Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο τουρκικής υπηκοότητας συγγραφέας Ταμέρ Τσιλινγκίρ βρήκε αποδείξεις για αυτό που ένιωθε πως είναι: Έλληνας του Πόντου! Ένας από τους πολλούς που έμαθε την αλήθεια ψάχνοντας απαντήσεις στα «γιατί» που δεν απαντούσαν επαρκώς οι γονείς του. «Πώς έμαθες αυτή τη γλώσσα;» ρωτούσε τον πατέρα του όταν τον άκουγε να μιλάει ρωμαίικα, και εκείνος του απαντούσε: «από τους γείτονες», αποκρύπτοντας από φόβο την αλήθεια.
Η οικογένειά του εξισλαμίστηκε και τα ποντιακά δεν τα έμαθαν τα παιδιά.
Έφυγαν και από τη Λιβερά όπου γεννήθηκαν, για να μείνουν στην Κωνσταντινούπολη. Ευτυχώς όμως η ζωή πολλές φορές δεν αφήνει τέτοιες πληγές ανοιχτές, κι έτσι ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ πλέον γνωρίζει την αλήθεια και αγωνίζεται μεταξύ άλλων για την αποκατάσταση και αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος κατά των Ελλήνων του Πόντου. Η ακτιβιστική δράση του τον έκανε ευρέως γνωστό και στη χώρα μας, όπου θα βρίσκεται το Σάββατο 19 Μαΐου, προσκεκλημένος των τριών ποντιακών ομοσπονδιών της Ελλάδας, ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ, για να μιλήσει στην κοινή εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Από την Ελβετία όπου ζει ως πολιτικός εξόριστος, ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ μίλησε στο pontos-news.gr.
Ποιος είστε κ. Τσιλινγκίρ; Τι θυμάστε από την παιδική σας ηλικία στη Λιβερά;
Είμαι Έλληνας Πόντιος του οποίου οι παππούδες εξισλαμίστηκαν. Όταν ήμουν παιδί, ειπώθηκε ότι τα σπίτια μας ανήκαν σε Έλληνες. Πολλοί άνθρωποι μιλούσαν ρωμαίικα. Οι γονείς μου μιλούσαν ρωμαίικα όταν δεν ήθελαν εμείς τα παιδιά να καταλάβουμε τι έλεγαν. Όταν ρώτησα τον πατέρα μου πώς έμαθε αυτή τη γλώσσα, μου απάντησε: «από τους γείτονές μας».
Γιατί ήρθατε στην Ελλάδα;
Ήρθα εδώ προσκεκλημένος των τριών ποντιακών ομοσπονδιών Ελλάδας για να μιλήσω στην κοινή εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη. Θα αναφερθώ στα όσα έζησαν μετά τη Γενοκτονία και την ανταλλαγή των πληθυσμών, και σε διάστημα 100 ετών, οι εξισλαμισμένοι Έλληνες, αλλά και στο πώς μας αφομοίωσε το τουρκικό κράτος.
Σας έχουν κατηγορήσει ότι χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα σας Devrimcikaradeniz.com για να σπείρετε μίσος κι εχθρικότητα. Πώς το σχολιάζετε;
Το μίσος και η εχθρικότητα είναι χαρακτηριστικά της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εμείς γράφουμε μόνο αλήθειες. Φοβούνται τις αλήθειες. Γι' αυτό και έχουν απαγορεύσει την ιστοσελίδα μας στην Τουρκία. Βέβαια ο κόσμος βρίσκει άλλους τρόπους, και παρά τις απαγορεύσεις λαμβάνει τα άρθρα μας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ (αριστερά) σε διαδήλωση για την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί (φωτ.: Facebook / Tamer Çilingir)
Στο βιβλίο σας Η αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (τουρκικός τίτλος: Pontos Gerçeği: 1914-1923 Yılları Arasında Karadeniz’de Yaşananlar, εκδ. Ragıp Zarakolu) που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη και σε μετάφραση Σάββα Καλεντερίδη και Σοφίας Αγγελίδου, υποστηρίζετε ότι γνωρίζετε την αλήθεια για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πού ακριβώς σας έχει οδηγήσει η έρευνά σας;
Εδώ και 100 χρόνια μάς εξαπατούν. Όλες οι γενιές μεγαλώνουν με ψεύτικες ιστορίες. Στο σχολείο μάθαμε ότι η ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας ήταν ένας αγώνας ανεξαρτησίας. Σήμερα γνωρίζουμε πως αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Από το 1914 έως το 1923 οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν Γενοκτονία κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Εάν είχατε μία ώρα με τον Τοπάλ Οσμάν, τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τι θα τους λέγατε;
Ο Μουσταφά Κεμάλ είπε στον Τοπάλ Οσμάν: Μην αφήσεις το στίγμα των Ελλήνων στον Πόντο. Θα ήθελα να τους πω ότι: «σκοτώσατε και κάψατε τον κόσμο, καταστρέψατε όλες τις πόλεις και τα χωριά στον Πόντο, αλλά αποτύχατε. Δεν μπορέσατε να μας τελειώσετε. Είμαστε ακόμα εδώ».
Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ
Στον Ερντογάν θα έλεγα ότι «η ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται. Επί της κυριαρχίας σου ζούμε σε ψέματα και βιώνουμε σφαγές, όπως και με τον Μουσταφά Κεμάλ. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνεις άνθρωπος. Παραδώσου στη δικαιοσύνη των ανθρώπων.
Πιστεύετε ότι Έλληνες και Τούρκοι μπορούμε να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή, και πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;
Πρώτα από όλα η τουρκική κοινωνία θα πρέπει να ανασυνταχθεί και να αλλάξει διαφορετικά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Πρόκειται για το λιγότερο 100 χρόνια ασθένειας. Χωρίς να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Γενοκτονία, δεν μπορούμε…
Η τουρκική κοινωνία εκφυλίστηκε, και έγιναν γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Ακόμα στρέφονται εναντίον των Αλεβιτών και των Κούρδων. Δεν γνωρίζουν τι είναι η δημοκρατία.
Πηγή: Pontos News