ρεπερτόριο της τηλεόρασης, περιλαμβάνει μέσα στα πολλά αχαρακτήριστα και τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια άνιμε, (anime).
Νομίζω πως πολλοί γονείς δεν ενεργούν σωστά όταν εκθέτουν τα παιδιά τους στην τηλεόραση. Και μιλώ για τους διαγωνισμούς τραγουδιού ή την πρόσφατη εκπομπή σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι όπου τα παιδιά του δημοτικού συναγωνίζονται ποιο θα μαγειρέψει καλύτερα. Καμαρώνουν οι γονείς που τα παιδιά τους βγήκαν στο γυαλί και τα είδε όλη η Ελλάδα. Θα περηφανεύονται και τα παιδιά για μια ζωή ότι συμμετείχαν σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι και έτσι γίνανε διάσημα.
Και εγώ ερωτώ, ποιο το πνευματικό όφελος απ’ όλα αυτά; Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες θα οικοδομήσει το παιδί μας έναν καλύτερο χαρακτήρα ή θα φορτώσει με εγωισμό; Θα μάθει καλύτερα μια τέχνη ή θα νομίσει ότι είναι σπουδαίο ταλέντο; Κι όταν έλθει μια αποτυχία στην ζωή πως θα αντιδράσει; Δυστυχώς όλοι μας αγωνιζόμαστε με τον πιο γρήγορο και τον πιο ανώδυνο τρόπο να αποκτήσουμε χρήματα ή να αναρριχηθούμε ψηλότερα στην κοινωνία ή στο επάγγελμά μας. Και βέβαια μ' αυτόν τον τρόπο δίνουμε το κακό παράδειγμα στα παιδιά μας. Φτιάχνουμε γι’ αυτά σαθρά θεμέλια για την ζωή τους.
Όλοι οι σπουδαίοι διδάσκαλοι της ζωγραφικής ή της μουσικής καθημερινά λέγουν στους μαθητές τους, ότι για να γίνουν αξιόλογοι στην τέχνη τους δεν χρειάζεται το ταλέντο αλλά πολύς ιδρώτας, δουλειά και υπακοή στις συμβουλές του δασκάλου. Πόσοι σπουδαίοι ζωγράφοι ή μουσικοί δεν γίνανε γνωστοί σε μεγάλη ηλικία ή ακόμη και μετά τον θάνατό τους! Όμως θα μείνουν αθάνατοι μέσα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Σήμερα πολλοί καλλιτέχνες δεν έχουν την ανάλογη φήμη με την αξία τους, διότι συχνά ή τηλεόραση προβάλει όχι το ποιοτικό αλλά το εμπορικό.
Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς λέγει: «Ω, πόσα παιδιά στον κόσμο διαπαιδαγωγήθηκαν για υπηρέτες του κακού με την εύνοια των γονέων! Τα πιο πολλά σήμερα είναι τέτοια παιδιά. Η γονική εύνοια είναι φαρμάκι που συνήθως δηλητηριάζει τα παιδιά. Είναι κουρτίνα που κρύβει και καλλιεργεί τις αδυναμίες και τα ελαττώματα του παιδιού». Οι γονείς κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι το παιδί μας γεννήθηκε για την ευτυχία και την απόλαυση, όλοι και όλα πρέπει να υπηρετούν και να παραμερίζουν μπροστά στην ευτυχία του παιδιού μας. Έτσι σήμερα τα παιδιά μας λειτουργούν σαν μικροί δικτάτορες και μεγάλοι εγωιστές. Μου έλεγε μια καθηγήτρια με ιδιωτικό φροντιστήριο ότι όλοι οι μαθητές ακόμα και του δημοτικού συμπεριφέρονται σαν μικρά πριγκιπόπουλα. Η υπερηφάνεια τους είναι τέτοια που γίνεται χαμός εάν την θίξεις λίγο.
Νομίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι το κέντρο του κόσμου. Όμως θα χρειαστούν πολλές θυσίες για να αποκτήσουν τον σεβασμό της κοινωνίας. Αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά και πολύ χρόνο. Λίγων ανθρώπων σήμερα το περπάτημα είναι «βαρύ». Είναι δυνατόν μέσα από μια εκπομπή μαγειρέματος ή έναν διαγωνισμό ομορφιάς ή τραγουδιού να κερδίσουμε κάτι το ουσιαστικό; Αυτά τα παιδιά που προσπαθούν μέσα από τέτοιες διεργασίες να γίνουν γνωστά είναι τα πρώτα υποψήφια για τα ψυχοφάρμακα όταν έρθει η πρώτη αποτυχία στην ζωή. Ας αναρωτηθούμε πόσοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τηλεόραση και αυτού του τύπου εκπομπές έχουν σωστή οικογένεια. Οι περισσότεροι είναι χωρισμένοι δύο και τρεις φορές.
Πραγματική επανάσταση είναι να μάθουμε στους νέους ανθρώπους πώς να γνωρίσουν τον Θεό και τον εαυτό τους. Να τους μάθουμε να ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια των αρετών και όχι για την αυτοπροβολή τους στην κοινωνία χωρίς κανένα νόημα. Σήμερα τα κανάλια δεν έχουν καμιά ποιοτική εκπομπή και προσπαθούν να ανεβάσουν την ακροαματικότητά τους με εκπομπές μαγειρικής. Εμείς πόσο μυαλό μπορεί να έχουμε, όταν πέφτουμε σ' αυτήν την παγίδα και εκθέτουμε μάλιστα και τα παιδιά μας τα οποία μάλιστα κλαίνε με μαύρο δάκρυ λες και χάθηκε ο κόσμος όλος όταν αποκλείονται από τέτοιους διαγωνισμούς;
Γονείς ας συνέλθουμε διότι αργότερα εμείς θα κλάψουμε πικρά όταν δούμε δυστυχισμένα τα παιδιά μας γιατί ποτέ δεν τους δώσαμε να καταλάβουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Μόνον η αγιότητα και οι αρετές που πηγάζουν απ’ αυτήν θα δώσουν την δυνατότητα στους νέους μας να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να διατηρήσουν την πνευματική τους ελευθερία μέσα σ' έναν κόσμο που μοναδική αξία έχει η ύλη και η καλοπέραση.
