ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Θα συζητήσουμε σήμερα ένα θέμα πρωτότυπο που μας αφορά άμεσα και έχει σχέση με τον βαθύτερο εαυτό μας, με την πρόοδο και την εξέλιξή μας, αλλά και με τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Και φυσικά το θέμα μας αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά της επιτυχίας στη ζωής. Μα ποιό είναι επιτέλους; Δεν θα σας το πω ακόμη. Ελάτε να διαβάσουμε μέσα από ένα νεανικό περιοδικό, τον προβληματισμό της Κατερίνας, και θα καταλάβετε αμέσως.
Διαβάζουμε το περιστατικό από το περιοδικό «Προς τη Νίκη», τόμος 2008, σελ. 274 (βλ. επισυναπτόμενη φωτοτυπία, μέρος Α).
Ίσως και κάποιοι από εμάς να κάνουμε παρόμοιες σκέψεις... Έχω ταλέντα; Ποιά είναι τα ταλέντα μου; Πως μπορώ να τα ανακαλύψω; Να το θέμα που θα μας δώσει αφορμή για συζήτηση.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
1. Τι είναι τα ταλέντα; (...)
Είναι φυσικά χάρισματα, κάποιες εξαιρετικές ικανότητες, μας λένε τα λεξικά. Είναι λέξη αντιδάνειο από την ιταλική και παράγεται από την αρχαία ελληνική λέξη «τάλαντον» (τάλαντον> λατ. talentum > ιταλ. talento > NE ταλέντο). Στην πνευματική γλώσσα ονομάζεται χάρισμα και δωρεά του Θεού. Ταλέντα λοιπόν είναι οι ιδιαίτερες κλίσεις και επιδεξιότητες κάποιου, συγκεκριμένες αρετές και προσόντα που στολίζουν το χαρακτήρα του, κάνουν ξεχωριστή την προσωπικότητά του, του δίνουν χαρά και αυτοπεποίθηση. Επίσης ανάλογα με την χρησιμοποίηση των ταλέντων του ο κάθε άνθρωπος γίνεται ωφέλιμος στο περιβάλλον του και φτάνει να δοξάζει το Θεό.
2. Ποιοί έχουν ταλέντα; (...)
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ταλέντα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι αληθινό. Ο Θεός δίνει σε όλους τους ανθρώπους πλούσια τα δώρα Του. Στολίζει τον κάθε άνθρωπο με εκείνα τα χαρίσματα, που θα του χρειαστούν για να πετύχει το σκοπό της ζωής του. Δεν υπάρχει άνθρωπος α-τάλαντος. Γι’ αυτό είναι εντελώς απαραίτητο να ανακάλυψουμε τον κρυμμένο εαυτό μας, τα χαρίσματά μας.
3. Ποιά στάση κρατούν συχνά οι εφηβοι απέναντι στα χαρίσματά τα δικά τους και των άλλων; (...)
• Απέναντι στον εαυτό τους: Άλλοι κολακεύονται και υπερηφανεύονται για τα χαρίσματά τους. Γίνονται αλαζόνες και υπεροπτικοί. Θεωρούν ότι τα απέκτησαν με την αξία τους. Και τελικά καταλήγουν αποκρουστικοί και μόνοι, χωρίς φίλους. Άλλοι πάλι, που δεν έσκυψαν στον εαυτό τους και δεν ανακάλυψαν τα χαρίσματά τους γίνονται μειονεκτικοί, γκρινιάρηδες, μεμψίμοιροι. Θεωρούν ότι τίποτε καλό δεν έχουν. Κλείνονται στον εαυτό τους και δεν βλέπουν και φυσικά δεν αξιοποιούν τα ταλέντα τους. Παρατηρούν συνεχώς και μόνο τα χαρίσματα των άλλων και μελαγχολούν η συγκρίνουν τον εαυτό τους και τον βγάζουν κατώτερο. Και οι δύο αυτές στάσεις είναι νοσηρές, όσο κι αν συχνά συμβαίνουν.
• Απέναντι στα χαρίσματα των άλλων: Άλλοτε τα υποτιμούν, άλλοτε τα ζηλεύουν και τελικά μελαγχολούν, όπως είπαμε και παραπάνω. Άλλοτε προσπαθούν να τα αμαυρώσουν, δηλαδή να τα παρουσιάσουν κατώτερα στα μάτια τρίτων.
4. Ποιά είναι η σωστή στάση; (...)
Βεβαίως, πρώτα πρέπει να ανακαλύψουμε τα χαρίσματά μας. Πως; Με την αυτογνωσία. Να σκύψουμε στον εαυτό μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τότε θα δούμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα που και ευχάριστα μας είναι και ωφέλιμα για μας και τους άλλους και στα οποία έχουμε κάποια άνεση.
• Να χαίρομαστε ταπεινά με τα χαρίσματά μας και να ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό για τα δώρα που μας έδωσε.
• Να μην ζηλεύουμε τα χαρίσματα των άλλων, αλλά να χαίρομαστε γι’ αυτά. Αυτή είναι άλλωστε η ομορφιά της ζωής: Να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Και τότε μοιραζόμαστε τα χαρίσματα, γίνεται κοινά τα ταλέντα. Για σκεφτείτε: αν σε έναν ζωγραφικό πίνακα όλα τα χρώματα ήταν ίδια; Αν σε μια ορχήστρα όλοι έπαιζαν το ίδιο όργανο; Κάτι θα χανόταν από την ομορφιά και την αρμονία.