Του Παναγιωτη Παναγόπουλου
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι γονείς σε ό, τι αφορά την ψυχαγωγία των παιδιών τους. ... τα κινηματογραφικά στούντιο, συγχρονισμένα αυτήν τη χρονιά, βγάζουν στις αίθουσες ταυτόχρονα ταινίες animation... θρίλερ, με μεταφυσικά θέματα, φαντάσματα και βρικόλακες.
Η τάση δεν είναι απολύτως καινούργια. Τα τελευταία χρόνια βγήκαν στις αίθουσες ταινίες animation, όπως η «Νεκρή νύφη», η «Coraline» και το «Τερατόσπιτο», αλλά και παλιότερα ο «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης», που είχαν να κάνουν με το υπερφυσικό και το απόκοσμο. Οι περισσότερες όμως, εκτός από το mainstream «Τερατόσπιτο», θεωρήθηκαν περισσότερο ταινίες ειδικού και κυρίως ενήλικου κοινού.
Η νέα σοδειά των animation τρόμου απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά και είναι ταινίες στις οποίες τα στούντιο υπολογίζουν για υψηλές εισπράξεις και πρώτες θέσεις στο box office, κάτι που συνήθως καταφέρνουν με πιο παραδοσιακές «παιδικές» ταινίες, όπως η «Μαδαγασκάρη», η «Εποχή των Παγετώνων» ή το «Kung Fu Panda».
Αυτή τη χρονιά, κοντά σε αυτές τις ταινίες, το κλίμα γίνεται γοτθικό με τρεις ταινίες, το «Frankenweenie» του Τιμ Μπάρτον, τον «ParaNorman» και το «Hotel Transylvania», που αντίστοιχα έχουν να κάνουν με τη νεκρανάσταση ενός σκύλου, ένα παιδί που συνομιλεί με τους νεκρούς και ένα ξενοδοχείο με οικοδεσπότη τον Κόμη Δράκουλα.
Είναι βέβαιο ότι το κλίμα και το περιεχόμενο των ταινιών αυτών προβληματίζει τους γονείς, ...
Οταν τα βαμπίρ θεωρούνται χαριτωμένα, γοητευτικά, ακόμη και αστεία...
Με το κύμα των νεανικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών με πρωταγωνιστές βαμπίρ, λυκανθρώπους και ξωτικά, ο πληθυσμός του... κάτω κόσμου έχει πάψει πια να είναι τόσο τρομακτικός όσο ήταν παλαιότερα, που ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένος με τις σκληροπυρηνικές ταινίες τρόμου.
Τώρα πια, τα βαμπίρ και τα άλλα απόκοσμα πλάσματα θεωρούνται χαριτωμένα, γοητευτικά, ακόμη και αστεία ή σέξι, κάτι που τα έχει κάνει πολύ πιο οικεία σε μια ευρύτερη βάση κοινού και πολύ περισσότερο στις νεαρές ηλικίες. Είναι ίσως το στοιχείο που έχει λειτουργήσει περισσότερο στο να υπάρξει αυτή η ταύτιση στον προγραμματισμό των στούντιο.
Πιο αναλυτικά, πάντως, το ασπρόμαυρο «Frankenweenie» (τον Νοέμβριο στις αίθουσες) του Τιμ Μπάρτον είναι ένα σχέδιο που δεν έχει επηρεαστεί από τη μόδα των βαμπίρ. Βασισμένο σε μια δική του μικρού μήκους ταινία του 1984, είναι η ιστορία ενός αγοριού, που αποφασίζει να φέρει πίσω στη ζωή τον σκύλο του, όταν θα χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Ο σκύλος – Φρανκενστάιν θα επανέλθει, αλλά θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στη γειτονιά πριν όλοι αντιληφθούν ότι το ανεστημένο σκυλί είναι κατά βάθος ο παιχνιδιάρης Σπάρκι.
Ο «ParaNorman» (έξοδος στις 13 Σεπτεμβρίου) είναι ένα αγόρι που μιλάει με τους νεκρούς και πείθει φαντάσματα και ζόμπι να συνασπιστούν με τους κατοίκους της πόλης του για να γλιτώσουν από μια παλιά κατάρα.
Τέλος, στο «Hotel Transylvania» (πρεμιέρα στις 6 Δεκεμβρίου), ο Κόμης Δράκουλας έχει γίνει ξενοδόχος, αλλά και υπερπροστατευτικός πατέρας, όταν ένα αγόρι ερωτευτεί την έφηβη κόρη του.
Ακόμη και το σημαντικότερο στούντιο του είδους, η Pixar, που άλλαξε εντελώς τη λογική και την τεχνική με την οποία φτιάχνονται οι ταινίες animation, στρέφεται και αυτό προς τις «τρομακτικές» ιστορίες.
Μέσα στη λίστα των ταινιών που ετοιμάζει, βρίσκεται και το «Dia de los Muertos», που αναφέρεται στην Ημέρα των Νεκρών που γιορτάζεται στο Μεξικό. Βλέποντας την κατεύθυνση που παίρνει ο ανταγωνισμός, η Pixar βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει μόνο ταινίες με αυτοκίνητα και παιχνίδια που μιλούν...
(Πηγή αποσπασμάτων άρθρου: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 24/6/2012)
--
Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ (www.alopsis.gr)
Ψηλαφώντας την των πραγμάτων αλήθεια...
Ἡ τηλεόραση εἶναι μία νέα πραγματικότητα ποὺ συνδέθηκε στενὰ μὲ τὴν ζωὴ τοῦ συγχρόνου ἀνθρώπου. Μὲ τὴν τηλεόραση μποροῦμε νὰ ἀποκτήσουμε γνώση τῆς πραγματικότητας ποὺ ὑπάρχει στὸν κόσμο, στὴν κοινωνία, νὰ πληροφορηθοῦμε πολλὰ παγκόσμια καὶ κοινωνικὰ γεγονότα, νὰ μάθουμε τὶς σκέψεις τῶν ἀνθρώπων καὶ τόσα ἄλλα.
Φαίνεται σάν ἀνάγκη ἀλλά δέν εἶναι. Ἀρκετές οἰκογένειες ἀποφεύγουν νά ἔχουν,
γιατί περικλείει πολλούς καί σοβαρούς κινδύνους.
Μερικοί από αυτούς είναι :
1) ὁ ἐθισμὸς ποὺ μπορεῖ νὰ λειτουργεῖ ὡς ψυχοναρκωτικό, ἐφάμιλλο μὲ ὅλα τὰ ἄλλα ναρκωτικά. Ὁ ἄνθρωπος ἀποκτᾶ ἐξάρτηση ἀπό τήν τηλεόραση, ὑποδουλώνεται, χάνει ἔτσι τήν ἐλευθερία του. Ἡ τηλεόραση γίνεται πάθος ἀπό τό ὁποῖο δέν μπορεῖ νά ἐλευθερωθεῖ.
2) Ἡ δυσλειτουργία τῆς προσωπικότητος τοῦ ἀνθρώπου, ἰδιαιτέρως τῶν παιδιῶν, ἀφοῦ δημιουργεῖ μεγάλα προβλήματα στὴν λεκτικὴ σκέψη, δηλαδὴ στὸν λόγο καὶ στὴν δυνατότητα τῆς ἔκφρασης.
Τό παιδί ἀλλά καί ὁ ὥριμος τηλεθεατής δέν εἶναι παρά ἕνας παθητικός σιωπηλός δέκτης ὅσων τοῦ προβάλλονται. Δέν κάνει διάλογο ἀλλά ὑφίσταται μία πλύση ἐγκεφάλου. Δέν καλλιεργεῖ τό λόγο οὔτε τήν σκέψη του. Δέν ἐκφράζεται, οὔτε προσπαθεῖ νά ἐπικοινωνήσει μέ...
κανέναν. Οὐσιαστικά ἀπομονώνεται ἀπό τούς πάντες, κλείνεται στόν ἑαυτό του, γίνεται ἐγωκεντρικός καί ἀρρωσταίνει ψυχικά. Ἡ προσωπικότητα του δέν ἀναπτύσσεται ὁμαλά.
3) Ὁ κίνδυνος τοῦ μιμητισμοῦ καὶ τῆς βίας Τά πρότυπα πού προβάλλονται εἶναι ἀρνητικά, δαιμονικά. Ἰδίως τά παιδιά τείνουν νά μιμοῦνται αὐτό πού βλέπουν. Ἔχουμε παιδιά πού αὐτοκτόνησαν ἤ πού ἔκαναν ἐγκλήματα μιμούμενοι τά προβαλλόμενα ὑπό τῆς μικρῆς ὀθόνης.
4) Ἡ ἀνικανότητα ἐπικοινωνίας, παρὰ τὴν συνεχῆ πληροφόρηση. Παρ’ ὅλη τήν τεράστια κυκλοφορία πληροφοριῶν οἱ ἄνθρωποι ὅλο καί πιό πολύ δυσκολεύονται νά ἐπικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ἡ τηλεόραση ἐπιβάλλει τή σιωπή μέσα στήν οἰκογένεια. Αὐτός πού θέλει νά πεῖ τόν πόνο του, νά περιγράψει μιά κατάσταση πού ἔζησε, δέν βρίσκει κάποιον νά τόν ἀκούσει. Καί ὁ ἴδιος σιγά-σιγά μαθαίνει νά μήν ἐπικοινωνεῖ. Ὁ ἄνθρωπος σιγά-σιγά ἀπομονώνεται, γίνεται μοναχικός, ἀνίκανος νά ἐπικοινωνήσει, ἀνίκανος νά ἀγαπήσει ἀληθινά τόν ἄλλο.
5) Οἱ σπουδαιότεροι κίνδυνοι :οἱ ἠθικοί.
Ἡ τηλεόραση εἶναι δάσκαλος τῆς ἀνηθικότητας καί μάλιστα κάθε εἴδους. Ὁ Κύριος μᾶς ἔδωσε ἐντολή νά μήν μολύνουμε τήν καθαρότητα τῆς ψυχῆς μας οὔτε μέ ἕνα πονηρό βλέμμα, οὔτε μέ μιά πονηρή σκέψη. Εἶπε ὅτι ἤδη ἔκανε πορνεία στήν καρδιά του ἐκεῖνος πού βλέπει πονηρά μέ σκοπό νά ἐπιθυμήσει.
Σκεφτεῖτε τώρα ἄν ἑκούσια στηνόμαστε μπροστά στήν μικρή ὀθόνη καί βλέπουμε ὅλες αὐτές τίς βρώμικες σκηνές καί εἰκόνες πού προβάλλει, πόσο ἁμαρτάνουμε, πόσο λερώνουμε τήν ψυχή μας. Ἡ ἁγνότητα, ἡ καθαρότητα εἶναι ἕνας πολύτιμος θησαυρός πού πρέπει νά τόν διαφυλάξουμε. Ἕνας ἅγιος ἔλεγε ὅτι ὁ Θεός ζητάει ἀπό τούς νέους (ἀλλά καί ἀπό τούς ἐγγάμους ἐπίσης ζητάει τήν σωφροσύνη καί τήν ταπείνωση) κυρίως δύο πράγματα:
α) τήν ἁγνότητα καί
β) τήν ταπείνωση. Ὁ ἅγιος Ἀπ. Παῦλος γράφοντας στό νέο τότε ἅγιο Τιμόθεο τόν προέτρεπε: «σεαυτόν ἁγνόν τήρει», δηλ. «φρόντιζε νά τηρεῖς τόν ἑαυτό σου ἁγνό, καθαρό». Εἶναι ἑπομένως ἐντολή ἀπό το Θεό ἡ τήρηση τῆς ἁγνότητας.