• Να αξιοποιούμε τα χαρίσματά μας, να τα πολλαπλασιάζουμε με την επιμέλεια και τον αγώνα μας. Αυτή είναι εξάλλου και η εντολή του Αγίου Θεού. Τι είπε στην παραβολή των ταλάντων; Έδωσε ο Κύριος της παραβολής σε όλους τους δούλους του τάλαντα, σ’ άλλους λίγα και σ’ άλλους πολλά. Και από όλους ζήτησε να τα αξιοποιήσουν. Και το θαυμαστό είναι ότι σ’ όποιον αξιοποίησε το χάρισμά του έδωσε μεγάλη αμοιβή ενώ όποιον το έθαψε στη λάσπη, τον καταδίκασε σε τιμωρία αιώνια. (βλ. Ματθ. κε’ 14-30 & Λουκ. ιθ’ 11-27).
5. Τι σημαίνει πρακτικά πολλαπλασιάζω τα χαρίσματά μου; (...)
Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Στα ταλέντα ο πολλαπλασιασμός επιτυγχάνεται με την διαίρεση. Π.χ. είσαι καλός σε κάποιο μάθημα, έχεις χάρισμα, έφεση σ αὐτό. Όσο λοιπόν διαβάζεις, τόσο αξιοποιείς το χάρισμα. Και όσο προσπαθείς να βοηθήσεις και τους άλλους, δηλαδή όσο το μοιράζεσαι με άλλους το χάρισμά σου, τόσο το πολλαπλασιάζεις. Αυτό συμβαίνει διότι όταν μοράζεσαι ένα χάρισμά σου, αποκτάς κι άλλα, γίνεσαι μεταδοτικός, κοινωνικός, αγαπητό. Ή π.χ. έχεις χάρισμα στη ζωγραφική, μπορείς να δίνεις χαρά στους γύρω σου. Τότε πολλαπλασιάζεις το χάρισμα. (Καλό είναι να βάλουμε τα παιδιά να σκεφτούν ανάλογα και για άλλα χαρίσματά τους).
Δυστυχώς υπάρχουν έφηβοι, οι οποίοι ενώ έχουν χαρίσματα, τα αφήνουν αναξιοποίητα και τελικά τα χάνουν ή, όπως λέμε κοινώς, τα «θάβουν». Τι τραγικό αλήθεια!
6. Τόση ώρα μιλάμε για ταλέντα και ίσως να σκεφτόμαστε μερικά μόνο συγκεκριμένα εξωτερικά, σαν κι αυτά που δέσμευαν τη σκέψη της Κατερίνας στο άρθρο που διαβάσαμε (π.χ. ομορφιά, ωραίο σώμα, άνεση στο λόγο, ευφυΐα, χιούμορ, κοινωνικότητα, χάρισμα στη ζωγραφική, στη μουσική, στα αθλήματα,χρήματα κ.λπ.) Όμως μόνο αυτά είναι χαρίσματα;...
Μήπως βρίσκετε και κάποια άλλα που είναι πιο ουσιαστικά για τη ζωή μας και άρα ανώτερα; (...)
Ο αιώνιος Λόγος του Θεού λέει: «ζηλούτε τα χαρίσματα τα κρείττονα». Δηλαδή να επιδιώκετε με ζήλο τα καλύτερα, τα ανώτερα χαρίσματα. Τέτοια είναι π.χ. η διάθεση για αγαθοεργίες, το χάρισμα να ειρηνεύεις τους ανθρώπους γύρω σου, να γίνεσαι ειρηνοποιός. Επίσης η ικανότητα να παρηγορείς τους πονεμένους, το χάρισμα της ιεραποστολής, της προσευχής, της σιωπής, του ενθουσιασμού, η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη. Κι ακόμη μεγάλο χάρισμα είναι η γνώση του Λόγου του Θεού και η διάθεση να ακούω και να εφαρμόζω το θέλημά Του. Όλα αυτά με φέρνουν πιο κοντά στο Θεό. Γι αυτό και είναι τα «κρείττονα», τα καλύτερα και ουσιαστικότερα χαρίσματα.
Ελάτε να διαβάσουμε το υπόλοιπο άρθρο, για να δούμε τι έκανε η Κατερίνα με την απελπισία που την είχε πιάσει και πως κατάφερε να ανακαλύψει τα πιο σημαντικά χαρίσματα. (Π.τ.Ν. τ. 2008, σελ. 275, Μέρος Β)΄.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Έχεις ταλέντα;... Φυσικά και έχεις! Μην αμφιβάλλεις. Ευχαρίστησε τον Άγιο Θεό και αγωνίσου με χαρά και αισιοδοξία, ειδικά τώρα στην αρχή της νέας χρονιάς, για να τα αξιοποιήσεις και να τα πολλαπλασιάσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΩ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
(t): + 30 210 66 32 687 (εσωτερικό 138)
(f): + 30 210 60 25 101
(e): neotita@imml.gr
Θουκυδίδου 6 & Βυζαντίου
Τ.Θ. 1, Τ.Κ. 19004, Σπάτα Αττικής
Αθήνα‚ Ελλάδα