Ἡ ἁγνότητα δέν ἀφορᾶ μόνο στό σῶμα, ἀφορᾶ καί στή ψυχή. Πρέπει νά εἴμαστε καθαροί καί στίς σκέψεις μας καί στίς ἐπιθυμίες μας καί στά συναισθήματά μας.Αὐτό εἶναι ἀδύνατο ὅταν δέν προσέχουμε τί βλέπουμε ,διότι οἱ σκέψεις μας , οἱ ἐπιθυμίες μας, τά συναισθήματά μας τροφοδοτοῦνται κυρίως ἀπό τό τί βλέπουμε καί τί ἀκοῦμε.Οἱ αἰσθήσεις μας εἶναι οἱ πόρτες καί τά παράθυρα τῆς ψυχῆς μας. Μ’ αὐτές ἡ ψυχή μας ἐπικοινωνεῖ μέ τόν κόσμο. Ὅταν ἀφήνουμε νά περνᾶνε ἀπό τίς αἰσθήσεις μόνο καλά, καθαρά πράγματα τότε καί ἠ ψυχή μένει καθαρή . Ἀντίθετα ὅταν περνοῦν σάπια, μολυσμένα, ἀνήθικα πράγματα τότε καί ἡ ψυχή λερώνεται. Τότε καί ἡ φαντασία καί μνήμη λειτουργοῦν καταστροφικά καί μᾶς τά ξαναθυμίζουν. Τότε καί οἱ σκέψεις μας καί οἱ ἐπιθυμίες μας εἶναι ἀνάλογες μέ αὐτά πού εἴδαμε ἤ ἀκούσαμε καί τείνουμε-ἐδῶ εἶναι καί ὁ πιό φοβερός κίνδυνος- νά τά κάνουμε καί πράξη , νά τά μιμηθοῦμε. Αὐτό λέγεται πλήρης συγκατάθεση στήν ἁμαρτία, εἶναι ἡ ὁλοκλήρωση τῆς ἁμαρτίας, ἡ ἔμπρακτη ἁμαρτία ὅπως λέμε.
Ἀπό μιά μικρή ἀμέλεια καί ἀπροσεξία στό βλέμμα μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νά κάνει καί τίς χειρότερες ἁμαρτίες.Ἕνα σχετικό παράδειγμα ἀπό τήν Παλαιά Διαθήκη εἶναι αὐτό τοῦ Δαβίδ. Αὐτός ἦταν σπουδαῖος ἀνθρωπος: Βασιλιᾶς καί προφήτης, ἄνθρωπος πού ἀγαποῦσε καί σεβόταν τόν Θεό.Ἐπειδή ὅμως δέν πρόσεξε κάποτε τό βλέμμα του καί εἶδε πονηρά μιά γυναίκα μέ σκοπό νά ἐπιθυμήση, ἔκανε διπλῆ φοβερή ἁμαρτία: μοιχεία καί φόνο. Κατόπιν ἐκλαιγε καί ἐξομολογεῖτο ὅλη του τή ζωή. Μάλιστα ἔγραψε καί τόν 50ο Ψαλμό, τόν ψαλμό τῆς Μετανοίας (Ἐλέησόν με ὁ Θεός…) καί πολλούς ἄλλους. Ὁ Θεός πού δέχτηκε τήν μεγάλη του μετάνοια τόν συγχώρησε. Θά μποροῦσε ὅμως πολύ εὔκολα νά ἀποφύγει ὅλη αὐτήν τήν ταλαιπωρία καί τήν διπλῆ ἁμαρτία, τήν διπλῆ μαχαιριά στήν ψυχή του, ἄν πρόσεχε τά μάτια του καί τά ἔπαιρνε ἀμέσως ἀπό τόν πειρασμό. «Ἐκ τοῦ ὁρᾶν τίκτεται τό ἐρᾶν» λέει ἡ Ἁγία Γραφή δηλ ἀπό τό βλέμμα γεννιέται ἡ ἐπιθυμία. Αὐτό πού βλέπουμε, ἄν δέν προσέξουμε, πέφτουμε στόν πειρασμό νά τό ἐπιθυμήσουμε κιόλας. Γιαυτό ἄς βλέπουμε πάντα ὑγιῆ, ἁγνά θεάματα καί ποτέ σαρκικά , σάπια, ὕποπτα, πονηρά.
Πόσο πολύ μπορεῖ νά πληγωθοῦμε μέ τά λεγόμενα ἀκατάλληλα θεάματα, πού εἶναι γιά ὅλους ἀκατάλληλα καί ὄχι μόνο γιά τούς ἀνηλίκους ὅπως γράφουν. Μάλιστα τελευταῖα δέν γράφουν κἄν ἀκατάλληλα ἀλλά κατάλληλο γιά ὅλους- γιά τά παιδιά ἀπαιτεῖται γονική συναίνεση. Εἶναι μιά ἀκόμη παγίδα διότι πῶς εἶναι δυνατόν νά γνωρίζει ὁ καϋμένος ὁ γονιός ἐκ τῶν προτέρων τί θά προβληθεῖ· καί δείχνουν ὅ,τι θέλουν παρασέρνοντας καί τά παιδιά στήν τηλεθέαση ἀνεπίτρεπτων καί αἰσχρῶν ἀκόμη καί νά τά ὀνομάσει κανείς, πραγμάτων.
6) Ἄλλος μεγάλος κίνδυνος εἶναι ὅτι ἡ τηλεόραση πολλές φορές παραπληροφορεῖ δίνει δηλ. ψευτική εἰκόνα τοῦ κόσμου καί τῆς κοινωνίας.
Οἱ δημοσιογράφοι, οἱ παραγωγοὶ προγραμμάτων καὶ οἱ σύμβουλοι τῶν τηλεοπτικῶν Σταθμῶν περισσότερο διαμορφώνουν τὴν κοινωνία, παρὰ τὴν ἐκφράζουν καὶ μάλιστα τὴν διαμορφώνουν ἀρνητικά, ἐνῶ θὰ μποροῦσε νὰ λειτουργῆ παιδευτικά.
Αὐτό συμβαίνει γιά τούς ἑξῆς λόγους:
Πρῶτον, ὁ τρόπος προβολῆς τῶν διαφόρων κοινωνικῶν φαινομένων ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὴν ὀπτικὴ γωνία μέ τὴν ὁποία τὰ βλέπει ὁ δημοσιογράφος, ὁ παραγωγός. Ἡ ψυχολογία μᾶς ἔχει διδάξει ὅτι ὑπάρχει τὸ φαινόμενο τῆς προβολῆς, σύμφωνα μὲ τὸ ὁποῖο ὁ ἄνθρωπος προβάλλει στὸν ἄλλο αὐτὸ ποὺ ἔχει μέσα του. Ἔτσι, ὁ ἐμπαθὴς ἄνθρωπος συνεχῶς βλέπει καὶ στὴν κοινωνία τὰ πάθη ποὺ ὑπάρχουν μέσα του. Ὅποιος εἶναι ἄρρωστος ψυχικὰ βλέπει παντοῦ ἀρρώστειες καὶ πάθη, ἐνῶ ὅποιος ἔχει ψυχικὴ ὑγεία βλέπει καὶ τὴν ὑγιῆ πλευρὰ τῆς κοινωνίας.
Μέσα ἀπὸ τὸ πρίσμα αὐτὸ πρέπει νὰ δοῦμε τὸ γεγονὸς ὅτι δὲν προβάλλονται ἀπὸ τὰ μέσα μαζικῆς ἐνημερώσεως παραδείγματα ποὺ συνιστοῦν καί συμβάλλουν στὴν πνευματική ὑγεία τοῦ λαοῦ, ἐνῶ ὑπάρχουν τόσα πολλά. Πλεονάζουν τὰ ἐγκλήματα καὶ οἱ διάφορες μορφὲς βίας. Οὐσιαστικά, μὲ τέτοιες παρουσιάσεις ἐπιδιώκεται νὰ ἀπαντηθοῦν ἐρωτήματα ποὺ ἀπασχολοῦν τὸν ἴδιο τὸν παρουσιαστή. Ἔτσι, μέσα ἀπὸ τὰ μέσα μαζικῆς ἐνημέρωσης δὲν περνοῦν ἀξίες ἀλτρουϊσμού, εὐποιίας, καλωσύνης, ἀγάπης. Καὶ ἂν παρουσιάζωνται μερικὰ τέτοια περιστατικὰ εἶναι πολὺ λίγα σὲ σχέση μὲ τὰ ἐγκλήματα, ποὺ προτάσσονται στὴν παρουσίαση.
Δεύτερον, ἡ παρουσίαση μερικῶν φρικιαστικῶν γεγονότων εἶναι ἀποσπασματικὴ καὶ ἀπολυτοποιεῖται, λόγω τῆς τρομερῆς ἀνταγωνιστικότητας. Γιὰ παράδειγμα μποροῦμε νὰ ποῦμε ὅτι ἕνα μεμονωμένο περιστατικὸ ποὺ παρουσιάζεται ἀπὸ τὸ ἕνα “κανάλι”, λόγω τῆς ἀνταγωνιστικότητος, παρουσιάζεται ταυτόχρονα καὶ ἀπὸ τὰ ἄλλα. Ἐὰν κάποιο γεγονὸς εἶναι φρικιαστικό, τότε ὅλα τὰ “κανάλια” γιὰ νὰ εἶναι ἐνημερωμένα καί, φυσικά, γιὰ νὰ προσελκύσουν τὴν προσοχὴ καὶ τὸ ἐνδιαφέρον τοῦ κοινοῦ, ἀσχολοῦνται μὲ αὐτό, γίνονται συζητήσεις ἐπὶ συζητήσεων, καλοῦνται ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοὶ γιὰ νὰ μελετήσουν τὸ φαινόμενο. Στὴν πραγματικότητα αὐτὸ γίνεται γιὰ νὰ ἀνεβάσουν τὸ ποσοστὸ τῆς ἀκροαματικότητος, γιατί πιστεύεται ὅτι αὐτὸ θὰ συντελέση στὴν αὔξηση τῶν διαφημήσεων καὶ βέβαια, τὴν εἰσροὴ χρηματικῶν πόρων στὸν Σταθμό. Ἔτσι, ἕνα μεμονωμένο γεγονὸς γίνεται καθολικό, παρουσιάζεται ὅτι ἐκφράζει τὴν κοινωνία, ἐνῶ δὲν συμβαίνει αὐτὸ στὴν πράξη.
Νὰ πῶς μπαίνουμε μὲ τὴν τηλεόραση σ’ ἕναν ψευτικό, φανταστικὸ κόσμο καὶ οὐσιαστικὰ ἀφηνόμαστε νὰ μᾶς διαμορφώσουν ταΐζοντάς μας ψέμματα ἢ μισὲς ἀλήθειες. Αὐτὸ λέγεται εἰσβολὴ στὴν ψυχή μας καὶ καταστρατήγηση τῆς ἐλευθερίας μας.
Ἡ σύγχρονη τηλεόραση δὲν ἐκφράζει τὴν κατάσταση τῆς κοινωνίας, ἀλλὰ προσπαθεῖ νὰ τὴν διαμορφώση. Ἂν σκεφθῆ κανεὶς ὅτι ἡ χρήση τῆς τηλεόρασης τίθεται μέσα στὴν προοπτική τῆς κάθε λογῆς ἐξουσίας, ποὺ ἐπιδιώκει νὰ ἀποχαυνώση τὸν λαὸ καὶ νὰ τὸν ἀποπροσανατολίση, τότε καταλαβαίνει τοὺς βαθύτερους σκοπούς.
Δὲν πρέπει νὰ στεκόμαστε σὲ παθητικὴ κατάσταση, ἀλλὰ νὰ δραστηριοποιηθοῦμε. Ἡ ἐνεργοποίηση, ἐκτὸς τῶν ἄλλων, συνίσταται στὸ νὰ ἀναπτύξουμε τοὺς ἐσωτερικοὺς μηχανισμοὺς καὶ νὰ ἀντιδροῦμε σὲ κάθε προσπάθεια καταδυνάστευσης τῆς ἐλευθερίας μας. Ἡ προσπάθεια νὰ διαφυλάξουμε τὴν ἐσωτερική μας ἐλευθερία εἶναι ἐπιβεβλημένη ἀνάγκη.
Ὑπάρχουν ἀκόμη πολλές ἀρνητικές ἐπιδράσεις καί ἀποτελέσματα τῆς τηλεόρασης:
7) Ἡ τηλεόραση εἶναι χρονοφάγος. Ὑπολογίζεται ὅτι ἕνας σύγχρονος ἄνθρωπος 65 ἐτῶν ἔχει περάσει τά 9 του χρόνια παρακολουθώντας τηλεόραση. Κατασπαταλεῖται πολύτιμος χρόνος πού θά μποροῦσε νά ἀξιοποιηθεῖ δημιουργικά καί ψυχοφελῶς.
8) Ἡ τηλεόραση ὑποκατέστησε τή μελέτη, τό βιβλίο, ἐνῶ ἡ ἀπόδοση τῶν μαθητῶν πού τήν παρακολουθοῦν πέφτει. Ἀκόμη τά παιδιά ἰδίως τά μικρότερα ἔχουν ἀδυναμία συγκεντρώσεως τῆς προσοχῆς τους ἐξ αἰτίας τῆς τηλεόρασης.
9) Ἡ τηλεόραση προκαλεῖ καί σωματικές βλάβες ἐκτός ἀπό τίς ψυχικές: μείωση τῆς ὀπτικῆς ὀξύτητας, σωματική ἀδράνεια πού ὁδηγεῖ στήν παχυσαρκία, πονοκέφαλο (ὅταν βλέπει κανείς πολύ) κλπ.
10) Ἡ τηλεόραση ἀπομόνωσε τούς ἀνθρώπους, ἐξάλειψε τίς εὐκαιρίες γιά ἐπικοινωνία μεταξύ τῶν ἀνθρώπων καί ἔκανε τήν ψυχαγωγία ἀτομική ἀπό συλλογική. Τά παιδιά ἔπαψαν νά παίζουν τά ἐνεργητικά παιγνίδια πού ἔπαιζαν παλαιότερα καί προτιμοῦν νά παρακολουθοῦν παθητικά τά διάφορα ;παιδικά καί ὄχι μόνο…Ἔτσι ὅμως δέν κοινωνικοποιοῦνται, δέν ἀναπτύσσεται φυσιολογικά ἡ προσωπικότητά τους· δέν μαθαίνουν νά ἀγαποῦν.
Ἀτέλειωτος ὁ κατάλογος τῶν κινδύνων καί τῶν βλαβερῶν ἀποτελεσμάτων. Εἴπαμε τούς σπουδαιότερους…
Πῶς θά ἀντιμετωπίσουμε λοιπόν αὐτήν τήν κατάσταση πού δημιούργησε ἡ εἰσβολή τῆς τηλεόρασης στή ζωή μας;
1) Ἡ ἰδανική λύση θά ἦταν νά κλείσουμε μιά γιά πάντα καί νά ἀποκλείσουμε ἀπό τή ζωή μας τήν τηλεόραση.
Ἐπειδή ὅμως δέν μποροῦμε ἴσως νά τό ἐπιβάλλουμε καί στά ὑπόλοιπα μέλη τῆς οἰκογένειάς μας τουλάχιστον ἄς τό προσπαθήσουμε στόν ἑαυτό μας. Ἔτσι θά γλυτώσουμε ὁριστικά μιά γιά πάντα ἀπό ὅλους τούς πειρασμούς καί τούς κινδύνους πού φέρνει μαζί της ἡ τηλεόραση. Ὁ διάβολος μπῆκε στά σπίτια μας καί μᾶς κάνει μάθημα. Δέν πρέπει νά τοῦ τό ἐπιτρέψουμε. Ἄς τόν διώξουμε μέ μιά ἀποφασιστική κίνηση ἀπό τή ζωή μας.
2) Ἄν μᾶς φαίνεται ἀκατόρθωτη αὐτή ἡ ἰδανική λύση (στήν πραγματικότητα δέν εἶναι) τουλάχιστον ἄς βάλουμε ὅρια αὐστηρότατα καί κανόνες στόν ἑαυτό μας.
Ἄς ἀποφύγουμε τόν πειρασμό τῆς μικρῆς ὀθόνης πάντοτε καί μάλιστα ὅταν βρεθοῦμε μόνοι μας στό σπίτι. Ἄς μήν τήν ἔχουμε σέ καμμιά περίπτωση στό δωμάτιό μας. Ἄς ἔχουμε τό θάρρος νά φύγουμε ἤ νά ἀλλάξουμε ἀμέσως κανάλι ὅταν προβάλλονται πράγματα πού μᾶς λερώνουν ἤ μᾶς ἀναστατώνουν καί μᾶς δαιμονοποιοῦν. Δέν ἐπιτρέπεται νά συζητᾶμε ἤ νά παίζουμε μέ τό διάβολο. Πολλές φορές καί προγράμματα φαινομενικά ἀθῶα (π.χ. ἕνα μάτς ποδοσφαίρου) τά βρωμίζουν παρεμβάλλοντας αἰσχρές διαφημήσεις· πρέπει νά ἔχουμε τήν ἑτοιμότητα καί τήν ἀποφασιστικότητα νά ἀλλάξουμε ἀμέσως κανάλι ἤ καί νά σταματήσουμε τήν τηλεθέαση.
3) Ἄς διαμορφώσουμε ἔτσι τή ζωή μας, τό καθημερινό μας πρόγραμμα ὥστε νά μήν μένει νεκρός χρόνος. Πάντα νά κάνουμε κάτι δημιουργικό, θετικό (μελέτη πνευματική, προσευχή, βοήθεια στό σπίτι, περίπατος, βοήθεια κάποιων πού ἔχουν ἀνάγκη, ἄθληση) γιά νά μήν πέφτουμε στήν εὔκολη λύση-πειρασμό νά δοῦμε τηλεόραση Ἡ Ἁγία Γραφή καθώς καί ἡ δημιουργία τοῦ Θεοῦ, οἱ ἀξεπέραστες φυσικές ὀμορφιές εἶναι ἡ τηλεόραση τοῦ Θεοῦ. Ἄς ἀνοίξουμε αὐτήν τήν τηλεόραση καί ἄς κλείσουμε τήν ἄλλη τήν διαβολική.
4) Τέλος ἄς ζητήσουμε τή βοήθεια τοῦ πνευματικοῦ μας στό συγκεκριμένο θέμα καί ἄς προσευχηθοῦμε. Ἡ Θεία βοήθεια θά ἔλθει καί θά μᾶς ἀναδείξει νικητές. Ὁ Θεός νά τό δώσει γιά ὅλους μας.
Πηγή: Ι. Μ. Βεροίας
Παρακολούθησα την ενδιαφέρουσα εκδήλωση που τα παιδιά απ’ το χωριό « Χριστός» Σερρών μόνα τους εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν. Το σημαντικό σ’ αυτήν την εκδήλωση ήταν η αυτενέργεια των παιδιών, ο αυτοσχεδιασμός, η φαντασία και η όρεξη να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Παρατήρησα πως όλα- μα όλα- τα θέματα που παρουσίασαν είχαν σαν πηγή πληροφόρησης και έμπνευσης την τηλεόραση.
Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ, πόσες ώρες βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση; Πόσο επηρεάζει η τηλεόραση τη ζωή τους και την ψυχική τους υγεία; Πρέπει ή όχι να ελέγχουμε το τι βλέπουν τα παιδιά; Μπορούμε να τα προστατέψουμε χωρίς να δημιουργηθούν συγκρούσεις;
Τη σχολική χρονιά 2002-2003 πραγματοποιήσαμε μια έρευνα όπου συμμετείχαν 710 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων του Νομού Σερρών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μαθητές των δύο μεγάλων τάξεων των σχολείων Λιβαδιάς-Νεοχωρίου ( Σιντικής) , Κερκίνης, Ροδόπολης, Καστανούσας, Άνω Ποροΐων, Βυρώνειας, Αχλαδοχωρίου, Μεγαλοχωρίου, Ανθής, Κ.Καμήλας, Χρυσοχωράφων, Νεοχωρίου, Χρυσού, Προβατά, 20ου Δημ. Σχ. Σερρών και Λευκώνα. Το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο και μπορούμε να το θεωρήσουμε ασφαλές.
Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψουμε τις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών και τη σχέση τους με την μικρή οθόνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα και προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα που όλοι μας, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Ας δούμε πρώτα τα στατιστικά στοιχεία. Τις καθημερινές το 23% των παιδιών βλέπει τηλεόραση 2-3 ώρες ενώ το 20% (ένα στα πέντε παιδιά ) βλέπει περισσότερες από 3 ώρες. Το Σαββατοκύριακο περισσότερες από 3 ώρες βλέπει το 52%. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για την επαρχία. Στην πόλη τα ποσοστά είναι ακόμα πιο αυξημένα. Τις καθημερινές ένα στα τέσσερα παιδιά (25%) κάθεται μπροστά στην τηλεόραση ως τις 12 το βράδυ ενώ τα Σαββατόβραδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 57% ! (στην πόλη το 66%). Ευτυχώς το 73% βλέπει τηλεόραση συνήθως μαζί με τους γονείς του και 10% πάντα με τους γονείς τους. Υπάρχει όμως κι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 17% που βλέπουν τηλεόραση μόνα τους ( στην πόλη 28% ) πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο.
Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε το βαθμό διείσδυσης της τηλεοπτικής εικόνας και του τηλεοπτικού ήχου, στο μυαλό την ψυχή και τη μνήμη των παιδιών. Η δραστηριότητα περιελάμβανε δύο στάδια: Τα παιδιά στο πρώτο στάδιο άκουσαν 55 ηχογραφημένα μικρά μουσικά θέματα-αποσπάσματα διάρκειας 5-10 δευτερολέπτων από τηλεοπτικές διαφημίσεις και τηλεοπτικές εκπομπές και το κάθε παιδί κλήθηκε να συμπληρώσει σε ένα φύλλο εργασίας, τι αναγνώρισε από αυτά που άκουσε. Τα παιδιά της επαρχίας αναγνώρισαν το 53% των θεμάτων ενώ τα παιδιά της πόλης το 68%. ( Για να δώσω τη διάσταση του φαινομένου, αναφέρω ότι εγώ προσωπικά όπως και άλλοι συνάδελφοι που από περιέργεια μπήκαμε στη διαδικασία να συμμετέχουμε στην αναγνωρισημότητα αυτών των ήχων δεν ξεπεράσαμε σε επιτυχία το 20%).
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου σταδίου: Μοιράσαμε ένα φύλλο εργασίας με 30 προτάσεις-κλειδιά για τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις και κλήθηκαν τα παιδιά να συμπληρώσουν αυτές τις προτάσεις που ήταν ημιτελείς ( π.χ. Δεν θέλει κόπο θέλει…….). Το 71% των προτάσεων αναγνωρίσθηκαν από τα παιδιά της επαρχίας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά της πόλης ήταν 82%.
Τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτά τα στοιχεία είναι ότι τα παιδιά βλέπουν πολύ τηλεόραση και κάθονται ως αργά το βράδυ μπροστά στο «μαγικό κουτί». Τα παιδιά της πόλης βρίσκονται σε χειρότερη θέση είτε γιατί δεν υπάρχουν ασφαλείς χώροι για παιχνίδι, οπότε οι γονείς προτιμούν να τα κρατούν μέσα στον ελεύθερό τους χρόνο, είτε γιατί οι υποχρεώσεις των γονέων στην πόλη είναι αυξημένες (συνήθως δουλεύουν και οι δύο γονείς και δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου). Το πλέον δυσάρεστο συμπέρασμα είναι ότι «η τηλεόραση, τους μένει στο μυαλό»
Ποιες είναι οι τηλεοπτικές προτιμήσεις των παιδιών; Η έρευνα κατέγραψε στην πρώτη θέση τα Ριάλτυ και παιδικά προγράμματα από τα οποία το 58% έχουν σκηνές βίας.
Καταγράψαμε τις διαφημίσεις που «πέφτουν» στη διάρκεια των παιδικών προγραμμάτων. Το 45% των διαφημίσεων, διαφημίζουν αρνητικά διατροφικά πρότυπα. Η διαφήμιση επηρεάζει σε αφάνταστο βαθμό όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Ζητήσαμε από τα παιδιά να καταγράψουν τα προϊόντα που έχουν στα ράφια και τα ντουλάπια των σπιτιών τους με τις φίρμες τους. Διαπιστώσαμε ότι το 78% των προϊόντων είναι διαφημιζόμενα. Επισκεφθήκαμε με τα παιδιά Σούπερ Μάρκετ και συγκρίναμε τις τιμές των διαφημιζόμενων προϊόντων με άλλα αντίστοιχα προϊόντα με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά μη διαφημιζόμενα. Οι διαφορές ήταν εμφανέστατες. Ο καταναλωτής πληρώνει τη διαφήμιση.
Φταίνε τα παιδιά που βλέπουν τόσο τηλεόραση; Ζητήσαμε από τα παιδιά να προτείνουν στους γονείς τους να κλείνουν κάθε βράδυ για μια ώρα την τηλεόραση και να συζητούν διάφορα θέματα που αφορούν τα παιδιά ή την οικογένεια. Έγινε το έλα να δεις! Οι περισσότεροι γονείς αρνήθηκαν να το κάνουν λέγοντας «να πείτε τους δασκάλους σας να κρατήσουν τις εξυπνάδες για τον εαυτό τους» ή άλλα παρόμοια. Το πιο συγκλονιστικό όμως ήταν ότι κάποιοι που δέχτηκαν να το εφαρμόσουν άντεξαν για πολύ λίγο γιατί «δεν είχαν τι να πουν!!!»
Με βάση όλες αυτές τις παρατηρήσεις μπορούμε να διατυπώσουμε κάποιες βασικές αρχές που πρέπει με διάλογο και σε συνεργασία με τα παιδιά να διαμορφώσουμε μια «συμφωνία», ένα «συμβόλαιο» μαζί τους.
Μην τοποθετείτε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Έτσι ελέγχετε καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα των προγραμμάτων, αλλά και την απόσταση της οθόνης από τα μάτια των παιδιών σας, για λιγότερη ακτινοβολία.
Διαμορφώστε σε συνεργασία με τα παιδιά το εβδομαδιαίο «τηλεοπτικό» τους πρόγραμμα. Συμφωνήστε μαζί τους ποιες εκπομπές θα βλέπουν.
Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι η παθητική τηλεθέαση μετατρέπεται σε οικογενειακή δραστηριότητα.
Ασκείτε κριτική και συζητήστε με τα παιδιά σας για ό,τι παρακολουθείτε από τη μικρή οθόνη.
Αξιοποιήστε σωστά αυτό που βλέπετε. Ας γίνει το τηλεοπτικό πρόγραμμα αφορμή για να ανατρέξετε σε κάποιο βιβλίο, εγκυκλοπαίδεια ή για λίγη χειροτεχνία ή για επίσκεψη σε χώρο που είδατε στην τηλεόραση.
Κάντε κριτική στην τηλεόραση δημιουργώντας αντι-ήρωες. Οι διάφοροι τηλεοπτικοί ήρωες ή σταρ δεν πρέπει να γίνονται πρότυπα για τα παιδιά σας.
Ασκήστε κριτική στις διαφημίσεις. Η διαφήμιση υπερτονίζει υπαρκτά ή ανύπαρκτα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος.
Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να παρακολουθεί σκηνές βίας, τρόμου ή γυμνού. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνει. Μήπως είναι προτιμότερο να παίξει με φίλους ή να πάει στον παιδότοπο;
Μην ανταμείβετε το παιδί με περισσότερη τηλεόραση. Ανταμείψτε το με έναν περίπατο ή με ένα δώρο.
Πισκιούλης Μιχάλης - Δάσκαλος
Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017
Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...
Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017
Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...
TIDEON 21-12-2015
Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...
Tideon 14-12-2015
Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...
TIDEON 27-08-2014
Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...
tideon.org 02-05-2013
Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...
Tideon 31-12-2012
Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...
Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012
Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...
tideon 07-11-2011
ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011
Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου; Για να...
ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010
Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...